Odense Cathedral High School / Cubo Arkitekter

© Martin Schubert

Architects: Cubo Arkitekter
Location: Odense,
Area: 3000.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Martin Schubert , Egon Jacobsen

Here’s How BIG’s Power Plant Ski Slope Will Blow Smoke Rings

When BIG‘s proposal for Amager Bakke, a waste-to-energy plant in , was unveiled in 2011, there was a lot for skeptics to pick apart. Is it really possible to run a publicly accessible ski slope on the roof of an industrial building? Would they really be able to make it blow giant smoke (or rather, steam) rings? The whole idea seemed rather too good to be true. The project’s ground breaking in 2013 may have silenced some critics, but the video above should convince the rest of the design’s feasibility.

The video shows a test from August in which a miniaturized version of the smoke ring-blowing chimney finally demonstrates the concept. According to Danish website Ingeniøren, in the months since, the design has undergone further refinement by Peter Madsen, the artist, aerospace engineer and inventor that BIG brought in to develop the chimney, and is ready for another major test tomorrow at Refshaleøen in Copenhagen.

Win a BIG Trip to Copenhagen

YouTube Preview Image

Daydreaming about a trip to Copenhagen? Now is your chance to go. As part of BIG’s HOT TO COLD exhibition on view at the National Building Museum, Visit Denmark is hosting a sweepstakes for two to see the architectural and cultural sights of Denmark’s capital. All you need to do is watch the video above, find out which seaside museum Bjarke Ingels believes to be one of the world’s greatest (hint: take a look after the break), and enter your answer here (click “Win a trip to Copenhagen!”). Only US residents are eligible.

BIG Designs Danish Recycling Center as Neighborhood Asset

©

Waste management and recycling centers are typically designed as utilitarian facilities shunned to an industrial part of the city. Yet Bjarke Ingels Group (BIG) is challenging this notion by designing a Copenhagen recycling station that serves as an “attractive and lively urban space” in the neighborhood it’s part of.

Commissioned by Amagerforbrænding, BIG has designed the Sydhavns Recycling Center as a public space complete with fitness facilities, running tracks and picnic areas. At its core, the recycling center is submerged beneath a lush landscape, offering curious citizens a peak into the “recycling square” while enjoying their daily exercise.

Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter

© Torben Eskerod

Architects: Dorte Mandrup Arkitekter
Location: Vesterbrogade 32, 1620 København V,
Area: 2420.0 sqm
Photographs: Torben Eskerod

Automotive Showroom in Herning / KRADS

© Tina Stephansen – Studio 55

Architects: KRADS
Location: Silkeborgvej 110, 7400 , Denmark
Area: 4000.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Tina Stephansen – Studio 55

DTU Skylab / Juul Frost Arkitekter

© STAMERS KONTOR

Architects: Juul Frost Arkitekter
Location: Technical University of , 2800 Kgs. Lyngby,
Area: 1600.0 sqm
Year: 2014
Photographs: STAMERS KONTOR

SDU Campus Kolding / Henning Larsen Architects

© Martin Schubert

Architects: Henning Larsen Architects
Location: Universitetsparken 1, 6000 ,
Area: 13700.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Martin Schubert, Jõrgen Weber, Jens Lindhe

Moesgaard Museum / Henning Larsen Architects

© Jens Lindhe

Architects: Henning Larsen Architects
Location: ,
Team From Henning Larsen Architects: Louis Becker (Responsible Partner), Niels Edeltoft (Project Manager), Troels Troelsen (Design Responsible, Competition Phase), Elizabeth Ø. Balsborg (Architect and Design Manager), Birte Bæk, Carsten Fisher, Gitte Edelgren, Greta Lillienau, Hans Vogel, Henrik Vuust, Irma Persson Käll, Johnny Holm Jensen, Julie Daugaard Jensen, Lars Harup, Lars Krog Hansen, Magnus Folmer Hansen, Mai Svanholt, Maja Aasted, Martha Lewis, Matthias Lehr, Peter Koch, Sarah Kübler, Stefan Ernst Jensen
Area: 16000.0 sqm
Photographs: Jens Lindhe, Martin Schubert, Jan Kofod Winther, Jacob Due

CREO ARKITEKTER and JAJA architects to Restore and Expand Roskilde Swimming Hall Outside Copenhagen

Entrance. Image © CREO ARKITEKTER A/S &

CREO ARKITEKTER A/S and JAJA architects have won first prize in a competition to restore the mid-century Roskilde Swimming Hall outside of . The Danish team will “architecturally transform” the site’s existing building complex and 1960s water tower into a “cohesive spatial experience” that offers a range of naturally lit bathing areas and amenities directly connected to the surrounding park. 

