Research and Educational Building for Technical University Denmark / Christensen & Co. Architects + Rørbæk & Møller architects

Courtesy of + Rørbæk & Møller architects

Christensen & Co. Architects + Rørbæk & Møller architects were recently announced as winners of the competition for a 40.000m2 laboratory building at Technical University . The new research and educational building assembles the three institutes in one clear architectural concept, creating an open building with space for knowledge sharing and collaborations across the various subjects. More images and architects’ description after the break.

New office building for Nordea Bank / Henning Larsen Architects

Courtesy of

Henning Larsen Architects and a team consisting of Signal Architects and SLA Landscape Architects have won the competition for Nordea Bank’s new office building of 40,000 m2 in Ørestad North, , next to the premises of the Danish Broadcasting Corporation and the Concert Hall – Koncerthuset. The building will comprise Scandinavia’s largest trading floor of 5,500 m2 with a view of the green area of Amager Fælled. More images and complete press release after the break.

Sdr Nissum Hallen / Cebra

© Mikkel Frost/

Architects: Cebra
Location: Kirkebyvej, Sdr. Nissum,
Client: Holstebro Municipality
Completion: 2011
Size: 1,800 sqm
Photographs: Mikkel Frost / Cebra

Cancer Counseling Center Proposal / EFFEKT

Courtesy of

The first prize winning proposal in the competition for a new cancer counseling center by EFFEKT, in collaboration with Hoffmann and Lyngkilde, is designed as a cluster of seven small houses around two green outdoor spaces. Each house has its own specific function and together they form a coherent sequence of different spaces and functions such as a library, kitchen, conversation rooms, lounge, shops, gym, and wellness facilities. More images and architects’ description after the break.

Thomas B. Thriges Gade 2012 – 2020

’s third largest city, Odense, has a major transformative plan for their city center by 2020.  In the 1960s, the Thomas B Thriges Gade allowed Odense to accomodate the demands of growing vehicular traffic, but since then, the city has been hard pressed to break from this defining infrastructure.  Utopian City Scape and Entasis have teamed to create a multi-stage development plan for the city center as a way to restore the cohesiveness of a city that has been fragmented by the Thomas B Thriges.  The plan sees the introduction of a massive amount of building (more than 55,000 sqm!) that will provide over 300 housing opportunities and 1000 work places.  By filling in the street, the smaller networks of secondary streets will be strengthened to create pedestrian passageways and prominades, creating intimate moments that become defined by the edges of the buildings.  While we enjoy the light rail system that works its way around the city center, the idea of including a parking lot that accommodates nearly 1000 vehicles seems a bit contradictory.  Perhaps, without it, citizens would rely move heavily upon the public infrastructure and the new “connected” feeling of the city to circulate.   The absence of cars would further strengthen Odense’s move away from a city defined by the vehicle and would allow the master plan to implement its sustainability theme on a macro level.

Oasis Cancer Care Center / WE Architecture

Courtesy of WE Architecture

Located in close proximity to the regional Hospital in , , the new Oasis Cancer Care Center, designed by WE Architecture, will help anyone affected by cancer through professional help in exceptional buildings specifically designed for this. In order to create a building inspired by the model of healing architecture, the Cancer Care Center was designed as an introvert building, opening up towards two inner courtyards. More images and architects’ description after the break.

‘Thomas B. Thrigesgade’ City Design / entasis

Courtesy of

entasis shared with us their proposal for a 51,000 square-foot area of road that will become a dense and visionary city that will arise and provide the dense frame for a lively and vibrant city life. The project’s title, Thomas B. Thrigesgade, is based on the name of the street that was constructed in the 1960’s to modernize , and make room for the increasing traffic. Now, the road will be closed for all thoroughfare, and a new line of sustainable transport will stretch through the area and tie closer together. More images and architects’ description after the break.

Farum Proposal / WE Architecture

Courtesy of WE Architecture

, the proposal by WE Architecture for “The Suburbs of the Future” competition initiated by Realdania, envisions a plan that is meant to preserve and enhance the character of Farum as a future suburb, combining the best of suburbia and the best of urbanity. Today, Farum is a fragmented suburb located 20 km from the center of . The competition area is divided by large roads into islands of eclectic architecture composed of buildings mainly from the 70s and the 80s. More images and architects’ description after the break.

The Carlsberg Brewhouse Project Competition Finalists

Courtesy of Effekt

The finalists of the international competition to the Carlsberg Brewhouse into an exciting, must-see Brand and Experience Center, was recently revealed. The competition sought to find proposals that would create a world-class attraction with a broad appeal to visitors who wish to be challenged, engaged and entertained by one of the world’s strongest brands. The main focus is on the transformation on the Brewhouse and the Elephant Gate but should also describe how Carlsberg Group can re-enforce, strengthen and further develop its presence in the Carlsberg site. More images and information on the finalists’ proposal after the break.

