We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

BIG Designs Danish Recycling Center as Neighborhood Asset

Waste management and recycling centers are typically designed as utilitarian facilities shunned to an industrial part of the city. Yet Bjarke Ingels Group (BIG) is challenging this notion by designing a Copenhagen recycling station that serves as an “attractive and lively urban space" in the neighborhood it's part of. 

Commissioned by Amagerforbrænding, BIG has designed the Sydhavns Recycling Center as a public space complete with fitness facilities, running tracks and picnic areas. At its core, the recycling center is submerged beneath a lush landscape, offering curious citizens a peak into the “recycling square” while enjoying their daily exercise. 

Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter

© Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod

Automotive Showroom in Herning / KRADS

Conceptual framework: 

DTU Skylab / Juul Frost Arkitekter

© STAMERS KONTOR © STAMERS KONTOR © STAMERS KONTOR © STAMERS KONTOR

SDU Campus Kolding / Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Location: Universitetsparken 1, 6000 Kolding, Denmark
  • Area: 13700.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Martin Schubert, Jõrgen Weber, Jens Lindhe

© Jõrgen Weber © Martin Schubert © Jens Lindhe © Jens Lindhe

Moesgaard Museum / Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Team from Henning Larsen Architects: Louis Becker (Responsible Partner), Niels Edeltoft (Project Manager), Troels Troelsen (Design Responsible, Competition Phase), Elizabeth Ø. Balsborg (Architect and Design Manager), Birte Bæk, Carsten Fisher, Gitte Edelgren, Greta Lillienau, Hans Vogel, Henrik Vuust, Irma Persson Käll, Johnny Holm Jensen, Julie Daugaard Jensen, Lars Harup, Lars Krog Hansen, Magnus Folmer Hansen, Mai Svanholt, Maja Aasted, Martha Lewis, Matthias Lehr, Peter Koch, Sarah Kübler, Stefan Ernst Jensen
  • Area: 16000.0 sqm
  • Photographs: Jens Lindhe, Martin Schubert, Jan Kofod Winther, Jacob Due

© Jens Lindhe © Martin Schubert © Jan Kofod Winther © Martin Schubert

CREO ARKITEKTER and JAJA architects to Restore and Expand Roskilde Swimming Hall Outside Copenhagen

CREO ARKITEKTER A/S and JAJA architects have won first prize in a competition to restore the mid-century Roskilde Swimming Hall outside of Copenhagen. The Danish team will “architecturally transform” the site’s existing building complex and 1960s water tower into a “cohesive spatial experience” that offers a range of naturally lit bathing areas and amenities directly connected to the surrounding park. 

“We propose a diverse roof element that ties the entire complex – new and existing – into a cohesive architectural composition,” says the architects. “A horizontal window band will frame the landscape whilst creating a strong visual connection between the exterior and interior water space. A series of green courtyards will enhance the experience by bringing daylight and nature into the heart of the swimming bath.”

More about the winning scheme, after the break.

Courtyard. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects Hot Water Pool. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects Activity Pool. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects Olympic Pool. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects

Villa R / C.F. Møller

  • Architects: C.F. Møller
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Area: 300.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Julian Weyer

© Julian Weyer © Julian Weyer © Julian Weyer © Julian Weyer

Friis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian Forest

Friis & Moltke has designed a new housing project in Aarhus inspired by a Scandinavian forest. Just as “moss-covered hillocks and majestic towering trunks with crowns filter light and create shimmering patterns on the forest floor,” says the architect, the Løvhusene housing complex adapts to its natural surroundings as circulatory “boardwalks” weave between a “forest” of clustered wooden residences, all centered around a shared community “clearing.”

Villa Buresø / Mette Lange Architects

© Hampus Berndtson © Hampus Berndtson © Hampus Berndtson © Hampus Berndtson

CREO ARKITEKTER and WE architecture Shares First Prize for Danish Psychiatric Hospital

CREO ARKITEKTER A/S and WE Architecture has been selected as one of three winners in the first phase for a new psychiatric hospital in Ballerup. “Reminiscent of a small village,” the prize-winning scheme steps away from the typical hospital typology to propose a dense cluster of gabled structures connected by therapeutic green space. 