“We propose a diverse roof element that ties the entire complex – new and existing – into a cohesive architectural composition,” says the architects. “A horizontal window band will frame the landscape whilst creating a strong visual connection between the exterior and interior water space. A series of green courtyards will enhance the experience by bringing daylight and nature into the heart of the swimming bath.”

More about the winning scheme, after the break.

Villa R / C.F. Møller Architects

© Julian Weyer

Architects: C.F. Møller Architects
Location: Aarhus,
Area: 300.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Julian Weyer

Friis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian Forest

© Friis & Moltke

Friis & Moltke has designed a new housing project in inspired by a Scandinavian forest. Just as “moss-covered hillocks and majestic towering trunks with crowns filter light and create shimmering patterns on the forest floor,” says the architect, the Løvhusene housing complex adapts to its natural surroundings as circulatory “boardwalks” weave between a “forest” of clustered wooden residences, all centered around a shared community “clearing.”

Villa Buresø / Mette Lange Architects

© Hampus Berndtson

Architects: Mette Lange Architects
Location: Buresø, 3550 , Denmark
Area: 238.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Hampus Berndtson

CREO ARKITEKTER and WE architecture Shares First Prize for Danish Psychiatric Hospital

© & WE Architecture

CREO ARKITEKTER A/S and WE Architecture has been selected as one of three winners in the first phase for a new psychiatric hospital in . “Reminiscent of a small village,” the prize-winning scheme steps away from the typical hospital typology to propose a dense cluster of gabled structures connected by therapeutic green space. 

“The proposal fits the extension subtly and respectfully into the existing context… It adds a gable motif that opens the communal spaces towards the surrounding park and landscape and at the same time frames terraces and balconies. The committee finds that this simple move adds a subtle, non-institutional appearance with strong positive references to low-dense housing projects of very high quality,” stated the jury. Read on to learn more. 

C.F.Møller and TRANSFORM Selected to Expand Copenhagen Business School Campus

Courtesy of C.F. Møller +

C.F. Møller and TRANSFORM has won an international competition to design a new campus extension for the Business School (CBS), Denmark’s principle business university. A collaboration with C.F. Møller Landscape, Transform and Moe, the project aims to become the “world’s best city-integrated campus.” The masterplan, organized around four new public parks, will transform a significant, 31000-square-meter site in the city’s Frederiksberg district on top a nexus of old and new metro lines. 

EFFEKT Wins Contest to Redevelop Abandoned Train Shed in Esbjerg with Streetmekka

Courtesy of EFFEKT

EFFEKT has been awarded first prize in a competition to a disused train shed in Esbjerg, Denmark with their proposal to transform the roundhouse-style industrial structure into a home for skating and a host of other street culture activities. Entitled Streetmekka, the design restores the industrial shed’s original circular geometry, incorporating indoor facilities for transition and bowl skating, basketball courts, a street dance area, workshop areas for DJ-schools and street art as well as meeting rooms, administration offices, a cafe, kitchen, changing rooms and a large social area and reception. In the heart of the circular compound, the design features an enclosed street sport plaza and large outdoor social space.

Sonorous Museum / ADEPT

© Laura Stamer

Architects: ADEPT
Location: Copenhagen,
Collaborators: Creo Architects, Niras
Year: 2014
Photographs: Laura Stamer, Kaare Viemose

Children’s Home / CEBRA

© Mikkel Frost

Architects: CEBRA
Location: Strandgårds Alle, 5300 , Denmark
Area: 1500.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Mikkel Frost