the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Steven Holl Architects Designs Colored Photovoltaic Glass Building for Doctors Without Borders' Geneva Office

Steven Holl Architects Designs Colored Photovoltaic Glass Building for Doctors Without Borders' Geneva Office

Steven Holl Architects Designs Colored Photovoltaic Glass Building for Doctors Without Borders' Geneva Office
Steven Holl Architects Designs Colored Photovoltaic Glass Building for Doctors Without Borders' Geneva Office, Aerial View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Aerial View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten

Doctors Without Borders (Médecins Sans Frontières) has selected Steven Holl Architects in collaboration with Rüssli Architekten as the winners of an international competition for the design of their new Geneva Operational Center, beating out proposals from Pool Architekten & Mak Architecture, Sauerbruch HuttonEmilio Tuñon Arquitectos & Ruckstuhl Architekten, Blue Architects, and Consortium Sou Foujimoto with The New Talent Workshop.

Clad in an innovative colored photovoltaic glass facade system, the energy-efficient building will provide flexible work and social spaces for more than 250 employees.

Street View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten Foyer View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten "The Colors of Humanity" Diagram. Image © Steven Holl Foyer Diagram. Image © Steven Holl + 8

Street View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Street View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten

Nicknamed Colors of Humanity, the project has been designed to foster interaction, with crisscrossing circulation paths lined with seating alcoves encouraging community conversation and small-group collaboration. These alcoves, along with other small-scale social gathering spaces, are finished in sinuous curved forms, giving off a sense of embrace.

“These centers serve as a friendly catalyst for interaction, acting like social condensers within the building,” explain Steven Holl Architects.

“Steven Holl Architects’ project is the opportunity for MSF to integrate its core values like independence, impartiality, neutrality, altruism and dynamism in a challenging new architecture and project itself in the future,” added Mathieu Soupart, Logistics Director for the MSF Operational Centre Geneva.

Foyer Diagram. Image © Steven Holl
Foyer Diagram. Image © Steven Holl
Foyer View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Foyer View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten

The building’s signature facade features photovoltaic glass in varying degrees of permeability to reflect different types of interior spaces and to provide energy, shade and vibrant color. The curtain wall will utilize 40% transparent solar cells that can be produced in a range of colors, sitting within a flexible framework that allows for fully operational windows. The system has also been designed with maximum open-endedness to allow for seamless future expansion.

Office View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Office View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Ground Floor Plan. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Ground Floor Plan. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten

Photovoltaic panels will also wrap onto the top of the building, where a roof garden will also be located. Adding to the Geneva district Genilac lake water loop system, the solar cells will allow the building to produce up to 72% of the electricity required for operation.

“Doctors Without Borders, MSF, is an inspiring organization. It is an honor to realize architecture for their Geneva home,” said Steven Holl.

Model. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
Model. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten
"The Colors of Humanity" Diagram. Image © Steven Holl
"The Colors of Humanity" Diagram. Image © Steven Holl

The Geneva Operational Center will be located adjacent to several other projects by high profile architects, including the new Institute of Higher International Studies and Development, designed by Kengo Kuma & Associates and the Terra and Casa Foundation expatriate housing by Bonnard Woeffray Architectes.

The project is expected to begin construction in Spring 2019.

View the complete gallery

Cite: Patrick Lynch. "Steven Holl Architects Designs Colored Photovoltaic Glass Building for Doctors Without Borders' Geneva Office" 31 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882686/steven-holl-architects-designs-colored-photovoltaic-glass-building-for-doctors-without-borders-geneva-office/> ISSN 0719-8884
Aerial View. Image © Steven Holl Architects and Rüssli Architekten

史蒂芬·霍尔为无国界医生组织设计办公室,彩色光电玻璃大楼成为森林中的彩虹