In Progress: Truman Plaza / Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

Located in Zehlendorf, the Truman Plaza parallels the adjacent Clayallee and is part of a larger master plan that balances its historical urban context with its integration of a delicate onsite forest. Designed by Wiel Arets Architects, the project, which is currently in progress, includes offices, retail, health and sports facilities, which together form an urban setting situated around a central plaza within this leafy borough on the edge of Berlin. More images and architects’ description after the break.

Library and Media Centre / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© Christian Richters

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: Leipzig,
Project Year: 2009
Project Area: 8,000 sqm
Photographs: Christian Richters

Mittlerer Ring / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© Christian Richters

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: , Germany
Project Year: 2009
Project Area: 12,250 sqm
Photographs: Christian Richters

Illumination: Small Olympic Hall / pfarré lighting design

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

With a capacity of 3600 places, and an alternative to its ‘grand sister’, the small olympic hall, is embedded carefully in the protected Olympic Park ensemble as it almost disappears. With pfarré lighting design working closely with the architects, the attic has been detailed to house a linear, dimmable lighting system. The huge notch, cut into the hill, which covers the building, was underlined with light on both sides. More images and their description after the break.

Liselotte Rauner School / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© Christian Richters

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: Bochum,
Project Year: 2011
Project Area: 8,350 sqm
Photographs: Christian Richters

Bavarian Parlament / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© Christian Richters

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: ,
Project Year: 2012
Project Area: 4,350 sqm
Photographs: Christian Richters

DEA Vogelweh Kleeblatt / Molter-Linnemann Architekten

© Michael Heinrich

Architects: Molter-Linnemann Architekten
Location: Kaiserlautern, Germnay
Project Year: 2009
Photographs: Michael Heinrich, Molter-Linnemann, RN Pearson, Auto Motor Sport

Illumination: Central Bus Terminal / pfarré lighting design

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

The lighting for the Central Bus Terminal in by pfarré lighting design aims at giving the appearance of a building floating on a cushion of cold white light. As a result, warm light is used in the upper floors and in the exterior space while a softly shimmering façade evokes a powerfully glowing orange. More images and their description after the break.

‘Hello Future’ Roundabout / Molter-Linnemann Architekten

Courtesy of

To celebrate the 150 year anniversary of the Utility and Amenities Company of the city of , Germany, the company decided to donate a roundabout to the city which was to deal with the present and the future of and the company itself. Located at the point dominated by advertising, commercial buildings and an enormous amount of tall lighting masts, Molter-Linnemann Architekten was asked to design the third, last roundabout, aka “the roundabout at the movies”. Just as at the time of the movies creation, when traffic began to dominate the environment, today again we are facing chances that will shape our world anew. To make this new condition visible, the architects wanted the design to be larger-than-life, similar to the portrayal of Tatis “modern world”. More images and architects’ description after the break.

House of Water / Molter-Linnemann Architects

© Christian Koehler

Architects: Molter-Linnemann Architects
Location: ,
Photographs: Courtesy of Molter-Linnemann Architekten, Michael Heinrich, Christian Koehler

International Architecture Award 2012: New Headquarter Building / BOLLES + WILSON

© BOLLES+WILSON

BOLLES + WILSON recently received an ‘International Architecture Award 2012‘ for their design of a new headquarter for a concrete plant in , . The building, which is highlighted by an optimal concrete beam, is a combination of the existing vertical cement silo complimented by a new horizontal administration deck. The deck hovers, cantilevering dramatically over green fields (entrance side) and also symmetrically out over a re-naturalized cement quarry (wildlife protection zone). More images and architects’ description after the break.

Städel Museum / Schneider + Schumacher

© Christoph Bonke

Architects: Schneider + Schumacher
Location: Frankfurt,
Project Year: 2007
Project Area: 24,726 sqm
Photographs: Norbert Miguletz, Christoph Bonke, Kirsten Bucher

Venice Biennale 2012: Reduce/Reuse/Recycle / German Pavilion

© Nico Saieh

Dealing with existing infrastructure has become the most important task facing German architects today. The greatest, most problematic challenge that lies ahead is the downsizing and conversion of postwar buildings, erected from 1950s to the 1970s, which are described as “too unsuitable, too slipshod, too inefficient to serve as housing in the future”. A complete reevaluation of not only of the structures themselves but also the social and historical implications of their unbuilt energy and resources is necessary in order to improve the urban fabric and achieve climatic goals.

In response, the German contribution to the 13th Venice Architecture BiennaleReduce/Reuse/Recycle, presents sixteen strategies that demonstrate the high degree of creative and architectural potential inherent in an affirmative approach to built architecture.

Continue after the break to learn more.

Hamburg-Harburg Technical University Extension / gmp Architekten

© Heiner Leiska

Architects: gmp Architekten
Location: Hamburg,
Architect In Charge: Jan Stolte, Tilmann Jarmer
Design Team: Martina Klostermann, Inga Kläschen, Michèle Watenphul, Bastian Scholz, Jared Steinmann, Mark Botko, Alisa von Gerkan, Knut Maass
Project Year: 2012
Photographs: Heiner Leiska

House KE12 / SoHo Architektur

© Rainer Retzlaff

Architects: SoHo Architektur
Location: ,
Design Team: Alexander Nägele
Project Year: 2010
Photographs: Rainer Retzlaff

Porsche Pavilion at the Autostadt in Wolfsburg / Henn Architekten

© HG Esch

Architects: Henn Architekten
Location: ,
Design: Martin Henn, Klaus Ransmayr Paul Langley
Principal: Prof. Dr. Gunter Henn
Quantity Surveying: Paul Lawrence Lars Becker, Wolfgang Malisius
Construction Management: Wolfgang Wrba, Siegfried Kruse, Hendrik Noack, Karl Rosebrock
Project Year: 2012
Photographs: HG Esch

72 Hour Urban Action Stuttgart 2012 Competition Winners

Toy Parking by TÜFTLER team – 1st Prize / © Isabelle Willnauer

Completed July 2012 in , , the winners of the 72 Hour Urban Action competition were recently announced. With only three days and nights to design and build interventions in public space, 120 creative people, working in 10 international teams stormed sites along the Wagenhallen area and Nordbahnhof street in the center of the city, where the much debated redevelopment plan of Stuttgart 21 has its most immediate and significant effect. The first prize went to team TÜFTLER, for creating a non-judgemental courtyard in response to their Toy Parking mission. More images and information on the winning teams after the break.

Tokyo-Berlin_Berlin-Tokyo / Toyo Ito, Florian Busch and Christoph Cellarius

© Christian Gahl

Architects: Toyo Ito, Florian Busch and
Location: , Germany
Project Year: 2006
Photographs: Christian Gahl, Florian Busch Architects