“The proposal fits the extension subtly and respectfully into the existing context… It adds a gable motif that opens the communal spaces towards the surrounding park and landscape and at the same time frames terraces and balconies. The committee finds that this simple move adds a subtle, non-institutional appearance with strong positive references to low-dense housing projects of very high quality,” stated the jury. Read on to learn more. 

© CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture © CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture © CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture © CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture

C.F.Møller and TRANSFORM Selected to Expand Copenhagen Business School Campus

C.F. Møller and TRANSFORM has won an international competition to design a new campus extension for the Copenhagen Business School (CBS), Denmark’s principle business university. A collaboration with C.F. Møller Landscape, Transform and Moe, the project aims to become the “world’s best city-integrated campus.” The masterplan, organized around four new public parks, will transform a significant, 31000-square-meter site in the city’s Frederiksberg district on top a nexus of old and new metro lines. 

EFFEKT Wins Contest to Redevelop Abandoned Train Shed in Esbjerg with Streetmekka

EFFEKT has been awarded first prize in a competition to transform a disused train shed in Esbjerg, Denmark with their proposal to transform the roundhouse-style industrial structure into a home for skating and a host of other street culture activities. Entitled Streetmekka, the design restores the industrial shed's original circular geometry, incorporating indoor facilities for transition and bowl skating, basketball courts, a street dance area, workshop areas for DJ-schools and street art as well as meeting rooms, administration offices, a cafe, kitchen, changing rooms and a large social area and reception. In the heart of the circular compound, the design features an enclosed street sport plaza and large outdoor social space.

Courtesy of EFFEKT Courtesy of EFFEKT Courtesy of EFFEKT Courtesy of EFFEKT

Sonorous Museum / ADEPT

© Kaare Viemose © Laura Stamer © Laura Stamer © Kaare Viemose

Danish Embassy and University of Manchester Present "The Liveable City"

Imagine the ideal city—one where residents are happy, healthy, financially secure, and living in a community that is both beautiful and safe. How do we bring our own neighborhoods up to that standard? The Liveable City, a series of (free!) seminars and events starting this week at the University of Manchester, can offer a few answers. A collaboration between the University, the Danish Embassy in the UK, and RIBA North West, The Liveable City is an exploration in urban design and planning. It invites architects, businesses, and the general public to participate in dialogue that seeks to improve the quality of life in cities in the United Kingdom and in Denmark. The schedule of events runs from November 20th to the 27th, and will take place in the Benzie Building of the Manchester School of Architecture. See more details after the break!

COBE and DISSING+WEITLING Win Competition to Design 225-Meter Pedestrian Bridge for Køge

COBE, DISSING+WEITLING and COWI have been announced as winners of an international competition to design a 225-meter-long pedestrian bridge, station, 32,000-square-meter park and associated park-and-ride facility for the Danish city of Køge. The winning design, selected over three other invited submissions, will stretch across a unique traffic “hot-spot” where Denmark’s most trafficked freeway, an existing train line and a planned double-tracked high-speed rail line meet. 

More about the Køge North Station, which is expected serve 90,000 people daily as a “new gateway to Copenhagen” by 2018, after the break.

Dorte Mandrup Designs Wadden Sea Center for Denmark's Largest National Park

The city of Esbjerg has selected Dorte Mandrup Arkitekter through a competition to extend and refurbish the Wadden Sea Center in Vester Vedsted. A UNESCO World Heritage area, the Wadden Sea is Denmark’s largest National park. The new center aims to “create awareness and understanding for the marshland and the Wadden Sea,” as jury member and leader of the center Klaus Melbye explains. “The architecture is sustainable, visionary and bold and brings forth the Centre as an didactic information centre of the future.”

More about Dorte Mandrup’s winning design, after the break.