Water Museum / p-06 atelier

© | FG+SG

Architects: p-06 atelier
Location: Lisbon, Portugal
Design Director: Nuno Gusmão
Designers: Vanda Mota
Area: 170.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

Monocle’s Inaugural Conference In Lisbon Asks: What Is Quality Of Life?

Monoclea briefing on global affairs, business, culture and design, was founded by in 2007 by Tyler Brûlé, the former Editor-in-Chief of Wallpaper*. With over thirty correspondents working around the world, the magazine also has local bureaux in Tokyo, New York City, Hong Kong, Zürich, Toronto, Istanbul and Singapore. This month saw the publication host their inaugural international conference, centering on the enduring theme that has preoccupied the magazine since launch: Quality of Life.

Set against the backdrop of Portugal’s capital, , the event was hosted by Brûlé alongside editors Andrew Tuck, Robert Bound, Sophie Grove and Steve Bloomfield. The opinions of twenty-three internationally renowned speakers―including Martin Roth (Director of London’s Victoria & Albert Museum), Taco Dibbits (of Amsterdam’s Rijksmuseum) and Brazilian architect Isay Weinfeld, alongside the Mayors of Oslo and Porto―were keenly listened to by 160 delegates who had traveled from across the world. The points for discussion allowed for a breadth of discourse that spanned housing and urbanism, to explorations of the ‘high street’ and the significance of the museum in the contemporary city. The thematic scope of these conversations made them accessible, inspirational and, more importantly, both relevant and widely applicable.

How Subvert Studio Proposes To Revive a Renowned Lisbon Landmark

Courtesy of via Curbed

With  now bouncing back from the 2008 recession, its estimated 12,000 buildings in decay offer plenty of opportunities to bring the city’s buildings more in line with its new economic structure. In this article, originally published by Curbed as “What Could Be Next for a Noted Lisbon Modernist Relic?” Lisbon’s Subvert Studio presents a speculative proposal for one of the city’s most notable – and visible – modernist ruins.

Views from the balcony of what was once the Panoramic Restaurant of Monsanto show a band of green treetops, a stretch of white cityscape that spans Lisbon‘s old and new quarters, and a glimmering slice of the Tagus river beyond, mouthing toward the Atlantic. Bracketing the view is blue: a blue sky above, and below, a blue smash of broken glass, reflecting and refracting the sky’s color. Wherever there is a vista at the Panoramic Restaurant of Monsanto, wherever there are windows—and the view is the focal point of the space—there is broken glass.

Last used as a club at the top of a 2,400-acre city park, the modernist structure has slipped ever further into riotous abandon since the mid-1990s. Windows have collapsed, graffiti long ago joined the reliefs by Portuguese ceramic muralist Querubim Lapa on the walls and the stained glass sculpture at the entry, chunks of ceiling have tumbled to the ground. And in recent months, a discussion has emerged: what to do with this city-owned modernist relic, which some estimate will require 20 million Euros to fix?

Apartamento 1757 / Camarim Arquitectos

© Nelson Garrido

Architects: Camarim Arquitectos
Location: , Portugal
Project Architects: Vasco Correia, Patrícia Sousa
Area: 146.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Nelson Garrido

“Urban Platform” Wins First in Lisbon Open Room Competition

Courtesy of ,

Recent graduates Bumjin Kim of MIT and Minyoung Kim of Columbia University have won first place in ARCHmedium’s Lisbon Open Room competition for their project “Urban Platform”.

One of 67 teams to enter the competition’s “Young Architects” category, the team developed a modular urban intervention for Lisbon, Portugal, with the intention of “[providing] a more flexible space” for the city’s urban centre. Learn more about the winning project and view selected images after the break.

