Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner

Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner

Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Exterior Photography, Facade, WindowsLiving at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Exterior Photography, Windows, FacadeLiving at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Windows, FacadeLiving at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Stairs, Handrail+ 31

More SpecsLess Specs
Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Exterior Photography, Windows, Facade
© Eigner Frames – Stefan Eigner
Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Windows, Facade
© Eigner Frames – Stefan Eigner

Text description provided by the architects. The building structure represents a  demand for various typology of housing. A variety of apartment sizes and floor plan typologies are offered, ranging from small flat apartments, family apartments with roof terraces to terraced house typologies. The residential alley as a central spatial element on site shows the differentiated relationship between public space and the private space of the apartment with a threshold formation on different levels. The alley makes it possible to walk through and to come into contact with the surroundings. The use of the ground floor at important locations in terms of urban development through public use as a daycare center, hairdresser's shop or a common room  for parties is available to all residents of the neighborhood enabling public life on site.

Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Windows, Facade
© Konrad Zerbe
Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Image 20 of 31
Ground Level Plan
Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Windows, Facade
© Konrad Zerbe
Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Windows, Handrail
© Konrad Zerbe

Sustainability characterizes the project on many levels. A high building density ensures that the land is used sparingly. The different types of housing ensure a good social mix, the townhouses in the north do not have a basement in order to also enable affordable owner-occupied housing. The construction method is committed to the idea of sustainable, climate-friendly building. The buildings are constructed as KfW-Efficiency House 55 model and have an annual primary energy requirement of no more than 55% compared to a new building in accordance with the specifications of the German Energy Saving Ordinance. The entire facility is supplied with heat via a central wood pellet heating system. Extensive green roofs store rainwater, improve the surrounding climate by cooling and humidifying the air, protect buildings from cold and heat and provide habitats for animals and insects. The rainwater infiltrates to a large extent on the property via infiltration troughs in the gardens.

Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Eigner Frames – Stefan Eigner
Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail, Balcony
© Eigner Frames – Stefan Eigner

All buildings are constructed in wood-hybrid construction. The structure is made of recycled concrete. The raw materials come from the local demolition and recycling company. The demolition of the old indoor swimming pool was reused in the construction of the new building. The façade elements were prefabricated in the factory as wooden stud walls including windows. Wood and mineral wool are the main components of the facades. Besides the construction itself, wooden windows and doors are used. A mineral plaster as well as ecocide- and solvent-free silicate paints for the visible wooden facades guarantee a sustainable, diffusion-open system. The client completes the good sustainability balance  by commissioning almost exclusively local companies to carry out the construction work, thus reducing transport costs and the consumption of resources, as well as strengthening the Kirchheim location economically: a new quarter for and by Kirchheim citizens.

Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner - Exterior Photography, Windows, Facade
© Eigner Frames – Stefan Eigner

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Living at the Old Indoor Pool / UTA Architekten und Stadtplaner" 20 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966991/living-at-the-old-indoor-pool-uta-architekten-und-stadtplaner> ISSN 0719-8884
© Eigner Frames – Stefan Eigner

本地建造、本地享有,Kirchheim住宅区/ UTA Architekten und Stadtplaner

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.