Neutra House Temporarily Spared by Community Action

The Kronish House in , . From Mark Angeles via Unlimited Style

A place belongs forever to whoever claims it hardest, remembers it most obsessively, wrenches it from itself, shapes it, renders it, loves it so radically that he remakes it in his own image.

Joan Didion

Community pressure has swayed the owners of Richard Neutra‘s Kronish House to postpone plans for demolition, and has also prompted the city of Beverly Hills to draft legislation to preserve its architectural history. The house been spared until at least October 10 in order to give community activists time to devise a plan for its restoration. In a related, ground-breaking action the Beverly Hills City Council has asked the city’s Planning Commission to enact a first-ever historic-preservation ordinance.

The Conga Room / Belzberg Architects

© Belzberg Architects

The Conga Room, in its new location at LA LIVE in downtown Los Angeles across from the Staples Center, is the city’s premier Latin nightclub. The space will feature today’s hottest Latin performers in its 14,000 square foot live venue space, which includes a restaurant, three distinct bars, patio seating, and a VIP lounge and private room. In addition, the club will host LA TV and world-renowned DJs adjacent to the stage and above the crowd, adding even more excitement to the ambiance. Perhaps the club design’s greatest intent is to be true to the energy of the Latin community, to pay homage to its roots and deep history while infusing it with Los Angeles’ fervent modern lifestyle.

Architect: Belzberg Architects
Location: Los Angeles, ,
Project Team: Hagy Belzberg, Principal; Cory Taylor, Project Manager; Andrew Atwood, Ceiling Project Manager; Chris Arntzen, Kelly Bair, Bill Bowen, Carina Bien-Willner, David Cheung, Brock Desmit, Barry Gartin, Aaron Leppanen, Dan Rentsch, Lauren Zuzack
Project Area: 14,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Belzberg Architects, Fotoworks-Benny Chan

(RE) Configured-Ecologies: Recycled Shipping Container Structures to Revive Long Beach

Courtesy of WE-designs and

The city of , California recently asked firms WE-designs and XP& Architecture to design a landmark project to revitalize its downtown area using a low budget. The initial ideas are represented here as a series of re-configured old shipping containers, truncated and placed upright.  The futuristic cluster of low rise buildings, called (RE) Configured-Ecologies, may eventually become multi-use space with an open playground feel.  It will comprise of an education center, a café, retail space and 13 work/live loft spaces as well as an open roof terrace.  Through proposing three types of innovatively reconstructed modular shipping containers, the overall construct leads to open courtyards, interlocking units, and playfully generated programs that introduce a new innovative topological creation that regenerates and reconnects the community.

More images after the break!

Sonoma Barn / Michael Hennessey Architecture

© Michael Hennessey Architecture

The owners of a private vineyard sought to renovate an existing pre-engineered metal barn into a music room, mezzanine, exercise room, and restrooms. The building is located within the hills above the Sonoma Valley where temperatures during the summer can become excessive, demanding a clear passive cooling strategy to create comfortable habitable spaces.

Architect: Michael Hennessey Architecture
Location: Northern ,
General Contractor: Matarozzi/Pelsinger Builders
Structural Engineer: Yu Strandberg Engineering
Project Year: 2011
Project Area: 1,991 sqf
Photographs: Michael Hennessey Architecture

More about Foster + Partner’s new Apple Campus in Cupertino

© , ARUP, Kier + Wright, Apple

The city of Cupertino has released more details about the new Apple Campus, revealed back in June.

The new documents confirm Foster + Partners as the architects, working with ARUP North America and Kier & Wright, a local civil engineering firm that has worked on Apple’s current campus and buildings for other tech companies (eBay, Nvidia, Cisco, Netflix and Sun, among others).

About the program:

  • An Office, Research and Development Building comprising approximately 2.8 million square feet for up to 13,000 employees
  •  A 1,000 seat Corporate Auditorium
  •  A Corporate Fitness Center
  •  Research Facilities comprising approximately 300,000 square feet
  • A Central Plant
  • Associated Parking

It’s a pretty amazing building. It’s a little like a spaceship landed. It’s got this gorgeous courtyard in the middle… It’s a circle. It’s curved all the way around. If you build things, this is not the cheapest way to build something. There is not a straight piece of glass in this building. It’s all curved. We’ve used our experience making retail buildings all over the world now, and we know how to make the biggest pieces of glass in the world for architectural use. And, we want to make the glass specifically for this building here. We can make it curve all the way around the building… It’s pretty cool.

