the world's most visited architecture website

Two Short Films Capture the Essence of Steven Holl Architects’ Sliced Porosity Block

Steven Holl Architects to design Kennedy Center Expansion

Courtesy of Steven Holl Architects
Courtesy of Steven Holl Architects

Steven Holl Architects have been selected to design a new, 60,000 square foot addition to the prestigious John F. Kennedy Center for the Performing Arts in Washington D.C. The $100 million project, which will be lead by Steven Holl and senior partner Chris McVoy, is envisioned as three connected pavilions clad in translucent Okalux, glass, and Carrara marble, the material used on the original 1970s building.

Located mostly below grade on the south side of the existing facility, the protruding structures will be embedded within a lush landscape of public gardens. To the west, one pavilion will extend over the Potomac River, offering an outdoor stage at the water’s edge. The expansion will compliment the existing performance center with new classrooms, rehearsal and multipurpose rooms, along with lecture and office space. Both the new and the old will be directly connected underground and through the main plaza. A formal design will be refined and announced in the coming months.

More images and information on the Kennedy Center expansion after the break.

Sliced Porosity Block / Steven Holl Architects, by Hufton + Crow

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

With much awaited anticipation, Steven Holl‘s Sliced Porosity Block in Chengdu, China has just been completed. Forming giant public plazas with a mix of various functions, the group of five towers is intended to be seen as more of a public area despite its towering design as already witnessed in the site. Its sun sliced geometry results from required minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code and calculated by the precise geometry of sun angles. The large public space framed by the block is formed into three valleys inspired by a poem of Du Fu (713-770). In some of the porous openings chunks of different buildings are inserted.

We have already brought you images of the project as it was under way, but the latest images from Hufton + Crow truly capture this inviting  public realm in the heart of this metropolis like no one else!

Check out all the latest images of Steven Holl’s Sliced Porosity Block after the break.

Steven Holl Architects' complete Sun-shaped Micro-City in Chengdu

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Four years after breaking ground, Steven Holl Architects’ have completed the Sliced Porosity Block in the heart of Chengdu, China. Located at the intersection of the first Ring Road and Ren Ming Nam Road, visitors are able to access the three million square foot complex without using private transport means as it is directly connected to Chengdu’s public transportation system. Stimulating a micro urbanism, the five towers offer offices, serviced apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants. Rather than being designed as object-icon skyscrapers, the Sliced Porosity Block identifies itself as a metropolitan public space with large plazas and a hybrid of different functions. 

More on Steven Holl’s Sliced Porosity Block after the break.

Steven Holl Architects Celebrates Pre-opening of the Sliced Porosity Block

Courtesy of Steven Holl Architects
Courtesy of Steven Holl Architects

Steven Holl Architects just celebrated the pre-opening of the Sliced Porosity Block-CapitaLand Raffles City in Chengdu, China with a visit of the Prime Minister of Singapore. Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million sq ft. project takes its shape from its distribution of natural light. The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe precise geometric angles that slice the exoskeletal concrete frame of the structure. The full expected completion is set for this fall. More images and architects’ description after the break.

Steven Holl Interview: Not a 'Signature Architect' / Andrew Caruso

Steven Holl © Mark Heithoff
Steven Holl © Mark Heithoff

National Building Museum and Metropolis Magazine contributor Andrew Caruso takes you “inside the design mind” of architect Steven Holl. 

This year, the American Institute of Architects conferred its highest honor – the AIA Gold Medal – upon Steven Holl. I had the opportunity to talk with Steven about his sources of inspiration, a mid-career enlightenment, and his recent recognition as one of the most celebrated “American” architects.

Andrew Caruso: Balancing your practice with teaching and art is clearly a part of the designer we know you to be. How do these explorations shape your design point of view?

Steven Holl: Every project is unique: a site and a circumstance, a culture, a climate, a program. All of these forces are unique and you need a concept to hold the manifold pieces together, an idea that makes the project significant in its place and for its purpose. That is always the way I begin projects.

Video: A Conversation with Steven Holl inside the Daeyang Gallery & House

Journey through the flawless space of the Daeyang Gallery & House in South Korea and learn about the ideas behind the design from the legendary architect himself, Steven Holl.

Created by the architectural filmmakers from Spirit of Space, the first video takes you on a tour through the “miniature utopia” of the Daeyang Gallery & House. Although the notion of music plays as an underlining theme throughout the design, Holl encourages visitors to focus on the feelings that arise as the body moves through the space. He believes that “architecture can change the way you feel, like music… it can bring you into another world.”

Update: Institute for Contemporary Art / Steven Holl Architects

Institute for Contemporary Art / Steven Holl Architects. Photo by ArchDaily
Institute for Contemporary Art / Steven Holl Architects. Photo by ArchDaily

Recently, we visited the Meulensteen gallery to hear an update on Steven Holl’s latest project in Virginia - the Institute for Contemporary Art at Virginia Commonwealth University.   Slated for completion in 2015, the project was presented in a series of Holl’s trademark watercolors and models, complete with a slideshow given by project architect Dimitra Tsachrelia who previously worked on the Glasgow School of Art for the firm.  As we shared earlier, the project’s formal gestures are a reaction to its site context along the busy intersection of Richmond at Broad and Belvidere, with the intention to create an open gateway with a building that forks in the X-Y direction to illustrate the “non-linear” path of art, and torques in the Z direction to shape a dynamic volume of circulation.   Although the weather was quite unforgiving, those who packed into the gallery enjoyed Tsachrelia’s friendly demeanor as she walked us through the process and progress of the project.

More about the event after the break. 

