We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Health Center at Gibraleón / Javier Terrados Estudio de Arquitectura

Health Center at Gibraleón / Javier Terrados Estudio de Arquitectura

© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda+ 53

  • Client:Servicio Andaluz de Salud. Delegación Provincial de Salud de Huelva
  • Collaborator:Rodrigo Morillo-Velarde Santos, Juan Pérez Parras
  • Brick Work:Victor Baztán Cascales
  • Construction:Alto La Era
  • City:Gibraleon
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. A special opportunity was given to us with the commission for the new Health Centre at Gibraleón. The plot was somehow unique, with an edge of the city at its back, a small museum at one side, and an open-air arena at its front. The most probable approaching itinerary from downtown would first face the back facade of the building (hermetic on purpose) and would continue leaving the museum at one side and following an ample porch that leads the visitor to the entrance of the building.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The access is not a direct one, but it is mediated by a secluded gardener courtyard. In this way we intended to create a sequence that could lead to a progressive withdrawal from the urban daily activity, making the consultant ready for the visit to the surgeries, a kind of modern oracle.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Once you enter the building, the above-mentioned preparation sequence continues after reaching the information desk and getting to the waiting rooms. These are visually connected with their secluded tree-covered patios, which allow natural lighting and ventilation in quiet surroundings. As Simon Unwin said: “Transitions in architecture have been used as metaphors for interfaces between different worlds: public and private; sacred and secular; reality and fantasy; life and death”. We could add here: “Between illness and health, between extroversion and introversion”.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
First Floor Plan
First Floor Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The size of the plot allowed us to hollow up the layout of the program of uses, giving space to several gardened areas, to propose an inward-looking health centre, with its rooms opening to a series of green spaces surrounded by walls. A clear central circulation axis organizes the whole building following a comb-like scheme, making easier the orientation for a frequently troubled kind of visitor. On the ground floor, the central corridor that leads to the areas of surgeries looks back to the city scene in a veiled way, through a thick lattice of stone pillars. The upper floor is completely inward-looking; with its main corridor lighted by translucent windows. For the rest of the rooms, landscaped courtyards and gardens built their exterior space. We wanted a hacienda, or somehow a series of courtyard houses, instead of the usual fenestrated administrative building.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Health Centres do not heal: they build up a scenery where the communication act of health takes place and, if possible, after a progressive mental distancing from daily activity.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:21500 Gibraleón, Huelva, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Health Center at Gibraleón / Javier Terrados Estudio de Arquitectura" [Centro de Salud de Gibraleón / Javier Terrados Estudio de Arquitectura] 16 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956493/health-center-at-gibraleon-javier-terrados-estudio-de-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.