Prazeres House / José Adrião Arquitectos

© | FG+SG

Architects: José Adrião Arquitectos
Location: , Portugal
Architecture Phase 01: Tiago Mota (Project Manager), Carla Gonçalves, Luís Valente, Rui Didier, Tatiana Mourisca
Architecture Phase 02: Ricardo Aboim Inglez (Project Manager), Margarida Lameiro, Rute Ribeiro, Tiago Mota
Project Area: 351 sqm
Project Year: 2013
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

Príncipe Real Apartment / fala atelier

© Fernando Guerra | FG+SG

Architects: fala atelier
Location: Lisbon,
Design Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares
Area: 60.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

Miranda Law Firm / Rita Pinto Ribeiro

© José Pinto Ribeiro | Fotografia

Architects:
Location: , Portugal
Area: 3880.0 sqm
Year: 2014
Photographs: José Pinto Ribeiro | Fotografia

wonderWALL / LIKEarchitects

© Fernando Guerra | FG+SG

Architects: LIKEarchitects
Location: Lisbon,
Design Team: Diogo Aguiar, Teresa Otto, João Jesus and João Salgueiro, Daniel Mudrak
Year: 2014
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

AD Classics: Expo’98 Portuguese National Pavilion / Álvaro Siza

© flickr user Dacian Groza

At the Expo ’98 Portuguese National Pavilion, structure and architectural form work in graceful harmony. Situated at the mouth of the Tagus River in , Portugal, the heart of the design is an enormous and impossibly thin concrete canopy, draped effortlessly between two mighty porticoes and framing a commanding view of the water. The simple, gestural move is both weightless and mighty, a bold architectural solution to the common problem of the covered public plaza. Under the graceful touch of Álvaro Siza Vieira, physics and physical form theatrically engage one another, and simplicity and clarity elevate the pavilion to the height of modern sophistication.

A029 / Camarim Arquitectos

© Nelson Garrido

Architects: Camarim Arquitectos
Location: , Portugal
Year: 2014
Photographs: Nelson Garrido

Casa no Restelo / Antonio Costa Lima Arquitectos

© | FG+SG

Architects: Antonio Costa Lima Arquitectos
Location: Restelo, 1400-069 Lisbon, Portugal
Design Team: Tiago Meireles, Rita Lino
Area: 200.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

CVDB Arquitectos Wins Contest for Student Housing in Lisbon

© hugonascimento.com

CVDB Arquitectos has won a competition for a new student accommodation block at Lisbon University’s Pólo da Ajuda campus. The building consists of three interconnected but structurally separate units arranged around a central courtyard, with the internal layout being determined by the modular unit of the individual bedrooms. On the South side of the building, at street level, the building’s communal spaces and vital services provide a sense of transparency in the otherwise opaque building, connecting the central courtyard and the life of the students to the street outside.

White Attic / Diogo Passarinho + Duarte Caldas

© More is Better

Architects: Diogo Passarinho, Duarte Caldas
Location: Lisbon,
Area: 80.0 sqm
Year: 2014
Photographs: More is Better

Casa no Príncipe Real / Camarim Arquitectos

© Nelson Garrido

Architects: Camarim Arquitectos
Location: Lisbon,
Architect In Charge: Vasco Correia, Patrícia Sousa
Area: 41.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Nelson Garrido

Jardim das Amoreiras Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos

© | FG + SG

Architects: João Tiago Aguiar Arquitectos
Location: Lisbon,
Architecture Collaboration : Renata Vieira, Ana Caracol, Ruben Mateus
Area: 175.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Fernando Guerra | FG + SG

Forum Sintra / ARX

© Fernando Guerra | FG+SG

Architects: ARX
Location: IC19,
Architect In Charge: ChapmanTaylor España – Arquitectura y Urbanismo, PORTUGAL, Arquitectos Lda., José Mateus, Nuno Mateus
Design Team: Sofia Raposo, Ricardo Guerreiro, Emanuel Rebelo, Fábio Cortês, Diana Afonso, Miguel Torres, Filipe Cardoso, Marc Anguille, Bruno Martins, Joana Pedro, Décio Cardoso
Area: 23000.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

SKIN / P-06 Atelier + JLCG Arquitectos

© Ricardo Gonçalves

Architects: P-06 Atelier, JLCG Arquitectos
Location: Lisbon,
Creative Directors: João Luís Carrilho da Graça, Nuno Gusmão
Designers: Giuseppe Greco, Vera Sacchetti, Miguel Matos
Client: Ciência Viva
Year: 2010
Photographs: Ricardo Gonçalves