ADEPT and Mandaworks Design Masterplan for Stockholm’s Royal Seaport

Birdseye view. Image Courtesy of ADEPT/

ADEPT and Mandaworks have been declared the winners of a design competition for an urban development in the Kolkajen-Ropsten area of Stockholm‘s Royal Seaport. Dubbed the “Royal Neighbour,” the masterplan is anticipated to provide more than 12,000 new homes, supply 35,000 jobs in the next two decades, and create a new cultural area.

Full Scale Studio Completes Rolling House in Sweden

Friggatto in the detached state. Image Courtesy of Full Scale Studio

Stockholm-based Full Scale Studio of KTH School of Architecture have designed and built their first project to date — a new studio space called ”The Friggatto.” Deriving its name and form from the hybridization of two Swedish building types, the Friggatto is a non-permit, rolling house that explores how to combine these typologies to produce a larger, more affordable volume.

Torsby Finnskog Center / Bornstein Lyckefors

Courtesy of

Architects: Bornstein Lyckefors
Location: , Sweden
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Bornstein Lyckefors

Studio Esinam’s Limited Edition Prints Capture Elevations from Around the World

Courtesy of

Swedish firm Studio Esinam‘s new print series depicts “Elevations” of architectural landmarks across the globe. Using minimalist line drawings, the illustrations attempt to “capture the unique feeling of various cities around the world”.

Meticulously recreating the facades of landmarks in Berlin, Brooklyn, Copenhagen, Gothenburg, London, Paris, Stockholm, and Tokyo, the growing collection of prints reframes technical drawings as works of art. By distilling iconic facades to their barest and most essential elements, Studio Esinam aims to direct “attention to details that mostly pass unseen.”

View selected prints from the “Elevations” series after the break.

City in the City / Schmidt Hammer Lassen Architects

© Adam Mørk

Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects
Location: 211 18 Malmö,
Area: 54000.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Adam Mørk

Juniper House / Murman Arkitekter

© Åke E-son Lindman

Architects: Murman Arkitekter
Location: 623 69 , Sweden
Architect In Charge: Ulla Alberts, Hans Murman architects SAR/MSA
Client And Builders: Ulla Alberts, Hans Murman
Area: 50.0 sqm
Year: 2007
Photographs: Åke E-son Lindman, Courtesy of Hans Murman, Göran Uhlin

Sauna Saltsjöbaden / Murman Arkitekter

© Åke E:son Lindman

Architects: Murman Arkitekter
Location: Saltsjöbaden,
Architect In Charge: Hans Murman och Ulla Alberts
Year: 2011
Photographs: Åke E:son Lindman, Courtesy of Hans Murman

Utopia Arkitekter Reinterprets Stockholm’s Vernacular Architecture

Intersection of Tengdahlsgatan and Barnängsgatan. Image Courtesy of Utopia Arkitekter

A new development called Söderkåkar in Stockholm is aiming to provide a modern interpretation of the area’s 19th century vernacular architecture. Designed by Utopia Arkitekter, the residential structures impose the contemporary emphasis on sustainability and function within the traditional all-wood construction of the past, fitting into the existing infrastructure while maintaining a distinct character.

Lomma Apartments / FOJAB arkitekter

© Åke E:son Lindman

Architects: FOJAB arkitekter
Location: Lomma, Lomma,
Design Team Leader: Stefan Johansson
Partner In Charge, Principal Architect: Joachim Lundquist
Architects: Mattias Essner, Mattias Johansson, Anna Schlyter
Landscape Architect: Sara Schlyter
Area: 3000.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Åke E:son Lindman

Six Walls House / Arrhov Frick Arkitektkontor

© Mikael Olsson

Architects: Arrhov Frick Arkitektkontor
Location: Saltsjö-boo,
Area: 245.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Mikael Olsson

Henning Larsen Designs New Branch of Swedish National Museum

Courtyard. Image ©

Henning Larsen Architects has been selected over eleven finalists to design the new NORR – National Museum in Östersund, Mid-. Acting both as an extension to the existing Jamtli Museum and a new branch of the Swedish National Museum, the new building will feature a large and flexible exhibition hall, workshops, offices and a cafe.

