We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mixed Use Housing: Incorporating Commercial, Cultural and Industrial Programs in a Home

Mixed Use Housing: Incorporating Commercial, Cultural and Industrial Programs in a Home

© Eric Dinardi© Ernst Theofilus© Kyungsub Shin© Kenta Hasegawa+ 38

Single family homes are undergoing a quiet transformation in recent years. Increasing land costs, the growth of urban settlements, and the lack of available space for construction have triggered an increase in the development of mixed-use housing. The result is that architects have begun to incorporate more community programs within private residential projects. We can now find homes that integrate commercial, cultural, educational, or industrial uses. This not only provides diversity and efficiency, but also allows surrounding neighborhoods to be revitalized through mixed programs that foster social engagement, interaction and connection.

These type of projects can be created both vertically - in a 2 or 3-story house - and horizontally, using two neighboring lots or around an open space. The following are 12 examples of modern mixed-use homes.

Housing and Educational Space / Natura Futura Arquitectura

Home + Educational Spaces

Albita and Juan, a young couple, needed a new place to live. The possibility of using a lot within the urban area was suggested as an answer, establishing the objective of generating economic income within the lot as well as the possibility of hosting an academic support school. In this way, a program was created that allows dialogue between living, educating and producing. The commercial businesses are established on the ground floor, for a more direct and prolonged relationship with urban activities, while the upper floor, although divided by a central axis, is committed to housing and educational spaces.

Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura

Deokhyeon-ri House with a Cafe / ON Architecture INC

Home + Coffee Shop

The client wanted to move to the outskirts of the city and build a house that would also be his own cafe business in order to prepare for life after retirement. We wanted to highlight the potential for region regeneration by constructing a serene piece of modern architecture that would serve as a small house and cafe business for the client.

© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan
Courtesy of ON Architecture INC
Courtesy of ON Architecture INC
© Yoon Joonhwan
© Yoon Joonhwan

Guha House / RAW Architecture

Home + Library - Dental Clinic

Guha is an combination of new and renovation project based on previously "The Guild" located in Taman Villa Meruya. The Project consist of Omah Library, Dental Clinic, residence and Realrich Sjarief’s studio named Guha Bambu, The studio is Realrich Architecture Workshop (well known by name of RAW Architecture). The renovation section is consisted on adding sequence for adding elaborated programs for Omah Library such as more storage for book shelves, bookstore and gallery.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
Courtesy of RAW Architecture
Courtesy of RAW Architecture
© Ernst Theofilus
© Ernst Theofilus

Louverwall / AND

Home + Coffee Shop

Louverwall is for a couple with five cats. The husband is a music enthusiast who manages the cafe where he enjoys music, coffee, and beautiful space. He wants the café space to be vertical, transparent, and dynamic. They need a small residence on the 2nd and 3rd floors consisted of a bedroom, a living room and a small kitchen.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Courtesy of AND
Courtesy of AND
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

House and Office in Hofu / Tato Architects

Home + Office

House and Office in Hofu is a renovation project of a 40-year-old building. The steel-frame structured building was remodeled to include various spaces such as living, office, warehouse, shop and more. The client for this project is the owner of a brewery founded in 1865. Apart from the traditional products soy and miso, the company also work on developing new products using the old techniques refined through the brewery’s history. Fortunately, the building for this renovation project was large, so it was possible to create both House and Business within the frame of the existing architecture.

© Shinkenchiku Sha
© Shinkenchiku Sha
Courtesy of Tato Architects
Courtesy of Tato Architects
© Shinkenchiku Sha
© Shinkenchiku Sha

The Provider Productive Center / Natura Futura Arquitectura

Home + Productive Center

The family proposal was based on renewing their hardware supplies business and living spaces, leisure and rent. The project is configured using a rectangular prism as basic geometry, in a lot of 12x20 that is located next to the local street market. The volume sets back on the ground floor in order to generate the traditional arcade, which receives and provides social interactions with the local market; while its middle floors follow the front urban profile of the pre-existing buildings. Above the commercial story, we will find the storage areas, residential area, event hall, leisure rooms, terraces and a viewpoint for the mountains contemplation that surrounds the city.

