All
Projects
Products
Events
Competitions

Palma Hideaway House / Mariana de Delás

Palma Hideaway House / Mariana de Delás

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 22

  • Architects: Mariana de Delás
  • Area Area of this architecture project Area:  990 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  José Hevia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: JUNG, Acor, Complementto, Faro, Jallut Pinturas, Maderesa
  • Lead Architects: Mariana de Delás
  • Design Team: Ines Bonet, Blanca Gomez Rodriguez -Arias
  • Assembly And Vegetation: Belén Larraz
  • Table Design: Mariana de Delás & 2Monos Studio
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Palma Hideaway is the result of an ongoing exploration on how to dwell ground floor spaces sited in bustling urban fabrics. (Case study continuation of Raval Hideaway Barcelona).

© José Hevia
© José Hevia
Plan
Plan
© José Hevia
© José Hevia

In this case, the owner acquired a 92sqm former motorcycle repair shop that had been long closed in the frontier of Palma de Mallorca’s old quarter. The space had generous free heights, a non used courtyard and was built in traditional mares stone (mallorcan limestone).

© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

As the existing groundfloor access door created a very violent connection between the road and the studio, it was essential to integrate an intermediate buffer garden area. This garden buffer area serves as a way to get light inside and also act as an acoustic and privacy barrier from the street. This new courtyard  is created by having two opposing layers of facade. First, an exterior light-permeable perforated iron sheet folding door that can be totally opened and gives a gradient of visual privacy to the apartment. And second, a glass and wood frame window structure that shuts down direct noise from across the road. The space between these two skins can be totally o partially opened, with a large number of variations to suit every need.  A wood built-in bench and built-in tiled planters complete the setup ideal for a transitional calming entry ritual where lush plants merge with tiled walls bringing back a Mediterranean courtyard welcome.

© José Hevia
© José Hevia

Once inside, the proposal generates around a single new diagonal partition that serves as a room divider, storage space and a visual directional guider towards the back exterior space. This single wood partition serves as an aid for all main activities of the dwelling and also creates an acoustic barrier between them.

© José Hevia
© José Hevia
Axonometric
Axonometric
© José Hevia
© José Hevia

The left side of the partition is reserved for the bedroom and closet area.  This space is elevated a few steps to create a sense of coziness and eye height barrier to the new entrance courtyard. The elevated areas consist of the more domestic ones such as study, bedroom, closets and bathroom. In the bathroom the elevated height is used to go down a few steps making an inbuilt shower/bath for hedonist living.

© José Hevia
© José Hevia

The right side of the partition is reserved for the common areas. Flooring of polished concrete remain continuous throughout the dwelling to create a sense of amplitude. A central kitchen work island is placed in the middle of the space encouraging central gathering. This table is co-designed and produced by local Mallorca young designers and brings a touch of color and freshness to the more mínimalistic shell.

© José Hevia
© José Hevia

The living room and dining area are placed at the wider opening close to the back garden. An inbuilt sofa is designed to maximize the space and old pinup calendars found on site are given a second chance by making them the main wall decoration element. Formerly a small door access to exterior space a big opening is done to connect the inside with the exterior backspace. Vines and green are planted to produce an intimidate secret garden in the future. A small guest room and a second bathroom are placed in the old storage space perimetral to backyard.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Palma, Balearic Islands, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Palma Hideaway House / Mariana de Delás" [Casa Palma Hideaway / Mariana de Delás] 30 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932687/palma-hideaway-house-mariana-de-delas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.