Competition Entry: WVA’s Zhuhai Observation Tower

12:00 - 5 September, 2015
Exterior Rendered View. Image Courtesy of WVA Architects
Exterior Rendered View. Image Courtesy of WVA Architects

WVA's “Zhuhai JIANFENG Bridge East Square Landscape Tower” proposal received third place in the Zhuhai Doumen Observation Tower Competition, held in July 2014. Their project began with a rigorous analysis of the surrounding geographical, cultural and socio-political context. Located at the junction of two rivers in Zhuhai, China, the Zhuhai Observation Tower is sited in an intersection of neighbourhoods: a place of destination and circulation for locals and tourists.

Exterior Rendered View. Image Courtesy of WVA Architects Exterior Night Rendered View. Image Courtesy of WVA Architects Interior Rendered View. Image Courtesy of WVA Architects Aerial Rendered View. Image Courtesy of WVA Architects +12

Shizimen Central Business District / 10 Design

01:00 - 20 November, 2014
© Kerun Ip
© Kerun Ip
  • Architects

  • Location

    Zhuhai, Guangdong, China
  • Chief Design Architect

    Gordon Affleck
  • Area

    640000.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    Kerun Ip, Burega Farnell

© Kerun Ip © Kerun Ip © Kerun Ip © Kerun Ip +21

RMJM Designs Fish-Inspired Tower Clad with Aluminum Scales

01:00 - 24 August, 2014
View from Below. Image Courtesy of RMJM
View from Below. Image Courtesy of RMJM

RMJM's Shenzhen studio has just been awarded the contract to build a 93 metre public observation tower inspired by the importance of water in the historic Doumen District, Guangdong Province, China. Perched at the confluence of two rivers, the Doumen Observation Tower will rise from the waterfront of the Zhuhai, and is inspired by the form of a fish soaring above the water, clad in aluminum scales to protect from the hot Chinese sun. The tower will occupy a minimal footprint and will be surrounded by a large public plaza.

Check out the complete specs of Doumen Observation Tower after the break. 

Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos Design Museum with Climate-Controlling Trees

01:00 - 29 July, 2014
Exterior View. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos
Exterior View. Image © ABALOS+SENTKIEWICZ arquitectos

Sited in the city of Zhuhai, China, this museum by Ábalos + Sentkiewicz Arquitectos seeks to combine the opposing ideas of a festive, airy aesthetic with the need for a protected and enclosed space to showcase artwork. To that end, they have created a structure that resembles a landscape with sculptural tree-like forms emerging from publicly accessible courtyards. These “trees”, while an important aspect of the building’s visual identity, also play a major role in the climate control of the museum.