We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Créteil-Pompadour Suburban Station / AREP

  • Architects: AREP
  • Location: Créteil - Pompadour, 94000 Créteil, France
  • Architect in Charge: J.M. Duthilleul, F. Bonnefille, E. Tricaud
  • Project Year: 2013
  • Photographs: J. Glay

© J. Glay © J. Glay © J. Glay © J. Glay

Alberto Campo Baeza and Raphaël Gabrion’s Louvre Design Ties for First Place

Winning joint first prize in the recent competition hosted by the Louvre museum, Alberto Campo Baeza and Raphaël Gabrion have proposed a dark, cubic volume for the combined conservation facility and gallery to be built in Liévin. Though the final commission for the project was awarded to the other first place winner, Rogers Stirk Harbour + Partners, the proposal by Campo Baeza and Gabrion offers an interesting take on the relationship between art and architecture.

Building model. Image Courtesy of Alberto Campo Baeza The design inserted into Monet's "Soleil Levant". Image Courtesy of Alberto Campo Baeza Interior rendering. Image Courtesy of Alberto Campo Baeza Rendering of the project. Image Courtesy of Alberto Campo Baeza

Lycée International Nelson Mandela / François Leclercq et Associés

  • Architects: François Leclercq et Associés
  • Location: 2 Rue Gaëtan Rondeau, 44200 Nantes, France
  • Architect in Charge: François Leclercq architectes et urbanistes Directeurs de projet : Anne Carcelen, architecte associée et directrice d’agence, Paul Laigle, architecte associé
  • Area: 25500.0 sqm
  • Photographs: Takuji Shimmura

© Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura

CTBUH Announces Winners of its 2015 Urban Habitat Competition

The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) has announced the winner and finalists of its 2015 Urban Habitat Award. Launched in 2014, the Urban Habitat Award recognizes the contributions of tall buildings to the urban realm. The winners this year were chosen for influencing their environment and cultural context intelligently, adding social sustainability to their immediate site and wider context. See all of the finalists and the winner after the break.

Pontoise Housing / PLAN 01

  • Architects: PLAN01
  • Location: Pontoise, France
  • Collective of Architects: Atelier du Pont, Ignacio Prego Architectures, Jean Bocabeille Architecte, Koz and Philéas
  • Area: 31068.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Frédéric Delangle, Courtesy of PLAN01

© Frédéric Delangle © Frédéric Delangle © Frédéric Delangle Courtesy of PLAN01

Gymnasium Dieppe / Chabanne and Partners Architects

© Hugo Hébrard © Hugo Hébrard © Hugo Hébrard © Hugo Hébrard

The PortHole / TOMA!

  • Architects: TOMA!
  • Location: La Grande-Motte, France
  • Architects in Charge: Antonio Nardozzi, María Dolores Del Sol Ontalba [TOMA! – team of manufacturers architects]
  • Area: 9.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Tiziano Zannordo, Photoarchitecture, Courtesy of TOMA!

© Photoarchitecture Courtesy of TOMA! © Tiziano Zannordo Courtesy of TOMA!

Exhibition: Renzo Piano Building Workshop. The Piano Method

From November 11th, 2015, to February 29th, 2016, the Cité de l’architecture & du patrimoine in Paris (FR) presents Renzo Piano Building Workshop. The Piano Method, an exhibition dedicated to the work of the Italian architect Renzo Piano.

The exhibition intends to reflect the collective approach of the architectural firm Renzo Piano Building Workshop, by showing the collaborative and experimental dimension of its projects, in term of technical innovation and design solutions on the urban scale. Exploiting the potential of different materials by pushing the limits of construction techniques is the idea.

FAKT Creates a Floating Metal “Cloudscape” in Montpellier

FAKT, an up-and-coming studio based out of Berlin and Zurich, has created an architectural installation for the Festival des Architectures Vives, which uses perforated aluminum sheets to produce a cloudscape. Sponsored by metalworking companies Karl Dieringer and AMAG Austria Metall, the exhibition explores aluminum's material properties and its ability to create new forms.

Cloudscape Surface Contours. Image © Giulio Boem An Interior View of the Exhibition. Image © Giulio Boem Visitors Looking inside Cloudscape. Image © Giulio Boem Top of Cloudscape. Image © Giulio Boem

Honoré de Balzac High School / NBJ architectes

  • Architects: NBJ architectes
  • Location: Castelnau-le-Lez, France
  • Architects in Charge: Elodie Nourrigat, Jacques Brion, Romain Jamot
  • Area: 2200.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Photoarchitecture

© Photoarchitecture © Photoarchitecture © Photoarchitecture © Photoarchitecture

Scape / NAS architecture

  • Architects: NAS architecture
  • Location: Montpellier, France
  • Architect in Charge: Hadrien BALALUD DE SAINT JEAN, Guillaume GIRAUD, Johan LAURE
  • Client: Festival of Lively Architecture (FAV)
  • Area: 30.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: photoarchitecture

© photoarchitecture © photoarchitecture © photoarchitecture © photoarchitecture

Hachette Livre Headquarters / Jacques Ferrier Architectures

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly

Villa Brash / JaK Studio

  • Architects: JaK Studio
  • Location: Saint-Tropez, France
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Nick Kane

© Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane © Nick Kane

Video: Louvre-Lens / SANAA

French architect and filmmaker Vincent Hecht has released the latest in his Japanese Collection series, this time featuring the SANAA-designed Louvre-Lens Museum. A sister gallery of the Musée du Louvre, the Louvre-Lens is a 360-meter-long, steel and glass museum built on a 20-hectare abandoned coal mine. 

AMO Designs Paris Pop-Up Club

On Saturday, July 4, designer Prada and AMO—a research studio subset of OMA architecture—hosted The Miu Miu Club, a pop-up event, featuring dinner, a fashion show, and several musical performances in Paris, France.

Inside of the 1937 art deco Palais d-Iena, Paris’ current CESE government offices, the one-night event was held in the Hypostyle, using a scaffolding ring to create a “room within a room.” Strip lighting, metal grids, PVC sheets, and arrangements of luxurious furniture were also used to enhance the space. 

©  Agostino Osio, Courtesy of OMA ©  Agostino Osio, Courtesy of OMA © Alberto Moncada, Courtesy of OMA ©  Agostino Osio, Courtesy of OMA