the world's most visited architecture website

The VIPP Shelter / VIPP

  • Architects: VIPP
  • Location: Denmark
  • Chief Designer: Morten Bo Jensen
  • Area: 55.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Courtesy of VIPP

Courtesy of VIPP Courtesy of VIPP Courtesy of VIPP Courtesy of VIPP

NORD Architects' Brønshøj Parish Centre Fosters Community Gathering

The Brønshøj Parish Centre by NORD Architects provides a space for community congregation informed by the surrounding religious architecture. With warm materials, a multi-functional program, and a form that physically opens up to the city, the Parish Centre presents an inviting social and reverent space for Copenhagen

Esbjerg Beach Promenade & Sailing Club / Spektrum Arkitekter, Sofie Willems, Nathan Romero, Joan Raun, Stine Christiansen, Kira Snowman

  • Architects: Spektrum Arkitekter
  • Location: 6710 Hjerting, Denmark
  • Design Team: Sofie Willems, Nathan Romero, Joan Raun Nielsen, Kira Snowman and Stine Christiansen
  • Co-Architect: Nathan Romero Muelas
  • Area: 150000.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Asger Simonsen

© Asger Simonsen © Asger Simonsen © Asger Simonsen © Asger Simonsen

Here's How BIG's Power Plant Ski Slope Will Blow Smoke Rings

When BIG's proposal for Amager Bakke, a waste-to-energy plant in Copenhagen, was unveiled in 2011, there was a lot for skeptics to pick apart. Is it really possible to run a publicly accessible ski slope on the roof of an industrial building? Would they really be able to make it blow giant smoke (or rather, steam) rings? The whole idea seemed rather too good to be true. The project's ground breaking in 2013 may have silenced some critics, but the video above should convince the rest of the design's feasibility.

Win a BIG Trip to Copenhagen

Daydreaming about a trip to Copenhagen? Now is your chance to go. As part of BIG’s HOT TO COLD exhibition on view at the National Building Museum, Visit Denmark is hosting a sweepstakes for two to see the architectural and cultural sights of Denmark’s capital. All you need to do is watch the video above, find out which seaside museum Bjarke Ingels believes to be one of the world’s greatest (hint: take a look after the break), and enter your answer here (click "Win a trip to Copenhagen!"). Only US residents are eligible. 

BIG Designs Danish Recycling Center as Neighborhood Asset

Waste management and recycling centers are typically designed as utilitarian facilities shunned to an industrial part of the city. Yet Bjarke Ingels Group (BIG) is challenging this notion by designing a Copenhagen recycling station that serves as an “attractive and lively urban space" in the neighborhood it's part of. 

Commissioned by Amagerforbrænding, BIG has designed the Sydhavns Recycling Center as a public space complete with fitness facilities, running tracks and picnic areas. At its core, the recycling center is submerged beneath a lush landscape, offering curious citizens a peak into the “recycling square” while enjoying their daily exercise. 

Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter

© Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod

Automotive Showroom in Herning / KRADS

Conceptual framework: 

DTU Skylab / Juul Frost Arkitekter


SDU Campus Kolding / Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Location: Universitetsparken 1, 6000 Kolding, Denmark
  • Area: 13700.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Martin Schubert, Jõrgen Weber, Jens Lindhe

© Jõrgen Weber © Martin Schubert © Jens Lindhe © Jens Lindhe

Moesgaard Museum / Henning Larsen Architects

The new Moesgaard Museum is uniquely situated in the rolling bucolic landscape of Skåde. With its sloping roofscape of grass, moss and brightly-coloured wild flowers, the building is a powerful visual landmark perceptible even from the sea.

CREO ARKITEKTER and JAJA architects to Restore and Expand Roskilde Swimming Hall Outside Copenhagen

CREO ARKITEKTER A/S and JAJA architects have won first prize in a competition to restore the mid-century Roskilde Swimming Hall outside of Copenhagen. The Danish team will “architecturally transform” the site’s existing building complex and 1960s water tower into a “cohesive spatial experience” that offers a range of naturally lit bathing areas and amenities directly connected to the surrounding park. 

“We propose a diverse roof element that ties the entire complex – new and existing – into a cohesive architectural composition,” says the architects. “A horizontal window band will frame the landscape whilst creating a strong visual connection between the exterior and interior water space. A series of green courtyards will enhance the experience by bringing daylight and nature into the heart of the swimming bath.”

More about the winning scheme, after the break.

Courtyard. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects Hot Water Pool. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects Activity Pool. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects Olympic Pool. Image © CREO ARKITEKTER A/S & JAJA architects

Villa R / C.F. Møller

  • Architects: C.F. Møller
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Area: 300.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Julian Weyer

© Julian Weyer © Julian Weyer © Julian Weyer © Julian Weyer

Friis & Moltke Designs Housing Complex as Conceptual Scandinavian Forest

Friis & Moltke has designed a new housing project in Aarhus inspired by a Scandinavian forest. Just as “moss-covered hillocks and majestic towering trunks with crowns filter light and create shimmering patterns on the forest floor,” says the architect, the Løvhusene housing complex adapts to its natural surroundings as circulatory “boardwalks” weave between a “forest” of clustered wooden residences, all centered around a shared community “clearing.”

Villa Buresø / Mette Lange Architects

© Hampus Berndtson © Hampus Berndtson © Hampus Berndtson © Hampus Berndtson

CREO ARKITEKTER and WE architecture Shares First Prize for Danish Psychiatric Hospital

CREO ARKITEKTER A/S and WE Architecture has been selected as one of three winners in the first phase for a new psychiatric hospital in Ballerup. “Reminiscent of a small village,” the prize-winning scheme steps away from the typical hospital typology to propose a dense cluster of gabled structures connected by therapeutic green space. 

“The proposal fits the extension subtly and respectfully into the existing context… It adds a gable motif that opens the communal spaces towards the surrounding park and landscape and at the same time frames terraces and balconies. The committee finds that this simple move adds a subtle, non-institutional appearance with strong positive references to low-dense housing projects of very high quality,” stated the jury. Read on to learn more. 

© CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture © CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture © CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture © CREO ARKITEKTER A/S & WE Architecture

C.F.Møller and TRANSFORM Selected to Expand Copenhagen Business School Campus

C.F. Møller and TRANSFORM has won an international competition to design a new campus extension for the Copenhagen Business School (CBS), Denmark’s principle business university. A collaboration with C.F. Møller Landscape, Transform and Moe, the project aims to become the “world’s best city-integrated campus.” The masterplan, organized around four new public parks, will transform a significant, 31000-square-meter site in the city’s Frederiksberg district on top a nexus of old and new metro lines. 

EFFEKT Wins Contest to Redevelop Abandoned Train Shed in Esbjerg with Streetmekka

EFFEKT has been awarded first prize in a competition to transform a disused train shed in Esbjerg, Denmark with their proposal to transform the roundhouse-style industrial structure into a home for skating and a host of other street culture activities. Entitled Streetmekka, the design restores the industrial shed's original circular geometry, incorporating indoor facilities for transition and bowl skating, basketball courts, a street dance area, workshop areas for DJ-schools and street art as well as meeting rooms, administration offices, a cafe, kitchen, changing rooms and a large social area and reception. In the heart of the circular compound, the design features an enclosed street sport plaza and large outdoor social space.

Courtesy of EFFEKT Courtesy of EFFEKT Courtesy of EFFEKT Courtesy of EFFEKT