the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. AND
  6. 2016
  7. Louverwall / AND

Louverwall / AND

  • 22:00 - 5 October, 2016
Louverwall / AND
Louverwall  / AND, © Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

© Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin + 18

  • Architects

    AND
  • Location

    Paju-si, South Korea
  • Architect in Charge

    Euiyeob Jeong, Taekyoung Lee
  • Area

    188.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Site + Desire

Louverwall is for a couple with five cats. The husband is a music enthusiast who manages the cafe where he enjoys music, coffee, and beautiful space. He wants the café space to be vertical, transparent, and dynamic. They need a small residence on the 2nd and 3rd floors consisted of a bedroom, a living room and a small kitchen. The site is located in the newly developed mixed-use building district in Paju. The plot is surrounded by other buildings on its three sides; it is only open toward due west. Thus, the main challenge of the project is to come up with the west façade that is energy efficient and transparent.

Floor Plan
Floor Plan

Mass + Light

The goal is to have soft daylight in the café space, as it is facing due west. We have decided to limit the direct light of the west and bring in the light from the south. As the south side is blocked by another building, we can only have clerestory. The clerestory of the south side continues to the west creating the curtainwall facade. Inside the envelope, the two massive curved walls are formed to bring in natural daylight deep into the ground floor year round. The light that changes every minute touches the interior surfaces. Every movement of the clouds, the sun, as well as the changes of season is recorded on the walls.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Louver + Curtainwall

The curtainwall façade is combined with the louvers for the building performance. The louvers are designed to block the summer sun, and to bring in the heat of the winter sun. The aluminum louvers cover the entire curtainwall, creating a sense of solidity. The louver design is done using PLDS (Parametric Louver Design System) which is an algorithm that finds the best performing louver form for the given surface. It finds the optimized set of formal parameters for the given glazed surface; angle of rotation, spacing, projection length, and inclination. The optimized louvers do not just block direct sunlight. It calculates how much summer sun is blocked and how much winter sun can pass through. Therefore, the curtain wall does not create extra heating and cooling load to the building, but offers glazed façade with soft daylight. The structure, curtain wall, and louvers have all worked out together as one’s change affects the others. The final design came out as a synergetic process between the creativity of the designers and the analysis of the system.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Section
Section
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

*PLDS (Parametric Louver Design System) is an algorithm that runs in Rhinoceros 3D as a grasshopper file. A team of Seoul National University’s researchers led by professor Choi, Jaepil has developed the algorithm funded by the Ministry of Land, Transport, and Maritime Affairs of the Korean government.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Section
Section
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Performance + Experience

The light pours in between the two curved walls, emphasizing the verticality of the space. As one walks up the stairs to reach the rest space, one can experience the utmost play of light and shadow, and the verticality. The shadow of louvers create rhythmical pattern on the curved surfaces; the pattern continuously changes as the light changes. This visual play of light and shadow becomes even more dynamic as it meets the rhythm of music. The music floats in the space, and the play of light continues.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

View the complete gallery

Cite: "Louverwall / AND" 05 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796733/louverwall-and/> ISSN 0719-8884
© Kyungsub Shin

百叶幕墙小屋 / AND