Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA

Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA

Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, ColumnErkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, Fence, GardenErkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, BeamErkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, WindowsErkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - More Images+ 10

Berngau, Germany
  • Design Team : Matteo Pelagatti, Philipp Hufschmid
  • Social Scientist : Klaus Zeitler
  • Structure Engineers : Merz Kley Partner
  • City : Berngau
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, Column
© Sebastian Schels

Text description provided by the architects. Berngau is a village in eastern Bavaria (Oberpfalz). The site of the old municipal sewage treatment plant is no longer in use and should be converted. There is still a trickling filter that was used to purify wastewater until the 1990s. Berngau is known for its civic commitment to intergenerational justice and the active integration of marginalized groups. People with learning difficulties and also with intellectual disabilities are part of the community there. At the Berngau school, these young people are a natural part of the classes. The idea now was to build a green classroom in the form of a pavilion for the local schools and a local facility for mentally disabled people.

Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, Windows
© Sebastian Schels
Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Image 11 of 15
Site plan
Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, Beam
© Sebastian Schels

The fallow areas of the old sewage treatment plant are ideally suited for this purpose. The old trickling filter was not demolished, but integrated into the concept as a walk-in sculpture. Next to the pavilion, there is a new fence. It provides noise from the main street and protects the children from the new clarifier. A bridge connects the way to the school with the site of the old sewage treatment plant and is used for access.

Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography
© Sebastian Schels
Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Image 12 of 15
Bridge elevation
Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, Garden
© Sebastian Schels

A wooden crown was placed on the trickling filter, which can be seen from afar. This underlines the importance of the green classroom and the social idea behind it. Overall, an ensemble of the pavilion, trickling filter, fence, and bridge was created. The individual building blocks interact spatially. They are all at an angle to each other, as if they had arisen accidentally. Materials from the municipal building yard, containers, and intermediate building materials can be found on the site.

Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Interior Photography, Beam, Facade, Column
© Sebastian Schels

This should stay that way. An old tar area in front of the pavilion is also not to be renewed for the time being. The central idea is to celebrate the state of incompleteness. Imperfect spaces are always interesting for children - in sociology, one speaks of possible spaces. The so-called wastewater treatment plant (in German "Kläranlage") becomes an explanatory plant (in German "Erkläranlage"). The new site will become an enabling space. The pavilion is somewhat reminiscent of a Greek temple. It stands on a massive base protruding from the earth. The main reason for this is the flooding in spring. The trickling filter, with its ideal construction and fine ribs, is reminiscent of a round temple. The whole ensemble of the pavilion, trickling filter, fence, and the bridge looks a bit like an acropolis. Here, too, the individual architectures appear to be fortuitously sided by side.

Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA - Exterior Photography, Fence
© Sebastian Schels

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:92361 Berngau, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Erkläranlage Pavilion / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA" 17 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957010/erklaranlage-pavilion-max-otto-zitzelsberger-architekt-bda> ISSN 0719-8884

© Sebastian Schels

德国‘过滤器’展亭Erkläranlage / Max Otto Zitzelsberger Architekt BDA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.