ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

Henning Larsen Architects Wins Competition to Design New City Hall in Uppsala

14:15 - 26 September, 2016
Henning Larsen Architects Wins Competition to Design New City Hall in Uppsala, © Henning Larsen Architects
© Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects, in collaboration with SLA and Tyréns, has won a competition for the design of a new city hall in Uppsala, Sweden, beating out proposals from Schmidt Hammer Lassen Architects, White Arkitekter, Ahrbom & Partners, and 3XN Architects.

The project will include a refurbishment and addition to the existing city hall building, which was built in 1957 and only partially completed in accordance with the original drawings. Henning Larsen Architects’ design will close off the L-shaped building, connecting the old and the new with a glass-roofed courtyard to create a new public gathering place for residents of Sweden’s 4th largest city.

© Henning Larsen Architects © Henning Larsen Architects © Henning Larsen Architects © Henning Larsen Architects +15

Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks

06:00 - 21 September, 2016
Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks, Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture

Erik Giudice Architecture has released its proposal for a transit station at Södra Munksjön, in Jönköping, Sweden, a design that was created as an entry for the station area ideas competition, which recruited four firms to create a new station as a part of the area’s larger expansion plan. 

Based on the idea of connecting the city and its surrounding nature, the station proposal utilizes light and a playful wooden canopy structure to create a portal from Jönköping to Munksjön, a lake on its opposite side. The “matchstick” structure of the station additionally pays homage to the city’s past as Tändsticksstaden, a famous matchstick capital of Sweden.

Courtesy of Erik Giudice Architecture Courtesy of Erik Giudice Architecture Courtesy of Erik Giudice Architecture Courtesy of Erik Giudice Architecture +12

Foster + Partners Breaks Ground on Pharmaceuticals Headquarters on Copenhagen Waterfront

12:00 - 10 September, 2016
Foster + Partners Breaks Ground on Pharmaceuticals Headquarters on Copenhagen Waterfront, © Foster + Partners
© Foster + Partners

Foster + Partners has broken ground on the new headquarters for Ferring Pharmaceuticals A/S in Copenhagen, Denmark.  Located on the urban fringe of Copenhagen in Kastrup, the 39,000-square-meter project occupies a waterfront site along the Øresund crossing between Copenhagen and Malmö near the Copenhagen International Airport. 

With this location and neighborhood of predominantly low-rise development, the new company offices will feature expansive views towards Malmö and the Swedish coast, where the company was founded.

House for Mother / Förstberg Ling

03:00 - 9 September, 2016
House for Mother / Förstberg Ling	, © Markus Linderoth
© Markus Linderoth

© Markus Linderoth © Markus Linderoth © Markus Linderoth © Markus Linderoth +24

Indoor Swimming Pool for Sundbyberg / Urban Design

11:00 - 6 September, 2016
Indoor Swimming Pool for Sundbyberg  / Urban Design, © Per Kristiansen
© Per Kristiansen

© Per Kristiansen © Per Kristiansen © Per Kristiansen © Per Kristiansen +31

  • Architects

  • Location

    Sundbyberg, Sweden
  • Architect in Charge

    Erik Jarlöv
  • Area

    3500.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Norell/Rodhe Propose a Lively and Colorful Volumetric Composition for the Skellefteå Kulturhus

06:00 - 26 August, 2016
Norell/Rodhe Propose a Lively and Colorful Volumetric Composition for the Skellefteå Kulturhus , Courtesy of Norell/Rodhe
Courtesy of Norell/Rodhe

The Skellefteå Kulturhus competition provided a critical opportunity to shape the cultural landscape of Skellefteå in northern Sweden, and the brief elicited a range of exciting responses. Stockholm-based architecture studio Norell/Rodhe have now unveiled their entry, titled "Supergroup." 

Courtesy of Norell/Rodhe Courtesy of Norell/Rodhe Courtesy of Norell/Rodhe Courtesy of Norell/Rodhe +10

MAX IV / FOJAB arkitekter + Snøhetta

02:00 - 26 August, 2016
MAX IV / FOJAB arkitekter + Snøhetta, © Felix Gerlach
© Felix Gerlach

Courtesy of Snøhetta © Felix Gerlach Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta +44

Photos Released of Snøhetta's Recently Completed MAX IV Laboratory Landscape

12:00 - 14 August, 2016
Photos Released of Snøhetta's Recently Completed MAX IV Laboratory Landscape, © Mikal Schlosser
© Mikal Schlosser

Snøhetta has released new images of their MAX IV Laboratory Landscape Design as it opens in Lund, Sweden. Winning the commission for the project in 2011, Snøhetta’s design transformed 47-acres (19 hectares) of formerly agricultural lands northeast of the city into an undulating earthwork aimed at “creating a functional landscape solution for the high-performance synchrotron radiation laboratory MAX IV.”

© Mikal Schlosser © Mikal Schlosser © Mikal Schlosser © Mikal Schlosser +22

Three Nordic Refractions: After Belonging Agency Discuss the Theme of the 2016 Oslo Trienniale

04:00 - 12 August, 2016

In May 2016, the After Belonging Agency discussed the theme of the forthcoming Oslo Architecture Triennale—entitled After Belonging: a Triennale In-Residence, On Residence, and the Ways We Stay In-Transit—as part of In Therapy, the exhibition of the Nordic Pavilion at the 2016 Venice Biennale. The hour-long discussion, which also includes presentations by Shumi Bose and Füsun Türetken, begins with an in-depth description of how the Triennale intends to focus on the future challenges of migration by investigating how cities and architecture can react to large groups of people moving and resettling.