Steven Holl Architects Unveils VCU Institute for Cotemporary Art at Meulensteen Gallery

Courtesy of Steven Holl Architects
Courtesy of Steven Holl Architects

Steven Holl Architects have just unveiled Virginia Commonwealth University’s new Institute for Contemporary Art. With an inviting sense of openness, the building will form a gateway into the University, linking the city of Richmond to the campus. A dynamic architectural promenade will connect the building’s most important spaces, engaging visitors in a variety of changing perspectives. Flexible spaces throughout the building will be capable of accommodating a vast assortment of exhibitions and performances.

Continue after the break for more images and the architect’s project description.

Courtesy of Steven Holl Architects Courtesy of Steven Holl Architects Courtesy of Steven Holl Architects Courtesy of Steven Holl Architects

Cornell Reveals the Architects Competing to Design the First NYC Tech Campus Building

© Cornell University
© Cornell University

After Mayor Bloomberg, Cornell President Skorton and Technion President Lavie announced Cornell’s victory over Stanford to build an eleven acre state-of-the-art tech campus on Roosevelt Island in New York City, the team has now tackled their next step in choosing six high-profile architecture firms competing to design the schools first academic facility.

Selected from over more than 40 firms from the U.S. and abroad, the finalists include Skidmore, Owings & Merrill, Diller Scofidio + Renfro, the Office for Metropolitan Architecture (OMA), Morphosis Architects, Steven Holl Architects and Bohlin Cywinski Jackson. Continue reading for more information.

Holl to design MFAH

Houston’s Museum of Fine Arts, the leading cultural institution of the region, has recently selected Steven Holl Architects to design a new museum building to support its collections, exhibitions, and various educational programs.  After a comprehensive international competition, MFAH asked Steven Holl, Snøhetta, and Morphosis to develop site-specific concepts for the planned expansion.  The jury unanimously chose Holl as his strong portfolio of built museums, such as the Nelson-Atkins Museum of Art and the recently finished Cité de l’Océan et du Surf, display a sense of elegance and clarity much desired by the MFAH.

 More about the museum after the break.

Cité de l'Océan et du Surf Wins Award in 2011 Annual Design Review / Steven Holl

In the beginning of December, we shared the news of Steven Holl‘s 2012 AIA Gold Medal award; a prestigious honor given to those who continually push the field forward with their “humanist approach to formal experimentation.”   A few short weeks later, Holl’s Cité de l’Océan et du Surf  (translated to Museum of Ocean and Surf) has received a 2011 Annual Design Review Award.  This new museum in Biarritz, France is a collaborative effort with Solange Fabião and has attracted international attention for its spatial duality of crafting an atmosphere “under the sky” and “under the sea”.

More about the award after the break. 

AD Interviews: Steven Holl

A few months ago I had the chance to meet Steven Holl, whose work I admire. I think that he has been able to innovate and challenge programs as we used to know them, and experiment with materials and structures, while sticking to what really matters in architecture: space, context and light.

Steven Holl Architects’ Sliced Porosity Block Tops Out

Courtesy of Steven Holl Architects
Courtesy of Steven Holl Architects

The Sliced Porosity Block—the Raffles City development designed by Steven Holl Architects in Chengdu—celebrates its topping out at 123 meters. Located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road, the 3 million square feet mixed-use complex consists of five towers with offices, apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants. More images and complete press release after the break.

Library Of The Present: Communal Information In Physical Space

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The Internet is now the library of the past. Where the public library has historically served as the primary source of information gathering and dissemination, we now look to this new virtual, infinitely large library that can be accessed anywhere at any time as the Library of the present.

As a result, the primary roles of today’s physical libraries have shifted. Libraries of the past focused primarily on individualized information consumption. Communal aspects of interaction and information dissemination now represent the core mission of the library when information is more easily accessible. The silent grand beaux-arts reading rooms of New York or Boston have of the past been transformed into flexible communal “living rooms” in Seattle.

Video: Knut Hamsun Center / Steven Holl

We recently found this video on Architecture Record’s website that features Steven Holl talking about his design for the Knut Hamsun Center. This design has been honored with many prestigious awards including the North Norwegian Architecture Prize and the 2011 Byggeskikkprisen.

Update: Knut Hamsun Center / Steven Holl Architects + LY Arkitekter

Back in 2009 when Norway’s Kunt Hamsun Center was unveiled, the faceted volume topped with an a-typical vertical grass roof gained international attention for its reinterpretation of Nordic aesthetics complimented by Holl’s fascination with interior light quality.   This year, Holl +  Oslo-based LY Arkitekter, have been awarded the prestigious 2011 Byggeskikkprisen for their collaboration on the project; rising above over 90 submitted buildings.  The prize, which is granted by the Norwegian government for outstanding architecture, was presented by Local Government and Regional Development Minister Liv Signe at the Norwegian Design and Architecture Center in Oslo.  “The Hamsun Center is a piece of original architecture that is deeply moving on many levels and meets all of its functions in exceptionally exciting and unique ways,” said the jury. “It both provokes and delights through its strong, clear and non-traditional form, and it finds its natural place in the dramatic skyline of the northern landscape.”

Steven Holl Architects to Design an Art Institute at Virginia Commonwealth University

Nanjing Sifang Art Museum by Steven Holl Architects © Iwan Baan
Nanjing Sifang Art Museum by Steven Holl Architects © Iwan Baan

Steven Holl Architects were approved last week by the board of visitors’ finance committee to design a $19.3 million gallery at Virginia Commonwealth University (VCU) in Richmond, Virginia.

An existing surface parking lot on the east side of VCU’s campus will be transformed into the 32,000 sqf arts institute.  This will provide an opportunity to create a distinctive entrance into the campus from Broad and Belvidere streets.  The program for the  new gallery includes space for traveling exhibits and student exhibits, archival study area, offices, and an auditorium.