We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Early Childhood Center / a+ samueldelmas architects urbanistes

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Sou Fujimoto-Led Team Selected to Design Ecole Polytechnique Learning Centre in Paris

With an idea based on "flexibility, mingling and openness," Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects and Nicolas Laisné Associates have been announced as winners of a restricted competition to design a new Ecole Polytechnique learning center at Paris-Saclay University. The winning scheme, chosen over four finalists, will consolidate six institutions under one roof: Ecole Polytechnique, Institut Mines-Telecom, AgroParisTech, ENSTA ParisTech, ENSAE ParisTech and Institut d'Optique (IOGS).

Courtesy of Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects and Nicolas Laisné Associates Courtesy of Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects and Nicolas Laisné Associates Courtesy of Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects and Nicolas Laisné Associates Courtesy of Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects and Nicolas Laisné Associates

ECOPOLE / ENO architectes

  • Architects: ENO architectes
  • Location: Zone d'activité du Colguen, 29900 Concarneau, France
  • Architects In Charge: Claire du Crest and Xavier Stocq
  • Construction Management: OPC
  • Area: 770.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Pascal Leopold

© Pascal Leopold © Pascal Leopold © Pascal Leopold © Pascal Leopold

Home Renovation / Julien Joly Architecture

© Julien Fernandez © Julien Fernandez © Julien Fernandez © Julien Fernandez

Baillargues Nursery School / MDR Architectes

© Mathieu Ducros © Mathieu Ducros © Mathieu Ducros © Mathieu Ducros

Media Library Choisy-Le-Roi / Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia

Rehabilitation of the National University Library / ANMA

  • Architects: ANMA
  • Location: Place de la République, 67000 Strasbourg, France
  • Area: 18800.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Vincent Fillon

© Vincent Fillon © Vincent Fillon © Vincent Fillon © Vincent Fillon

Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect

© Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement

Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture

  • Architects: Explorations Architecture
  • Location: Rue du Château des Rentiers, 75013 Paris, France
  • Design Team: Explorations architecture + Integrale 4 engineers + ETB Antonelli engineers
  • Area: 1400.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Michel Denancé

© Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé

Caisse d’Epargne Headquarters / Taillandier Architectes Associés

  • Architects: Taillandier Architectes Associés
  • Location: 42 Rue du Languedoc, 31000 Toulouse, France
  • Design Team: Pierre Louis Taillandier, Foued Hammami, Marion Allier, Sabrina Pissot, Mohamed Mezilet, Barbara Soulé, Mathieu Labat, Ginger/BEFS/, Pascal Alibert, Steve Soulier, Fabrice Cantarini, Nathalie Tocacceli, Stephane Sentenac, M.Dino Bozzi
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau

Kengo Kuma Wins Competition to Design Metro Station in Paris

© Kengo Kuma & Associates
© Kengo Kuma & Associates

Kengo Kuma and Associates has won an international competition to design the new Saint-Denis Pleyel train station in France. Like Enric Miralles Benedetta Tagliabue and Elizabeth de Portzamparc, Kengo Kuma will design one of four stations that will be built as part of the ambitious Grand Paris Express (GPE) project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to Paris.

The winning project aims to serve as a multi-level extension of public space that will connect two districts currently separated by the large railway network of the Parisian North station.

Read on to learn more about Kengo Kuma’s winning proposal. 

Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect

  • Architects: Angélique Chedemois Architect
  • Location: 10 Chemin de Kerhue, 44350 Guérande, France
  • Design Team: Campo Landascape architect, Airéo Building technology, DCI BET Structural engineering, Nantes EXE Collaborator
  • Area: 431.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau

Chateau Gruaud Larose / Sarl Lanoire & Courrian

© Edouard Decam © Edouard Decam © Edouard Decam © Edouard Decam