the world's most visited architecture website

DEY House / Cagna + Wenger Architectes

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher

Hans Ulrich Obrist, Herzog & de Meuron, & Atelier Bow-Wow's "Stroll Through a Fun Palace" - Switzerland's Pavilion for the Venice Biennale 2014

"We often invent the future with elements from the past."

From the Curators. Within the Biennale’s context of re-examining the fundamentals of architecture over the past century, the Swiss Pavilion focuses on the English architect Cedric Price (1925–2003) and the Swiss sociologist Lucius Burckhardt (1934–2003), two great visionaries whose work resonates with and continues to inspire the new generations of the 21st century.

Both were serial inventors. The trans-disciplinary cultural centre designed by Price, Fun Palace, for example, which was never realized, is emblematic of our own era. It lends itself more to the choreography of 21st century time-based exhibitions than to the object-based displays of the 20th century; it fosters a more communal experience, largely free to operate outside its material limits, and ventures into other realms of human experience. In Price’s own words, “a 21st century museum will utilize calculated uncertainty and conscious incompleteness to produce a catalyst for invigorating change whilst always producing the harvest of the quiet eye”.1

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh

BIG Designs Spiralling Museum for Swiss Watchmaker

Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet have announced BIG as the designers for an extension to their headquarters in Le Brassus, near Le Chenit. The design includes gallery spaces for a museum, work spaces and a guest house. Conceived as a spiralling glass pavilion embedded in the landscape, BIG's design - entilted Maison des Fondateurs - will take visitors on a narrative journey through the company's 139-year history.

More images after the break


Video: Tamedia New Office Building / Shigeru Ban Architects

Occupying an existing footprint in the heart of Zurich, Shigeru Ban Architects' Tamedia headquarters is distinct for its stunning timber structure. Beyond the environmental benefits of using wood as the main structural material, the wood's visibility "gives a very special character and high quality spatiality to the working atmosphere," as Ban once described. Take a look in the Spirit of Space video above for a good understanding of what if feels like to be inside the space. 

Extension Railway Service Facility / EM2N

© Roger Frei
© Roger Frei
  • Architects: EM2N
  • Location: Herdern, Switzerland
  • Design Team: Mathias Müller, Daniel Niggli, Christof Zollinger, Stefan Berle, Duarte Brito, Fabian Hörmann (Associate), Mathias Kampmann, Benjamin Nordmann
  • Area: 13000.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Roger Frei

© Roger Frei © Roger Frei © Roger Frei © Roger Frei

Loft B / Durisch + Nolli Architetti

© Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti © Gian Paolo Minelli

Student Apartments in Luzern / Durisch + Nolli Architetti

© Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti © Walter Mair

Bahnhofplatz Winterthur / Stutz Bolt Partner

  • Architects: Stutz Bolt Partner
  • Location: Bahnhofplatz, 8400 Winterthur, Switzerland
  • Structural Engineer: Dr. Schwartz Consulting, Zug
  • Steel Construction, Glazing and Facades: Tuchschmid, Frauenfeld
  • Client: City of Winterthur, Construction Department
  • Cost: 15 Mio. SFR (10 Mio. GBP, 12 Mio. Euro)
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Michael Haug

© Michael Haug © Michael Haug © Michael Haug © Michael Haug

Villa Dind / Link architectes

  • Architects: Link architectes
  • Location: 1814 La Tour-de-Peilz, Switzerland
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Lionel Henriod, Thomas Hämmerli, Jay Louvion

© Thomas Hämmerli © Thomas Hämmerli © Jay Louvion © Thomas Hämmerli


  • Location: Route du Bois-Genoud 36, 1023 Crissier, Switzerland
  • Architect in Charge: Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre, Laurent Saurer, Aude Mermier, Nicolas Willemet
  • Area: 1368.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Matthieu Gafsou

© Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou © Matthieu Gafsou

Swiss Society of Engineers and Architects Open Days 2014

For three days, from May 9 to May 11, you'll be able to visit more than 300 works designed by SIA (Swiss Society of Engineers and Architects) affiliated professionals. In many cases, it's the same architects and designers who worked on the projects the ones who'll be guiding the free tours. 

Helvetia Commissions Herzog & de Meuron to Extend Headquarters

Herzog & de Meuron has been commissioned to design the fourth and final extension to Helvetia’s Head Office in St. Gallen. The new west wing will join three other structures, all of which share the same uniform facade treatment, to complete the insurance company’s headquarters and provide a prominent entrance, cafe, meeting rooms and additional office space.

3XN Beats Out OMA, Toyo Ito, Others to Design Olympic Headquarters in Lausanne

The International Olympic Committee (IOC) has announced 3XN as the winner of the competition to design the IOC's new headquarters in Lausanne, Switzerland. The decision to choose the Denmark-based firm over eleven other firms, including OMA, Toyo Ito, and Diller Scofidio + Renfro (DS+R), follows a unanimous recommendation by the IOC Architecture College.

The 14,000 square meter Headquarters will be part of a greater 'Olympic campus' of administrative buildings, located on a 24,000 square meter site on the banks of Lake Geneva.

The entire shortlist and more from 3XN, after the break...

Roduit House Transformation / Savioz Fabrizzi Architectes

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher

Boisset House Transformation / Savioz Fabrizzi Architectes

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher

Richter Dahl Rocha Develops Innovative Façade for SwissTech Convention Center

Richter Dahl Rocha & Associés' "ultramodern" SwissTech Convention Center opened its doors today. Housing a 3,000-seat modular amphitheater which can be converted from conference auditorium, to exhibition hall, to banquet room in only fifteen minutes, the convention center is the first large-scale convention hall to use EPFL's dye-sensitized solar cells (also known as Grätzel Cells). 

This latest addition to the campus's northern quarter already contains a collection of commercial stores and over 500 housing units. Its construction puts the finishing touch too what has been described as a "living campus where students can now stay on campus both night and day."