Siemens Headquarters / Henning Larsen Architects

rendering

Henning Larsen Architects was recently awarded the international competition for Siemens’ new headquarters. The design by is an urban, recognizable composition of plazas, courtyards and alleys that will unfold a new, vibrant urban space in central . Siemens and are integrated into a harmonious whole by merging two archetypal entities – mass (Siemens) and void () – into a complementing formation. The city opens up the mass, which in response opens up to the city.

ZA11 Pavilion / Dimitrie Stefanescu, Patrick Bedarf, Bogdan Hambasan

© Daniel Bondas

Designers: Dimitrie Stefanescu, Patrick Bedarf, Bogdan Hambasan
Location: Cluj,
Project Year: 2011
Workshop Team: Ciprian Colda, Anamaria Androne, Razvan Sencu, Madalin Gheorghe
Assembly Team: Bogdan Badila, Vlad Pop, Georgiana Hlihor, Denisa Lula, Robert Veber, Zoltan Vaida, Imre Vekove, Ciprian Colda, Mihai Pascalau, Calin Negret, Bogdan Borbei, Iustin Nechiti, Dan Ioanici, Razvan Luca, Stefan Grosariu, Ioana Suceava, Alexandra Man, Andreea Darac, Irina Mates, Oana Bogatan, Andrei Varga, Radu Badila, Elza Sandor, Alex Greceniuc, Oana Matei, Alex Vladovici, Marcel Oprean, Ioan Pop, Vlad Rusu, Ioana Tomoioaga
Photographs: Patrick Bedarf, Georgiana Hlihor, Daniel Bondas, Georgeta Macovei

Navigating Adriatic Hotel / Ivan Filipovic

rendering

Ivan Filipovic’s concept for this project revolves around the with it thousands of islands, bays and coves, inaccessible lots and the protected natural beauty. Filipovic sees the ideas stemming from NAVIGATING Architecture as the best response to this idyllic setting. A navigable hotel (often popularly called the “Botel” = boat + hotel) offers areal tourist attraction.

Video: Frank Barkow at the The Mackintosh School of Architecture

The recently made us aware that their Friday Lecture Series is available to watch online. We will be showcasing a few periodically over the next couple of weeks. This video titled Digital Kraftwerk features Frank Barkow discussing how digital technology is integrated into their design process and specifically their material research. Barkow’s firm Barkow Leibinger Architekten keeps their research arm fresh and innovative by highly involving students in the research and development phase.

Welcome Center / Rocco, Vidal + arquitetos

© Design Architects, Vidal y Asociados arquitectos

Architects: Rocco, Vidal + arquitetos
Location: Brasilia, Brazil
Project area: 744 sqm
Landscape design: Renata Tilli Paisagismo
Lighting design: Foco
Structure: Domo Engenharia, FCK Engenharia
Plumbing/ Eletric: LR engenharia
HVAC: Super Ar Condicionado
Photographs: Courtesy of Rocco, Vidal + arquitetos

Olympic Port’s Competition Winner: João Pedro Backheuser with Ignasi Riera

rendering

The winning project of the Olympic Port, which aims at the revitalization and redevelopment of 850 square meters of the port city of Rio de Janeiro, was announced at the headquarters of the Brazilian Institute of Architects of Brazil (IAB-RJ) in Rio de Janeiro. The project includes the construction of facilities such as the media and referees villages, a five-star hotel, a convention center and business center that will be used during the 2016 Olympics Games and will be a legacy for the city. More over, this urban intervention leverages the entire project of Marvelous Port Recovery Center of Rio de Janeiro. The winning project was created by Brazilian architect and urban planner João Pedro Backheuser in collaboration with Catalan architect ’s office. The second, third and fourth projects were coordinated by Brazilian architects Roberto Aflalo, Espadon Francisco and Jorge Jauregui, respectively. The first place guarantees that the project will be executed in, at least, 40% of the area. The city administration can alson use parts of the awarded projects.

House in Bellmund / EXH Design

© Eik Frenzel

Architects: EXH Design
Location: , Switzerland
Project area: 350 sqm
Project year: 2008
Photographs: Eik Frenzel

ECA – OAI Office Building / Personeni Raffaele Schärer Architectes

© Tonatiuh Ambrosetti

Architects: Personeni Raffaele Schärer Architectes
Location: ,
Project year: 2009 – 2011
Photographs: Tonatiuh Ambrosetti

Duplex House in Hiratsuka / LEVEL Architects

© Courtesy of

Architects: LEVEL Architects
Location: , Japan
Project Year: 2010
Project Area: 155.54 sqm
Photographs: Courtesy of LEVEL Architects

Taiwan Tower International Competition

Competition Logo

The Tower International Competition is part of a larger urban plan in Taichung, as a part of a new development for the “Gateway City.” Tower is to be located at the southern tip of the Central Park where visitors will have a panoramic view of the park, the city and the natural surroundings. The building is to have a minimum height of 300-meters with recreational functions such as an information center, shops, food and beverage services, observatories and an environmental monitoring station as part of an effort to create a model green building.