“The new exhibition hall is designed as wooden sculpture with an easily recognizable silhouette against the sky. The roof is quite remarkable because the deep skylights filter the soft northern daylight directly into the exhibition space. This gives a very sensitive light as well as a view to the sky,” says Søren Øllgaard, partner at Henning Larsen Architects and design responsible for the project.

Norrmalm City District Sides with Nobel Foundation

© David Chipperfield Architects

With opposition seemingly mounting against the ’s plans to build a new, David Chipperfield-designed center along Stockholm’s Blasieholmen, advisors for ’s neighborhood management has spoke up in favor of the project believing to be an opportunity to enhance the urban fabric and make the area more family-friendly. “The administration believes that the new park should be as green as possible and that more play environments for children and youth a priority in the development of public spaces,” reads the statement, highlighting the open space provided in the plan. Their response is just one of many that will help sway Stockholm’s City Planning and City Council final decision later this year.

Opposition Mounts Against David Chipperfield’s Nobel Center in Stockholm

©

Stockholm’s City Museum (Stadsmuseet) has spoke out against David Chipperfield’s competition-winning Nobel Center, saying the design is good but not at its proposed location. The museum, whose mission is to “preserve the city’s cultural heritage,” does not believe the new center should be build along the city’s Blasieholmen, as its site is “one of the few parts of the city that still allows close interaction with the old port.”

Furthermore, the City Museum strongly urged against the ’s plans to demolish the site’s three historic structures – an 1876 Axel Fredrik Nystrom-designed Customs House and the city’s last two remaining wooden harbor warehouses built in the early 1900s. Agreeing, the Liberal Party (Folkpartiet) has also spoke up, saying the proposal is “too big” and does not take “sufficient” consideration of the cultural environment and cultural heritage.

PlayHouse / Street Monkey Architects + Bjerking

© Robin Hayes Photography

Architects: Street Monkey Architects, Bjerking
Location: , Sweden
Architect In Charge: Cage Copher (), Thomas Björk (Bjerking)
Area: 175.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Robin Hayes Photography

Tham & Videgård Propose Wooden High-Rise Housing for Stockholm

©

Tham & Videgård Arkitekter is the latest to investigate the potential of tall wooden structures. Planned for a site in the former transport harbor of Loudden, which will soon be revived as a new urban area, the practice’s mixed-use scheme proposes to integrate 240 within a cluster of four wooden high-rise buildings that reach up to 20 stories.

“The buildings are constructed entirely in one material, Swedish solid wood, from the frame to the facade, finishes and windows,” says the architects. “Through consistent use of a renewable material like wood, the result is a sustainable, well insulated and robust house structure with good potential to perform well over time, and minimize the total energy consumption.”

Summer House in Dalarna / Leo Qvarsebo

Courtesy of

Architects: Leo Qvarsebo
Location: Västerbyn, 770 70 Långshyttan,
Developer: Leo Qvarsebo, Mattias Granwald, Robobygg AB
Area: 90.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Leo Qvarsebo

Belatchew Arkitekter’s “HagaTwist” to be Built in Stockholm

Courtesy of Belatchew Arkitekter

Named for its location at the intersection of Vasastaden and “the Haga city” of , Belatchew Arkitekter‘s “HagaTwist” has been selected by Atrium Ljungberg as the winner of an invited architectural competition for the construction of a public building in Stockholm. Envisioned as a “meeting place” for visitors, workers, and locals alike, the project will feature a flexible program and incorporate a restaurant and rooftop terrace.

Kjellander + Sjöberg’s Swedish Urban Block to Increase “Civic Dialogue”

Courtesy of Kjellander + Sjöberg

Kiruna, Sweden’s northernmost town, made international headlines last year when it was announced that the entire town would be relocated two miles to the east due to mining operations by the state-controlled company. Now, the first phase of the Kiruna square redevelopment is set to commence with a design by -based Kjellander + Sjöberg for an urban block of housing units around the town’s central square.

Kjellander + Sjöberg, along with development group Skanska, won a competition held by Kiruna Municipality for the square’s regeneration. Under the moniker Fjällbäcken, the urban block responds to the idiosyncratic subarctic climate in a manner the architects describe as “sustainable in the long term.” When realized, the 2000m2 housing development will have 90 apartments and feature a host of sustainable solutions. Onsite rainwater management facilities are incorporated into the project’s planning, alongside provisions for green space and ecofriendly heating and cooling systems.

Learn more about the project and view selected images after the break.