- Steve Jobs

The round shape has also been cited as an important part of the campus’ security (better perimeter control) and to improve internal circulations.

It’s interesting to see that the objectives of the project are focused on reducing the use of electricity by generating its own energy on an on-site Central Plant, provide open green spaces “for Apple employees’ enjoyment” and to “exceed economic, social, and environmental sustainability goals through integrated design and development”. It seems Jobs choose the right firms for this.

By looking at the drawings it seems that the project is ready to go, and now it’s waiting for city approval. The city has revealed that they are very likely to approve the project, so it seems everything is on route for an opening in 2015.

Drawings and renderings after the break:

Brentwood Residence / Belzberg Architects

© Fotoworks, Benny Chan

The Brentwood Residence is located on a large picturesque lot in the foothills of the Mountains. Because the lot did not offer any immediate views from the buildable area of the property, the structures that comprise the project were designed to engage each other while focusing attention on the built and natural landscape within.

Architect: Belzberg Architects
Location: Los Angeles, California,
Project Team: Hagy Belzberg, Principal; Daniel Rentsch, Project Manager; David Cheung, Barry Gartin, Brock DeSmit, Justin Brechtel, Ryan Thomas, Eric Stimmel, Erik Sollom, Brad Lang
Project Area: 12,083 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Art Gray Photography, Fotoworks, Benny Chan

Luminous Passage / Predock Frane Architects

© Ian Thomas

Hadrian Predock + John Frane’s project for the 2010 GLOW festival in Santa Monica titled “Luminous Passage” links the City to the Ocean as a porous and luminous land bridge. Connecting the existing Bay Street boardwalk to the ocean’s edge, the passage makes visible the connection across the sand to the edge of the Pacific. This is a physical tensile structure that supports light and connects the urban landscape of Santa Monica to the edge of the water, but also forms a conceptual leap that transitions from the “logics” that define the city to the those of the ocean. Taking the vertical nature of the city and merging it with the horizontal impulses of the pacific, a visceral and intense space twists and emerges. Composed of luminous lines of color (Electroluminescent wire – EL wire), the ambitious scale of the project is a relatively simple construction with only six fixed paper struts as primary support.

Architect: Predock Frane Architects
Location: Santa Monica, , USA
Project Year: Fall 2010
Photographs: Ian Thomas

ARTCUBE Exhibition / Brandon Shigeta

Courtesy of

The ARTCUBE exhibition contains a novel interactive sculpture comprising photographs of the artistic processes and techniques captured by Brandon Shigeta. Stacked into random arrays forming a single cubic massing, the sculpture includes hidden signed cards and custom artwork on the surface of the postcards by artists. Perhaps qualifying the exhibit as the heaviest photographic exhibit ever, the sculpture consists of approximately 65,000 postcards of approximately 80 various images to be removed by visitors as souvenirs. More images and description of the exhibition after the break.

Pedro Point Shopping Center / Lowney Architecture

Courtesy of

Architect: Lowney Architecture
Location: , California, USA
Project Team: Ken Lowney, Tim Sloat, Tony Valadez
General Contractor: Pankow Special Projects, L.P.
Structural Engineer: Ingraham DeJesse Associates
Project Year: 2007
Project Area: 17,000 sp ft Anchor Space, 3,000 sq ft Retail Space
Photographs: Courtesy of Lowney Architecture

2011 Orchids and Onions Competition

Courtesy of

The San Diego Architectural Foundation (SDAF) wants to know what you think makes San Diego’s architecture and design blossom – or stink, and is again soliciting public nominations through August 31 for projects to be considered for this year’s Orchids & Onions Awards. All San Diegans are encouraged to take a few moments to have their say about what they view as the good, the bad and the ugly in categories including Architecture, Historic , Interior Design, Landscape Architecture, Sustainable Design, and Miscellaneous; which covers just about everything in-between. By uploading a few photos on the SDAF’s Orchids and Onions website, along with your rationalization, you can be part of cultivating a more thoughtfully designed San Diego. More competition description after the break.

