the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visual Arts Center
  4. China
  5. Raynon Chui Design
  6. 2014
  7. Lotus Square Art Center / Raynon Chui Design

Lotus Square Art Center / Raynon Chui Design

  • 17:00 - 28 March, 2016
Lotus Square Art Center / Raynon Chui Design
Lotus Square Art Center / Raynon Chui Design, Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

Courtesy of Raynon Chui Design Courtesy of Raynon Chui Design Courtesy of Raynon Chui Design Courtesy of Raynon Chui Design + 19

  • Architects

  • Location

    Zhuhai, Guangdong, China
  • Client

    Guangdong HAKKA
  • Area

    3000.0 sqm
  • Project Year

    2014
Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

Text description provided by the architects. The site is located at the North East corner of Hengqin Island in Zhuhai, within close proximity of the Shizimen Commercial District. The site’s North East is in close with the sea and enjoys excellent sea view and view resources. The site is only separated Macau by a river and enjoys the view of landmark of Macau such as the Macau Tower, MGM and the Grand Lisboa. Taipa is 200m to the north of the site and it is situated on an excellent location.

Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

We came to scheme originally the overall program from the principle of green, ecology and future. Starting at the period of architecture plan, the designer arranged reasonably the site, layout and energy conservation of the building as to meet the demand of low power consumption, high efficiency and low level of pollution. Simultaneously to exploit renewable resources at most and decline the use of non-renewable resources to the least, dedicated to the impact of the procedure of constructing on surroundings in context. To utilize new construction technology and technique in the project to excavate the value of the architecture itself at maximum, end up with the consequence of harmonious relation between human and nature.

Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

Inspired philosophy of the outline from fish, the building was constructed in earth-covering form to occupy the roof extending to the ground. Hypostatic union with the surroundings makes it hard to distinguish the demarcation line. The central area of the building was made translucent to develop grey space connecting interior and external in resulting to form integration visually.

Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

Most of the surrounding landscape design including the installation of sculptures and artworks to work as transition to enhance artistic sense. Ideally result in developing a public recreation site with coast, art, humanity and nature.

Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

Important before all the designer took the architectural appearance and form into consideration. After that, extend materials and design conception inheriting from the entire architecture to the interior .To invite nature lighting and views into the interior and connect respective floors intensively. Maintain the interchange between human and environment acts as rhythm of interior space.

First Floor Plan
First Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

Rainwater Collection: collected rainwater on the roof and ground together to arrive at surface collection center goes through filtering system to meet the other purposes such as landscape and irrigation.

Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

Energy Conservation: The exposed walls are occupied with low-E glass capable of reflecting heat and lead to import natural lighting at most and reduce the use of artificial lighting. Earth-covering design with real grass brings out topical microclimate ending up with the reduction of heat island effect and perseverance of warmth.

Courtesy of Raynon Chui Design
Courtesy of Raynon Chui Design

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Raynon Chui Design
Office
Cite: "Lotus Square Art Center / Raynon Chui Design" 28 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783922/lotus-square-art-center-raynon-chui-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Raynon Chui Design

莲邦广场艺术中心设计 / 邱春瑞事务所