Cinema Hall of Locarno Film Festival Proposal / Mauro Turin Architectes

Courtesy of

The design of the future Cinema Hall of Film Festival by Mauro Turin Architectes was inspired by a strong urban vision. The main goal of the project therefore resulted in the will to create a building that is at the same time unique and harmonious, which refuses to be a stand-alone project by participating actively to the landscape of the city of Locarno. More images and architects’ description after the break.

R House / Frei + Saarinen

© Stefan Wülser, Zürich

Architects: Frei + Saarinen
Location: Kilchberg, ,
Architect In Charge: Barbara Frei, Martin Saarinen, Stefan Wülser
Year: 2012
Photographs: Stefan Wülser, Zürich

Hangar Agricole / LOCALARCHITECTURE

© Matthieu Gafsou

Architects: LOCALARCHITECTURE
Location: ,
Project Architects: Manuel Bieler, Antoine Robert-Grandpierre, Laurent Saurer
Year: 2012
Photographs: Matthieu Gafsou

In Progress: Allianz Headquarters / Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

Architects: Wiel Arets Architects
Location: , Switzerland
Design Team: Wiel Arets, Felix Thies, Maik Ilmer
Area: 72,000 sqm
Year: 2013
Photographs: Jan Bitter

Confignon House / LOCALARCHITECTURE

© Mathieu Gafsou

Architects: LOCALARCHITECTURE
Location: Chemin de Cressy 63, ,
Partners In Charge: ntoine Robert-Grandpierre, Manuel Bieler, Laurent Saurer
Area: 185.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Mathieu Gafsou

House in Reckingen / Roman Hutter Architektur

© Markus Käch

Architects: Roman Hutter Architektur
Location: Reckingen,
Architect In Charge: Roman Hutter, Carola Wies
Collaborator Architect: Harry Heyck
Area: 135.8 sqm
Year: 2012
Photographs: Markus Käch

120 affordable appartments / meier + associés architectes + Burckhardt Partner

© Jean-Michel Landecy

Architects: meier + associés architectes , Burckhardt Partner
Location: , Switzerland
Area: 11000 sqm
Year: 2011
Photographs: Jean-Michel Landecy

‘Stairway to Heaven’ Second Prize Winning Proposal / PYO Arquitectos + Nomos Groupement d’Architectes + Pascal Heyraud Architecte Paysagiste

Courtesy of + NOMOS Groupement d’Architectes

Inspired by the adjacent canal’s pragmatic linearity and the industrial buildings located on the left bank, the second prize winning proposal, titled ‘Stairway to Heaven’ for the new high school appears as a linear volume located in the extension of the Veveyse promenade’s perspective. Designed by PYO Arquitectos + Nomos Groupement d’Architectes + Pascal Heyraud Architecte Paysagiste, the basic organization of the building is staged with a central staircase of generous proportions linking a sequence of public spaces that interrupt diagonally the classrooms structural grid.More images and architects’ description after the break.

Studio in an Agricultural Building / Charles Pictet Architecte

© Thomas Jantscher

Architects: Charles Pictet Architecte
Location: 1257 Landecy, Genève,
Architect In Charge: FAS SIA
Collaborator: Franklin Regad, architecte EPFL
Year: 2010
Photographs: Thomas Jantscher, Courtesy of Charles Pictet Architecte

Messe Basel New Hall / Herzog & de Meuron

Courtesy of Messe

Architects: Herzog & de Meuron
Location: Basel,
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Stefan Marbach (Partner in Charge), Wolfgang Hardt
Client: MCH Swiss Exhibition (Basel) Ltd.
Area: 83,297 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Messe Basel

Schoolhouse Grono / Raphael Zuber

© Javier Miguel Verme

Architects: Raphael Zuber
Location: , Switzerland
Project Management: Thomas Melliger – Bauplanung, Zürich
Collaborators: David Gianinazzi, Kosuke Yutani
Client: Comune politico di 6537 Grono
Year: 2011
Photographs: Javier Miguel Verme

Cattaneo / Holzer Kobler Architekturen

© Jan Bitter

Architects: Holzer Kobler Architekturen
Location: , , Switzerland
Client: Reppisch-Werke AG
Area: 6500.0 sqm
Year: 2008
Photographs: Jan Bitter

Housing in Nyon / Charles Pictet Architecte

© Thomas Jantscher

Architects: Charles Pictet Architecte
Location: , Vaud, Switzerland
Year: 2012
Photographs: Thomas Jantscher

Chalet in Les Diablerets / Charles Pictet Architecte

© Thomas Jantscher

Architects: Charles Pictet Architecte
Location: Les Diablerets, Vaud,
Year: 2008
Photographs: Thomas Jantscher

Limmat Footbridge and Promenade Lift / Leuppi & Schafroth Architekten

© Roger Frei

Architects: Leuppi & Schafroth Architekten
Location: ,
Architect In Charge: R. Matthias Leuppi, Stephanie M. Schafroth
Year: 2007
Photographs: Roger Frei

AD Classics: Centre Le Corbusier (Heidi Weber Museum) / Le Corbusier

Courtesy of Samuel Ludwig

Iconic for its floating steel roof and brightly colored panels, the Centre Le is the last building Le designed before his death in 1965. Completed in 1967, the building stands as a testament to ’s renaissance genius as an architect, painter, and sculptor. It does so both intentionally, as it is an exhibition space for his life’s work, and naturally, as it is a building masterfully designed. Interestingly, the building diverges in some ways from the style responsible for his renown – concrete, stone, uniform repetition, etc. It celebrates the use of steel, with which he explored prefabrication and assembly, and a freedom through modularity, in which the plan is completely open but infinitely adaptable.

Housing and Shops / Christ & Gantenbein

© Walter Mair

Architects: Christ & Gantenbein
Location: ,
Architect In Charge: Emanuel Christ, Christoph Gantenbein
Design Team: Mona Farag (associate), Laura Schneider, Sven Richter (project management), Petra Jossen, Thomas Gläss, Christoph Bedall
Year: 2012
Photographs: Walter Mair

AZPA to Transform Nineteenth Century Building into Locarno Film Festival Headquarters

©

London and Barcelona-based practice AZPA (Alejandro Zaera-Polo Architecture) has been announced as winner of an international competition aimed to establish a permanent residence for the International Film Festival in Switzerland. Breaking away from the starchitect notion of public architecture needing to make an “extravagant gesture”, AZPA’s innovative proposal partakes in an act of “urban recycling” by reusing the pre-existent, nineteenth century structure of Piazza Castello and transforming its interior courtyard into three sizable theaters. Additionally, a complimentary renovation will take place on the surrounding Piazza Remo Rossi, which will be repaved with red natural stone that essentially provides a “permanent red carpet” qualified to host an array of festival related events.

As Architect Alejandro Zaera-Polo describes: “I do not want to redraw the city, but keep the city.”

AZPA’s winning design not only preserves and capitalizes on the existing integrity of the city, but the strategies employed makes this an economically viable solution. With an estimated price tag of 28 million Swiss Francs, this renovation is said to be no more than the cost of a complete demolition.

More on AZPA’s winning proposal after the break.