We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Renovation and Extension Gymnasium in Vagney / Abc Studio Architects + Christian Vincent Architect

© Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement

Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture

  • Architects: Explorations Architecture
  • Location: Rue du Château des Rentiers, 75013 Paris, France
  • Design Team: Explorations architecture + Integrale 4 engineers + ETB Antonelli engineers
  • Area: 1400.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Michel Denancé

© Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé

Caisse d’Epargne Headquarters / Taillandier Architectes Associés

  • Architects: Taillandier Architectes Associés
  • Location: 42 Rue du Languedoc, 31000 Toulouse, France
  • Design Team: Pierre Louis Taillandier, Foued Hammami, Marion Allier, Sabrina Pissot, Mohamed Mezilet, Barbara Soulé, Mathieu Labat, Ginger/BEFS/, Pascal Alibert, Steve Soulier, Fabrice Cantarini, Nathalie Tocacceli, Stephane Sentenac, M.Dino Bozzi
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau

Kengo Kuma Wins Competition to Design Metro Station in Paris

© Kengo Kuma & Associates
© Kengo Kuma & Associates

Kengo Kuma and Associates has won an international competition to design the new Saint-Denis Pleyel train station in France. Like Enric Miralles Benedetta Tagliabue and Elizabeth de Portzamparc, Kengo Kuma will design one of four stations that will be built as part of the ambitious Grand Paris Express (GPE) project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to Paris.

The winning project aims to serve as a multi-level extension of public space that will connect two districts currently separated by the large railway network of the Parisian North station.

Read on to learn more about Kengo Kuma’s winning proposal. 

Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect

  • Architects: Angélique Chedemois Architect
  • Location: 10 Chemin de Kerhue, 44350 Guérande, France
  • Design Team: Campo Landascape architect, Airéo Building technology, DCI BET Structural engineering, Nantes EXE Collaborator
  • Area: 431.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau

Chateau Gruaud Larose / Sarl Lanoire & Courrian

© Edouard Decam © Edouard Decam © Edouard Decam © Edouard Decam

Hidden Locker Rooms / MU Architecture + Ateliers Les Particules

  • Architects: MU Architecture, Ateliers Les Particules
  • Location: Forges-les-Bains, France
  • Engineer: B2I
  • Area: 220.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: David Foessel

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © David Foessel

The Kayserguet Villa a Space of Europeanness / Weber + Keiling + IOWE Architectures

© Florian TJEDJE © Florian TJEDJE © Florian TJEDJE © Florian TJEDJE

Marc Fornes / THEVERYMANY Installations Transform INRIA

Marc Fornes / THEVERYMANY has realized two permanent installations - “Under Stress” and “Sous Tension” - in the public areas of the Department of Computer Science at the French Institute for Research in Computer Science and Automation (INRIA). Both structures “utilize programming techniques inherent in computer science to optimize the form and creating a pattern on the surface.”  

“The structures engage the spaces with their intricate and gestural movements that effortlessly travel over the areas,” says the practice. “They provide visitors with iconic hubs for informal and spontaneous social gatherings while expressing the tension between the dynamic interactions from the multi-directional and converging paths within the public spaces. More than a signal for the school, they become elements of enhancement for the school's identity.”

© Marc Fornes / THEVERYMANY - Under Stress © Marc Fornes / THEVERYMANY - Under Stress © Marc Fornes / THEVERYMANY - Sous Tension © Marc Fornes / THEVERYMANY - Sous Tension

Coop Himmelb(l)au’s Musée des Confluences Through the Lens of Edmund Sumner

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Edmund Sumner has shared with us images from his recent visit to Lyon, France, where he photographed Coop Himmelb(l)au’s newly completed Musée des Confluences. Perched on a century-old artificial peninsula at the confluence of the Rhône and Saône rivers, the “museum of knowledge,” as Coop Himmelb(l)au affectionately refers to it, is distinct for its “iconic gateway” - an openly traversable “Crystal” that provides multi-level access to the museum’s exhibition spaces and views of the building's unique context. Step inside, after the break. 

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner

Wooden Housing Building / JTB.architecture

© Luc Boegly © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Luc Boegly

40 Housing Units / LAN Architecture

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo

Radiant / Z Architecture

© Jonathan Letoublon © Jonathan Letoublon © Jonathan Letoublon © Jonathan Letoublon