We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Médiatheque de Monterblanc / Studio 02

  • Architects: Studio 02
  • Location: Monterblanc, France
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly

Gehry's Fondation Louis Vuitton in Paris: The Critics Respond

The people behind Frank Gehry's Fondation Louis Vuitton (FLV) in Paris, which is set to officially open on the 27th October 2014, recently invited a band of architecture critics to take a look around and pen their thoughts. Gehry's bold approach to architectural form, most evident in buildings like the Guggenheim Museum in Bilbao and the Walt Disney Concert Hall in LA, matches the foundation's aim to "promote and support contemporary and artistic creation" in France. According to their website, they in particular embody "a passion for artistic freedom." How, then, has the enormous sailed structure, challenged by local opposition from the outset, settled into its Parisian parkland surroundings?

See what The Guardian's Oliver Wainwright, The Observer's Rowan Moore, Vanity Fair's Paul Goldberger, The LA Times' Christopher Hawthorne, as well as the Architectural Digests' Mayer Rus, had to say about Gehry's latest completed building after the break.

© Todd Eberle © Todd Eberle © Todd Eberle © Todd Eberle

Salle Polyvalente de Plumergat / Studio 02

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly

Old House in Douvaine / Frei Rezakhanlou Architects

  • Architects: Frei Rezakhanlou Architects
  • Location: 74140 Douvaine, France
  • Architects In Charge: Eric Frei, Kaveh Rezakhanlou
  • Project Management: Michel Desvallées
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Romain Blanchi

© Romain Blanchi © Romain Blanchi © Romain Blanchi © Romain Blanchi

Entre Deux Rives / PHILIPPON - KALT Architects

  • Architects: PHILIPPON - KALT Architects
  • Location: 7 Quai Châtelier, 93450 L'Île-Saint-Denis, France
  • Area: 11100.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Hervé Abbadie, Courtesy of PHILIPPON - KALT Architects

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie

Kindergarden in Grenade Sur L'Adour / Gadrat Architecture et associée

  • Architects: Gadrat Architecture et associée
  • Location: Avenue de Villeneuve, 40270 Grenade-sur-l'Adour, France
  • Architect In Charge: Julien Gadrat, Sylvie Dugasse
  • Collaborators: Camille Astruc, Mathias Cisnal
  • Area: 1050.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Maïtetxu Etcheverria

© Maïtetxu Etcheverria © Maïtetxu Etcheverria © Maïtetxu Etcheverria © Maïtetxu Etcheverria

Marc Mimram Reveals Design for New TGV Station in Montpellier

Paris-based architecture and engineering firm Marc Mimram has been appointed to design a new TGV station in Montpellier, France. To be completed in late 2017, the station is intended to serve up to 3.5 million passengers a year by 2030, connecting with the existing Perpignan to Barcelona line, ultimately reducing the travel time between Paris and Barcelona.

The station's striking roof structure is composed of five 8 metre wide pleated shells, made from a fibre reinforced, ultra high performance concrete (UHPC). The high performance concrete combined with the pleated form allows the shells to be just 5-6 centimetres thick, with glass panes embedded directly into the concrete during casting.

Preserving a Place for Protest in Paris

Following a three-year redesign, the Place de la République in Paris reopened this year, welcoming back the regular organized protests that make it one of the most important public spaces in Paris. For the designers of the space, TVK agency, it was important not to infringe on what many Parisians consider their inalienable right to protest - however a question remained over how the square could be more amenable to other uses at the same time. In this article, originally published by Metropolis Magazine as "Place for Protest," Veronique Vienne explores how TVK agency allowed Parisians to have their cake and let them eat it too.

In Paris, rituals of political discontent are traditionally celebrated on Place de la République. It is a favorite kick-off point for the countless marches that define democracy in the French capital. But before taking to the street in a slow-moving procession, crowds block traffic all around the esplanade, creating a gridlock that can cripple the city from Sacré Coeur to the Opéra. Meanwhile, citizens get to unfurl banners and shout slogans. It’s legal, good, clean fun.

Well, no more. 

Fondation Louis Vuitton / Gehry Partners

  • Architects: Gehry Partners
  • Location: Bois de Boulogne, 75016 Paris, France
  • Design Partner: Frank Gehry
  • Area: 11700.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Iwan Baan, Todd Eberle

© Todd Eberle © Todd Eberle © Todd Eberle © Todd Eberle

Extension and Restructuration Of Castries’ Middle School / MDR Architectes

  • Architects: MDR Architectes
  • Location: Castries, France
  • Architect In Charge: Sancie MATTE, Frédéric DEVAUX, Arnaud ROUSSEAU, Frédéric GANICHOT assistant
  • Area: 5285.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Mathieu DUCROS

© Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS © Mathieu DUCROS

Rue Losserand / atelier 100architecture

© Brice Desrez © Brice Desrez © Brice Desrez © Brice Desrez

Elizabeth de Portzamparc Wins Competition to Design Le Bourget Metro Station in Paris

Elizabeth de Portzamparc has won an international competition to design a new railway station in Le Bourget, France. Like Enric Miralles Benedetta Tagliabue's (EMBT), who was recently announced as winner of a similar commission, the Le Bourget is one of four stations that will be built as part of the ambitious Grand Paris Express (GPE) project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to Paris.

Elizabeth de Portzamparc’s winning entry will serve three communes: Le Bourget, Drancy and La Courneuve. Flexibility for future programming, station visibility, and the presence of nature are all major influencing aspects of the design. 

More on the winning design, after the break.

Majunga Tower / Jean-Paul Viguier et Associés

© Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura

Music Conservatory in Melun / DE-SO

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie
  • Architects: DE-SO
  • Location: Melun, France
  • Area: 3170.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie

War House / A+B architectes dplg

  • Architects: A+B architectes dplg
  • Location: Montmorency, France
  • Design Team: Bonandrini Pier Paolo, Julien Allegre, Emmanuel Vermande, Clara Georgelin-Conan
  • Partners In Charge: Bonandrini Pier Paolo
  • Structural Engineering: Perrin et associés & ingétudes
  • Project Year: 2014
  • Photographs: David Cousin-Marcy photographer

© David Cousin-Marcy photographer © David Cousin-Marcy photographer © David Cousin-Marcy photographer © David Cousin-Marcy photographer

Miralles Tagliabue EMBT Wins Competition to Design Metro Station in Paris

Grand Paris Express. Image Courtesy of Enric Miralles - Benedetta Tagliabue | EMBT
Grand Paris Express. Image Courtesy of Enric Miralles - Benedetta Tagliabue | EMBT

Enric Miralles Benedetta Tagliabue (EMBT) and Bordas+Peiro have been announced as winner among five proposals of a two-stage competition to design the future Clichy - Montfermeil metro station in Paris. The competition, organized by the Société du Grand París, is part of the ambitious Grand Paris Express project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to the city. 

In addition to the station's design, EMBT’s proposal will provide a new public square for the renewed neighborhood of Clichy-sous-bois that will serve as a symbol of change following the violent riots of 2005. “We want to transform this grey and abandoned area into a vivid and colorful plaza, that will inspire joy and optimism,” stated EMBT. 

More about the winning design, after the break.