Villa Heike / Christof Schubert Architekten

Villa Heike / Christof Schubert Architekten

Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Stairs, Windows, Column, HandrailVilla Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, ArchVilla Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Windows, Table, Chair, BeamVilla Heike / Christof Schubert Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade+ 43

More SpecsLess Specs
Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Enric Duch

It all began with a classified ad on the internet: looking for builder-owners for a studio- and office building. Erected in 1910 as a multifunctional building with a reinforced concrete skeleton, Villa Heike lay abandoned for over 20 years. What had saved it was its status as a listed building.

Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Windows, Stairs, Facade, Column, Arcade
© Enric Duch
Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Windows, Beam, Handrail
© Enric Duch

The concept for the project had been laid out in advance by the architects: Affordable space in a builder-owner set up for artists and creative businesses.

Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Living Room, Windows, Bench, Beam
© Enric Duch
Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Image 42 of 43
Floor plan
Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Arch
© Enric Duch

The concept was tailor-made for the building. That made it possible to keep the historic fabric mostly unchanged. The post-war additions were removed, lost elements were carefully added. The completely converted entrance hall was reconstructed according to its initial state.

Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Windows, Chair
© Enric Duch
Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Interior Photography, Closet, Windows, Table, Chair
© Enric Duch

As a witness to history, the Villa Heike is meant not to hide its scars. Intentionally, traces of all periods are kept visible, contemporary additions and reconstructed elements are carried out in a perceivable manner. Significant elements that were lost, the entrance door, for example, the balustrade in the entrance hall or the third-floor balcony, are all designed in a contemporary manner, but strongly inspired by the historical predecessor.

Villa Heike / Christof Schubert Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Enric Duch

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Freienwalder Str. 17, 13055 Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Villa Heike / Christof Schubert Architekten" 09 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944434/villa-heike-christof-schubert-architekten> ISSN 0719-8884

© Enric Duch

柏林海克别墅,百年庄园变共享办公 / Christof Schubert Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.