Sjöjungfrun / Juul Frost Architects

13:00 - 3 August, 2016
Sjöjungfrun / Juul Frost Architects, © Felix Gerlach
© Felix Gerlach

© Felix Gerlach © Felix Gerlach © Felix Gerlach © Felix Gerlach +11

Power to the People / Street Monkey Architects

11:00 - 1 August, 2016
Power to the People / Street Monkey Architects, © Mattias Hamrén Photography
© Mattias Hamrén Photography

© Mattias Hamrén Photography © Mattias Hamrén Photography © Mattias Hamrén Photography © Mattias Hamrén Photography +16

The South Entrance / Tengbom

03:00 - 20 July, 2016
The South Entrance  / Tengbom, © Felix Gerlach
© Felix Gerlach

© Felix Gerlach © Felix Gerlach © Felix Gerlach © Felix Gerlach +26

  • Architects

  • Location

    Helsingborg, Sweden
  • Architect in Charge

    Tengbom
  • Area

    550.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Team of Young Architects Propose "House of Opportunity" for Cultural Center in Skellefteå, Sweden

06:00 - 18 July, 2016
Team of Young Architects Propose "House of Opportunity" for Cultural Center in Skellefteå, Sweden, Exterior Perspective. Visualization by Sang Yeun Lee. Image Courtesy of Hanna Johansson, Juras Lasovsky and Filip Lipinski
Exterior Perspective. Visualization by Sang Yeun Lee. Image Courtesy of Hanna Johansson, Juras Lasovsky and Filip Lipinski

A team of three young architects based in Copenhagen has unveiled their proposal for a new cultural center in Skellefteå, Sweden. The Möjligheternas Hus (House of Opportunity) extends the existing city grid with new "culture streets" at ground level, giving rise to a thriving central "living room" of arts, hospitality, and culture. The design was developed as part of an open competition, in which the first-time collaborators placed second against a pool of established international practices.

Villa Sunnano / Murman Arkitekter

02:00 - 18 July, 2016
Villa Sunnano  / Murman Arkitekter, © Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman +40

  • Architects

  • Location

    Sunnanö, Sweden
  • Design Team

    Hans Murman, Truls Håkansson, Per Sjöberg, Mattias Sköldborg, Anna Wallerstedt Öberg, Helena Ljungberg, Tuva Berg
  • Area

    322.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Dreem Arkitekter's Mixed-Use Plan Includes Stockholm's Tallest Tower

14:10 - 7 July, 2016
Dreem Arkitekter's Mixed-Use Plan Includes Stockholm's Tallest Tower, © Dreem Arkitekter & Tomorrow AB
© Dreem Arkitekter & Tomorrow AB

Dreem Arkitekter have been announced as the co-winners of a competition to design a new urban plan for a three block area in the Stockholm neighborhood of Kista. The project will include a large mixed-use complex consisting of residential, commercial and active public spaces, and is anchored into the neighborhood through a cornerstone residential tower. Together with joint winner ÅWL, the offices will finalize the project this fall.

© Dreem Arkitekter & Tomorrow AB © Dreem Arkitekter © Dreem Arkitekter & Tomorrow AB © Dreem Arkitekter & Tomorrow AB +10

Kjellander + Sjöberg's Winning Design Provides Sustainable Urban Living in Malmö, Sweden

06:00 - 28 June, 2016
Kjellander + Sjöberg's Winning Design Provides Sustainable Urban Living in Malmö, Sweden, "It Takes a Block" Proposal. Image Courtesy of Kjellander + Sjöberg
"It Takes a Block" Proposal. Image Courtesy of Kjellander + Sjöberg

Stockholm-based firm Kjellander + Sjöberg (K+S) won the Swedish division of the Nordic Built Cities Challenge 2016 with their vision to transform Sege Park, Malmö into a socially sustainable residential hub. Their project "It Takes a Block" uses climate-smart and economically varied housing models to test architecture's capability to foster sustainable living. The proposal was developed in association with students from Lund University and Danish landscape architecture firms BOGL and Sted.

Video: Ascend the Ziggurat in the Nordic Pavilion at the 2016 Venice Biennale

04:00 - 27 June, 2016

In this film, Jesús Granada visits the Nordic Pavilion, “In Therapy”, at the 2016 Venice Biennale. The video presents a series of measured stills in 4K resolution which introduce the central installation of the exhibition—a stepped pyramid, or ziggurat—and its series of reflective "rooms without walls." The pavilion itself, which was completed in 1969, was designed by Sverre Fehn to partially reflect and concretize certain ideas about Nordic society and its architecture – including a sense of openness. This year, therefore, the pavilion has been orchestrated as an extension of the public space of the Giardini.

King of Sweden Publicly Expresses Concern Over Chipperfield's Nobel Center Plans for Stockholm

04:00 - 15 June, 2016
King of Sweden Publicly Expresses Concern Over Chipperfield's Nobel Center Plans for Stockholm, Revised Design (view from the street). Image © David Chipperfield Architects
Revised Design (view from the street). Image © David Chipperfield Architects

Earlier this month The Guardian reported that the King of Sweden, Carl XVI Gustav, has denounced David Chipperfield's designs for Stockholm's new Nobel Center (Nobelhuset) in the Dagens Nyheter (DN), a national Swedish newspaper, as both too volumetrically large and badly sited. The practice's initial proposal, which was lauded by the awarding jury for its “lightness and openness,” is a glass and stone structure which attempts to “convey dignity” and embody the ideals of the Nobel Prize.