KPMG Headquarters / 3XN Architects

© Adam Mõrk

Architect: 3XN Architects
Location: Copenhagen,
Client: KPMG
Type: Office and commercial (KPMG takes over 2/3 of the building, while the remaining 1/3 is rented. The ground floor has commercial spaces)
Size: 35.000 sqm (33.500 sqm office, 1.300 sqm commercial space, 22.000 sqm parking)
Photographs: Adam Mõrk

Info Portal Rebild National Park Proposal / TRANSFORM

© VISMO

TRANSFORM shared with us their proposal for the Info Portal National Park competition. Offering some of the most dramatic and ‘authentic’ landscapes in Denmark, the park’s new info portal is placed on the edge of the town and the National Park. The project plays with the existing surrounding landscape, and the new building becomes a part of the National Park rather than a part of the city. More images and architects’ description after the break.

LEGO PMD / Rosan Bosch & Rune Fjord

© Anders Sune Berg

Architects: Rosan Bosch &
Location: Billund,
Project Year: 2010
Project Area: 2000 sqm
Photography: Anders Sune Berg

Green Solution House / 3XN

Courtesy of

Danish practice 3XN is the architect behind ‘Green Solution House’, a new experimental conference center and hotel, where everything is adapted to the circulation of nature and where guests will get an idea of how it feels to live in a world without waste. Located on the Danish island of , it is designed and developed in accordance with the principles of Cradle 2 Cradle®. This means that all materials used in the building are either fully recyclable or biodegradable. Hence, the building design takes on the ambition to eliminate the concept of waste. More images and architects’ description after the break.

Mirror House / MLRP

© Laura Stamer

Architects: MLRP
Location: Fælledparken (Central Park), Corner of Blegdamsvej/Frederik V vej, , Denmark
Engineers: Grontmij A/S
Landscape: GHB Landscape A/S
Contractor: A.F.Hansen
Client: City of Copenhagen (CAU)
Project Area: 140 sqm
Photographs: Laura Stamer

Information Portal / CEBRA

© CEBRA

Our friends from CEBRA have shared their new Information Center for Hills and Rold Forest, a winning competition entry in collaboration with HP BygViggo Madsen and exhibition architect Elisabeth Topsøe.  Situated in the amazing nature reserves of ’s Rebild Hills and Rold Forest in northern Jutland, the project was conceptualized as an open and accommodating buiding that serves as a gathering place to inform, guide and inspire the 400,000+ visitors who are guided through the forests each year.  “We have created an information portal, which is both building and nature, with a distinctive expression and character deriving directly from Nature’s own formal language and elements, which makes the building stand out from its surroundings and blend in with nature’s scenery at one and the same time,” explained CEBRA.

More about the project, including lots of CEBRA’s awesome hand drawings, after the break.

BIG’s 8 House Honored by the AIA

© Jens Lindhe

The 8 House in , Denmark, which allows its residents to bike all the way from the street up to its 10th level penthouses, receives the 2012 AIA Institute Honor Award for Architecture that recognizes achievements that elevate the general quality of the architectural practice. The 8 House which entails 650,000 ft² is honored by the jury panel for the buildings distinctive design and ability to contribute to the city and its surroundings.

“The 8 House masterfully recreates the horizontal social connectivity and interaction of the streets of a village neighborhood through a series of delightful accessible ramps in a mixed use, multifamily housing project. The skillful shaping of the mass of the facility provides an invigorating sculptural form while creating the ramped “pedestrian” street system and providing full depth dwelling units which are filled with light and views. People really ‘live” in this newly created neighborhood with shopping, restaurants, an art gallery, office facilities, childcare, educational facilities and the sound of children playing. This is a complex and exemplary project of a new typology”. 2012 Institute Honor Awards for Architecture Jury. More after the break.

Statens Museum for Kunst / Karres en Brands Landschapsarchitecten + Polyform Arkitekter

Courtesy of +

Karres en Brands Landschapsarchitecten + Polyform Arkitekter recently won the international competition for redesigning the Museum Garden of the Statens Museum for Kunst in Copenhagen, with their entry ‘SMK tilbage i Parken’ (‘SMK back in the park’). The project will be realized in collaboration with Svava Riesto, Oluf Jørgensen Ingeniører and Via Trafik. The design is based on the concept of connecting the museum garden with the neighbouring park Østre Anlæg, where, in the current situation, it turns its back on. By doing so, the SMK will be embedded into the park and the Museum Garden becomes the new entrance area for both the SMK and Østre Anlæg. More images and architects’ description after the break.

Rigshospital Expansion Competition Proposal / COWI, WHITE Arkitekter, DEVE Architecture, LAND+ Landskabsarkitekter, Lyngkilde

exterior

The Rigshospital is well-defined by Fælledparken and Amorparken at it’s boundaries, and due to these park areas, the hospital campus exudes a unique ‘green’ potential. The buildings serve as an intermediary between the dense urban fabric on Blegdamsvej and the open natural areas to the north of the site. This interconnectedness strongly influenced the concept and form of this scheme by the team of COWI, WHITE Arkitekter, DEVE Architecture, and Lyngkilde, leading to what could eventually become a hospital nestled within a lush, green, natural environment within the bustling urban center of Copenhagen. More images and architects’ description after the break.