Fran and Ray Stark Sculpture Garden, J. Paul Getty Center / OLIN

© Marion Brenner

The Fran and Ray Stark Sculpture Garden is one of a series of discrete outdoor sculpture locations throughout the J. Paul Getty Center, featuring an elegant and deferential landscape inspired by Southern California’s rugged beauty. The garden—actually a green roof over part of the museum—showcases works by iconic artists from Noguchi to Henry Moore, offering visitors a striking preview of the museum’s rich collections.

Landscape Architect: OLIN
Architect: Richard Meier & Partners Architects
Location: , California,
Project Team: Dennis McGlade, FASLA, E. Allan Spulecki
Fluidity Design Consultants: Englekirk Partners
Structural Engineers: Martin Newson & Associates
Project Area: 23,636 sqf
Year: 2006
Photographs: OLIN, Marion Brenner

Summerhill Residence / Edmonds + Lee Architects

© Bruce Damonte Photography

Architect: Edmonds + Lee Architects
Location: Kenwood, California,
Project Team: Robert Edmonds, Vivian Lee
Project Area: 4,095 sqf
Project Year: 2008
Structural Engineer: Double-D Engineering
Civil Engineer: Dimensions 4 Engineering
Photographs: Bruce Damonte Photography

(RE)Configured-Assemblage / WE-DESIGNS.ORG, LLC and XP& Architecture

Courtesy of WE-DESIGNS.ORG, LLC and

WE-DESIGNS.ORG, LLC, in collaboration with XP& Architecture, shared with us their proposal for a sustainable mixed-use development project, aimed to be a developmental landmark, using reconfigured traces of shipping containers. They will do so through diligently reconnecting, revitalising, and humanizing the accessibility of the City of , Blvd and the Broadway Area. More images and a brief description after the break.

Garay House / Swatt | Miers Architects

© Russell Abraham

Lynn and Mark Garay had lived in an older home on a magnificent, private hillside lot in Tiburon, for many years. They dreamed one day of transforming their low, one story 1970’s home into a new home worthy of their spectacular site, perched above San Francisco Bay. Their dreams began to be realized in 2005 with the design of a 2000 square foot addition, coupled with a complete renovation of the existing 3,200 square foot house.

Architect: Swatt | Miers Architects
Location: Tiburon, California,
Project Year: 2010
Photographs: Russell Abraham

Google to build sustainable Headquarters in Mountain View with Ingenhoven Architects

Google © Ingenhoven Architects

The award winning sustainable German architecture firm, Ingenhoven Architects, has been hired by Google Inc to design their new headquarters in Mountain View, . Expected to begin construction in 2012, Ingenhoven approached the design with the idea that ‘the architecture should be an expression of the „corporate culture” and at the same time a model for sustainable architecture in the broadest sense surpassing the LEED-Platinum-Standards with its holistic concept’.  Jordan Newman, a Google spokesman shared about Ingenhoven, “we’ve asked them to build the most green, sustainable building possible.”

Google’s offices in Milan, previously featured on ArchDaily can be viewed here. More about this exciting news from the architects following the break.

Twin Houses / Predock Frane Architects

© Jason Predock

This project is located in the Pacific Palisades, a hilly region between the Pacific Ocean and the Mountains within an existing 1950′s housing development. The project consists of twin houses sited adjacent to each other on a steep slope above a seasonal watershed. In this project Predock Frane Architects were interested in exploring the intersection of two classic building typologies; the courtyard house and the hillside house. This intersection was then further complicated by the overlay of two height envelope parameters that very explicitly controlled the volumetric limits of the structures.The building program was ambitious relative to total city allowances, so Predock Frane Architects started by intersecting the two envelopes, and then pierced this volume with two courtyards, altering the hillside typology into a hillside/courtyard hybrid.

Architect: Predock Frane Architects
Location: Pacific Palisades, California USA
Project Area: 9,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Jason Predock

Helios Rehab Sanctuary [Solar + Healing] / Team CLS

Courtesy

Designed by Team CLS, headed by award winning UK Architect Darren Chan, other members including Emily Lau (Architecture Graduate) and Jonas Sin (Netherlands Architect), the “Helios Rehab Sanctuary” innovates in application of sustainable technologies to create a new and exciting typology. Additional images and a brief description can be found after the break.

Nueva School / Leddy Maytum Stacy Architects

© Tim Griffith

Architects: Leddy Maytum Stacy Architects
Location: Hillsborough, , USA
Project Year: 2007
Sources: Leddy Maytum Stacy Architects, AIA, CaseStudy
Photographs: , Tim Griffith