Caisse d’Epargne Headquarters / Taillandier Architectes Associés

© Stéphane Chalmeau

Architects: Taillandier Architectes Associés
Location: 42 Rue du Languedoc, 31000 , France
Design Team: Pierre Louis Taillandier, Foued Hammami, Marion Allier, Sabrina Pissot, Mohamed Mezilet, Barbara Soulé, Mathieu Labat, Ginger/BEFS/, Pascal Alibert, Steve Soulier, Fabrice Cantarini, Nathalie Tocacceli, Stephane Sentenac, M.Dino Bozzi
Year: 2013
Photographs: Stéphane Chalmeau

Kengo Kuma Wins Competition to Design Metro Station in Paris

© Kengo Kuma & Associates

Kengo Kuma and Associates has won an international competition to design the new Saint-Denis Pleyel train station in France. Like Enric Miralles Benedetta Tagliabue and Elizabeth de Portzamparc, Kengo Kuma will design one of four stations that will be built as part of the ambitious Grand Express (GPE) project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to .

The winning project aims to serve as a multi-level extension of public space that will connect two districts currently separated by the large railway network of the Parisian North station.

Read on to learn more about Kengo Kuma’s winning proposal. 

Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect

© Stéphane Chalmeau

Architects: Angélique Chedemois Architect
Location: 10 Chemin de Kerhue, 44350 ,
Design Team: Campo Landascape architect, Airéo Building technology, DCI BET Structural engineering, Nantes EXE Collaborator
Area: 431.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Stéphane Chalmeau

Chateau Gruaud Larose / Sarl Lanoire & Courrian

© Edouard Decam

Architects: Sarl Lanoire & Courrian
Location: Beychevelle, 33250 ,
Area: 290.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Edouard Decam

Housing in Paris / Hamonic + Masson & Associés + Comte Vollenweider

© Takuji Shimmura

Architects: Hamonic + Masson & Associés, Comte Vollenweider
Location: Chemin Masséna, 75018 ,
Area: 13780.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Takuji Shimmura , Milène Servelle

Hidden Locker Rooms / MU Architecture + Ateliers Les Particules

© David Foessel

Architects: MU Architecture,
Location: , France
Engineer: B2I
Area: 220.0 sqm
Year: 2013
Photographs: David Foessel

INES – French National Solar Energy Institute / Atelier Michel Rémon + Agence Frédéric Nicolas

© Mathieu Ducros

Architects: Atelier Michel Rémon, Agence Frédéric Nicolas
Location: Savoie Technolac, 60 Avenue du Lac Léman, 73370 ,
Architect In Charge: Michel Rémon
Area: 7500.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Mathieu Ducros

The Kayserguet Villa a Space of Europeanness / Weber + Keiling + IOWE Architectures

© Florian TJEDJE

Architects: Weber + Keiling, IOWE Architectures
Location: Strasbourg,
Year: 2014
Photographs: Florian TJEDJE

Marc Fornes / THEVERYMANY Installations Transform INRIA

© / THEVERYMANY – Sous Tension

Marc Fornes / THEVERYMANY has realized two permanent installations – “Under Stress” and “Sous Tension” – in the public areas of the Department of Computer Science at the French Institute for Research in Computer Science and Automation (INRIA). Both structures “utilize programming techniques inherent in computer science to optimize the form and creating a pattern on the surface.”

“The structures engage the spaces with their intricate and gestural movements that effortlessly travel over the areas,” says the practice. “They provide visitors with iconic hubs for informal and spontaneous social gatherings while expressing the tension between the dynamic interactions from the multi-directional and converging paths within the public spaces. More than a signal for the school, they become elements of enhancement for the school’s identity.”

Coop Himmelb(l)au’s Musée des Confluences Through the Lens of Edmund Sumner

© Edmund Sumner

Edmund Sumner has shared with us images from his recent visit to Lyon, France, where he photographed Coop Himmelb(l)au’s newly completed Musée des Confluences. Perched on a century-old artificial peninsula at the confluence of the Rhône and Saône rivers, the “museum of knowledge,” as Coop Himmelb(l)au affectionately refers to it, is distinct for its “iconic gateway” – an openly traversable “Crystal” that provides multi-level access to the museum’s exhibition spaces and views of the building’s unique context. Step inside, after the break.

Wooden Housing Building / JTB.architecture

© Cyrille Lallement

Architects: JTB.architecture
Location: 10 Rue Dezobry, 93200 ,
Area: 936.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Cyrille Lallement, Luc Boegly

Cultural Center at Saint-Germain-lès-Arpajon / Ateliers O-S architectes

Courtesy of Ateliers O-S architectes

Architects: Ateliers O-S architectes
Location: Saint-Germain-lès-Arpajon,
Design Team: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne Pierre Teisseire, Jeremie Galvan (design phase) Vincent Menuel, (construction phase)
Area: 2173.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Ateliers O-S architectes

An Old Breton Barn Converted into an Artist Studio / Modal Architecture

© Monique Bastos & Gwendal Hervé

Architects: Modal Architecture
Location: , France
Year: 2014
Photographs: Monique Bastos & Gwendal Hervé

40 Housing Units / LAN Architecture

© Julien Lanoo

Architects: LAN Architecture
Location: 3 Rue Marie Georges Picquart, 75017 , France
Area: 2900.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Julien Lanoo, Courtesy of LAN Architecture

Radiant / Z Architecture

© Jonathan Letoublon

Architects: Z Architecture
Location: ,
Area: 2185.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Jonathan Letoublon

Art School – Carcassonne / Jacques Ripault Architecture

© Patrick Müller

Architects: Jacques Ripault Architecture
Location: ,
Area: 5700.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Patrick Müller

Patronage Laique & Social Housing / LAPS Architecture + MAB Arquitectura

© Luc Boegly

Architects: LAPS Architecture, MAB Arquitectura
Location: 72 Félix Faure Avenue, 75015 Paris, France
Area: 1834.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Luc Boegly

SO – IL and FREAKS Win Competition to Modernize France’s Site Verrier

Visitor Center. Image Courtesy of SO-IL

SO-IL, in collaboration with FREAKS freearchitects, has been selected as the first-prize winner of a competition to reinvent the historic Site Verrier in France. Located in the Northern Vosges Natural Park, the updated plan addresses three elements of the site’s industrial past while providing a dynamic space for interaction and historic exploration of Site Verrier’s glass factory days.