The competition will be judged in two stages. The jurors are Yu-Chien Ann, Marcos Cruz, Chao-Lee Kuo, Sheng-Fong Lin, Shuenn-Ren Liou, Hidetoshi Ohno and  Adele Naude Santos. For more information on this competition visit the competition official site.

Pine House / Peñín Architects

© Diego Opazo

Architects: Peñín Architects / Alberto Peñín Lllobell, Barbara Gimeno Fernández, Pablo Peñín Llobell
Location: Serra,
Client: Mari Luz Camarelles, José Luis Giménez
Project Year: 2010
Photographs: Diego Opazo

Video: Tulane University and IBM Partnership for Smarter Buildings

YouTube Preview Image

Tulane University’s School of Architecture program has joined forces with IBM Intelligent Buildings Management and Johnson Controls to develop a Smarter Building pilot program.  Tulane’s first project aims to transform Richardson Memorial Hall, home of the School of Architecture, into a living laboratory.  The retrofit of this historic building will not just create a more efficiently adapted building but will also provide an opportunity for architecture students to gain a unique skill set coupled with practical experience.

Levi Strauss High School / TANK Architectes

©

Architects: TANK Architectes
Location: Lille,
Project Year: 2010
Project Area: 8200 sqm
Photographs: Julien Lanoo

Yandex / Atrium

Courtesy of

Over the last 5 years Atrium designed 4 headquarters for “Yandex” (the one of the biggest Russian internet companies). Two of them were constructed, the concept from the third project, which wasn’t realized, partly repeated in recently finished 4th one. There are also some other examples of succession as the yellow entrance reception desk, which was taken from the first headquarters. The low partitions with V-plan in open-space zone were used in preceding offices too.

Architect: Atrium
Location: L’va Tolstovo st, Moscow,
Project team: Anton Nadtochiy, Vera Butko, Svetlana Haritonova, Alexander Malygin, Anna Pustovoitova, Julia Ranneva
Contractor: Vitek
Project Area: 12,100 sqm
Project Year: 2009-2010
Photographs: Ilia Ivanov, Yuri Palmin, Anton Nadtochiy

RAKVERE Summer Theater / Kadarik Tüür Arhitektid

© Courtesy of Kadarik Tüür Arhitektid

Architects: Kadarik Tüür Arhitektid
Location: ,
Client: SA Rakvere Teatrimaja
Project Year: 2011
Project Area: 400 sqm
Photographs: Courtesy of Kadarik Tüür Arhitektid

Prince George Airport /mgb

Courtesy of mgb ARCHITECTURE + DESIGN Inc

mcfarlane | green | biggar Architecture + Design (mgb) was commissioned to design three phases of the Airport expansion and renovation. The project has contributed to a strong civic identity for the community as the gateway into northern British Columbia. The project highlights mgb’s interest in revitalizing existing spaces and structures in a highly sustainable manner. The first phase addressed new security measures required by the changes to airline travel after September 11th, 2001. New requirements by the Canadian Air Transport Security Authority [CATSA] resulted in a national program to upgrade Canadian airports with new equipment and, at times, new space. The second phase addressed new demand for international travel to and from the region. The second phase incorporates international arrivals, domestic baggage claim and offices for the Canadian Border Services Administration.

Architect: mcfarlane | green | biggar Architecture + Design Inc (mgb)
Location: Prince George, British Columbia,
Project Team: Steve McFarlane, MAIBC AAA MRAIC LEED® AP (Lead Design); Michael Green, MAIBC AIA RAIC (Lead Design); Michelle Biggar, BBE Int. Design (Lead Interiors); Vicki Brown, Hozumi Nakai
Project Year: 2005
Photographs: Courtesy of mgb

Competition Entry for Extension of Serlachius Museum Gösta / PRAUD

rendering

PRAUD recently shared with us their entry for the Extension of Serlachius Museum Gösta competition. The site has a strong advantage of having very fabulous landscape view towards lake as well as forest. Hence, the big idea in massing is to create view points towards those scenarios and it becomes an architectural logic of the form of the building. The first step they took was creating courtyard, just as typical museum typologies, as a void so that the museum has its vertical relationship to sky and outdoor exhibition space as well. Because of the massive surface they needed to deal with, they folded the mass into half so that it can be more efficient and compact building per se.

Frosty Chimney Park and Urban Installation / Tomasz Ostafin, Krzysztof Pydo-Bytom & Stalowa Wola

Courtesy of , Krzysztof Pydo-Bytom &

Tomasz Ostafin, Krzysztof Pydo-Bytom and Stalowa Wola, with Silesian University of Technology, Poland, shared with us their Frosty Chimney Urban Park and Installation Project, which won the first prize for ‘Creating Space with Membrane’ competition.

The purpose of the contest was to give a concept that shows a search for new uses for diaphragms in urban public spaces. Participants were to find new and interesting ways of membranes and showing the diversity that one can establish with its aid.

A diaphragm is synthetic, subtle but flexible and heavy material, which is considered as the lightest material which allows us the evolution of space. Membrane structures are very specific. The nature of their work is directly linked to their form.

More images and architects’ description after the break.