© JAG Studio
© JAG Studio
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
© JAG Studio
© JAG Studio

Palma Hideaway House / Mariana de Delás

Home + Studio

Palma Hideaway serves as a home studio for a young entrepreneur who spends most of her time traveling around. This project is the result of an ongoing exploration on how to dwell ground floor spaces sited in bustling urban fabrics. In this case, the owner acquired a 92sqm former motorcycle repair shop that had been long closed in the frontier of Palma de Mallorca’s old quarter. The space had generous free heights, a non used courtyard and was built in traditional mares stone (mallorcan limestone).

© José Hevia
© José Hevia
Courtesy of Mariana de Delás
Courtesy of Mariana de Delás
© José Hevia
© José Hevia

Work & Living space A. / dmvA

Home + Training Center

The Brussels project includes a training center and a practice for advanced diagnostic imaging in dentistry and is also inhabited by the client and his roommate. The house consists of different spaces that can be used flexibly, making the combination of work and living possible. For instance, the training room on the third floor becomes a dining room and kitchen in the evening and the wine bar can be used as a meeting room.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Courtesy of dmvA
Courtesy of dmvA
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

FUJIHIMURO Gallery and Residence / Taku Sakaushi + Sakaushi Lab

Home + Gallery

We converted an icehouse that stored ice made at the former Fuji Ice Factory next door into a gallery. The gallery has been designed for exhibitions, e.g. an exhibition of new works of locally produced textiles, and free use by artists staying under artist-in-residence programs. We also renovated a vacant house next to it into a short-term residential space. The existing building had a wooden interior nested inside concrete frame. We tried to reconstruct the relationship among three different components (RC, wood, and white wall) by leaving the wooden interior in one area, stripping it off in another, and adding white walls in the remaining area. As a result, we created three areas of different atmosphere inside this small house, with each area fulfilling required functions respectively.

© Masashige Akeda
© Masashige Akeda
Courtesy of Taku Sakaushi (O.F.D.A.) + Sakaushi Lab (TUS)
Courtesy of Taku Sakaushi (O.F.D.A.) + Sakaushi Lab (TUS)
© Masashige Akeda
© Masashige Akeda

House for an Artist / Castroferro Arquitectos

Home + Studio + Gallery

Alejandra is a sculptor who decided to unite her whole world in a small house. Living in the same space that you work in, always involves a reflection on the physical relationship between both places, on how much they intoxicate each other. This project focuses on, starting from a base house, that architecture helps emotionally and physically separate the two places. A ground floor and basement for work and a top floor for rest.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
Courtesy of Castroferro Arquitectos
Courtesy of Castroferro Arquitectos
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

gré Square House / suzuki architects

Home + Store

The first floor houses a shop where the building’s owner sells clothes and miscellaneous items made from natural materials, intended to be used and loved for many years. The second floor is a light- and breeze-filled space where the owner’s mother lives. Our goal was to clearly separate the shop from the residence upstairs while still allowing the users of both spaces to feel each other’s reassuring presence. The resulting structure is slightly different from a typical multi-generation home; instead, a simple, compact square form contains space for two generations to work, live, and keep an eye on one another.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Courtesy of suzuki architects
Courtesy of suzuki architects
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

La Comuna / Natura Futura Arquitectura

Home + Recycling Center

The ground floor functions as a storage and classification space to improve the productivity conditions of the family. Complementing the design of containers to facilitate the recycling process, they are differentiated by the color applied to each structure. An adaptable house merges with the production space according to the needs of the family. The house starts from the contrast between experiment and project, proposing intervention strategies with spatial permeability and self-management of space. The first strategy is developed in the system of openings that has the elevation. The second strategy seeks to establish a flexible habitability in which the user through rotating panels can self manage their daily living space.

Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura
Courtesy of Natura Futura Arquitectura

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: María Francisca González. "Mixed Use Housing: Incorporating Commercial, Cultural and Industrial Programs in a Home" 24 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946111/casas-de-uso-mixto-incorporando-lo-comercial-cultural-o-industrial-en-la-vivienda> ISSN 0719-8884
© JAG Studio

12个混合功能住宅合集:是家,也不仅仅是家

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.