We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

White Skube House / Srijit Srinivas - ARCHITECTS

White Skube House / Srijit Srinivas - ARCHITECTS

© Justin Sebastian Photography© Justin Sebastian Photography© Justin Sebastian Photography© Justin Sebastian Photography+ 19

Thiruvananthapuram, India
  • Area Area of this architecture project Area:  232
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kohler, Decowood, Trojan, Tulip & Hybec
  • Lead Architect: Srijit Srinivas
  • Design Team:Remya Raveendran, Sriya, Deepika
  • Clients:Mrs. Saseendrakumari I., Mr. Jayakumaran Thampy , Dr. Sreejith Thampy, Dr. Anjali P.K, Dr. Parvathy Thampy
  • Artwork:Vijibhagavathi
  • Text:J. George
  • City:Thiruvananthapuram
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography

Text description provided by the architects. The design brief from clients Mrs. Saseenkumari & Mr. Jayakumaran Thampy for their second home on a five cents ( or 202 square meter) property in a densely settled part of Trivandrum city, was a pithy requirement for ‘something special’.  The building was intended to house their joint family consisting of their son and his wife, as well their daughter – all of whom are medical doctors.

© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography

The skewed shape of the restricted plot footprint organically allowed for a skewed cuboid (or ‘SKUBE’) form to emerge. This was presciently painted in white to augment the sereneness of the morphed platonic form - highlighted as it were by the pandemonium of its busy surrounding neighborhood. The functional requirements for the tight site were particularly challenging and consisted of a car porch to house two vehicles, living and dining spaces, kitchen and attached work area, four bedrooms with en-suite bathrooms, as well as a family rumpus room in the upper floor. 

© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography
Plans
Plans

A bare minimalist approach to design has been adopted to great effect throughout. The main entrance is from an external verandah via an entry niche into the living room, which then faces a mini landscaped ‘court’ in front. The adjoining dining room opens out to a similar feature in the rear allowing for cross ventilation. This rear court is capped by an open skylight treatment, allowing sunlight to drape the internal walls and to visually denote a vertical link. Horizontally also, this space wraps around to the open kitchen plan to form one harmoniously flowing, continuous space.

© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography

Adding to this schema is the use of the latticed front façade wall with its neat ‘brick bond’ pattern punctures, which accentuates the visual effect of the pristine white external paint finish, whilst also allowing light and breeze ingress pathways into the building without compromising on the need for privacy.

© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography

In contrast to this, the terracotta louvers screening the balconies to two bedrooms on the first floor, add a splash of warmth and visual interest to the external façade. The ambitious functional brief for the house left no space for deploying any double height treatments, but this was more than compensated for by judicious spatial planning and the discerned use of proportions. The ground floor bedroom too similarly opens out to a courtyard. The first floor has a total of three bedrooms, in addition to a small open-to-sky terrace space. The ceiling – with its exposed concrete finish, along with the floors both follow a similar calming grey-based colour palette, whilst the walls are painted white for contrast.

© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography

Internally, the staircase and its pared back, almost visceral ‘poured concrete’ design, is cocooned by wall-like screen panel handrail design, ensuring visual privacy for the stairs. The stairwell also has an ethereal ambience to it on account of the various embedded openings allowing for easy penetration and flow of light, air, and sounds. This unpretentious house elegantly sits amidst all the visual noise of its surroundings, and is a quiet cynosure of the curious eyes of passersby.

© Justin Sebastian Photography
© Justin Sebastian Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "White Skube House / Srijit Srinivas - ARCHITECTS" 16 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957033/white-skube-house-srijit-srinivas-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.