Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Exterior Photography, Windows, FacadeKindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, FacadeKindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Stairs, Glass, Facade, Handrail, SteelKindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Stairs+ 21

Frankfurt, Germany
More SpecsLess Specs
Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Exterior Photography, Facade, Windows
© Christoph Kraneburg

Text description provided by the architects. The new “Stadtgärten am Henninger Turm” residential quarter is being rounded out with a new-build childcare center. This childcare center is located in the heart of the quarter, right on the East-West promenade that leads from the historical Henniger Villa to the new Henninger Turm residential high-rise. Complementing the neighborhood shopping center in the building at the high-rise's base, the childcare center livens up the new shared heart of the Henninger district, which boasts almost 1000 apartments.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Exterior Photography, Windows, Facade
© Christoph Kraneburg
Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Image 16 of 21
Ground Floor Plan
Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Windows, Facade, Beam
© Christoph Kraneburg

In line with Henninger Park, which is situated in the direct vicinity, and the Sachsenhäuser Berg district, the underlying idea behind the project was to structure the building into folded topographical layers. These form different scenarios for play and learning – both inside and out of doors.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Exterior Photography, Facade, Windows
© Christoph Kraneburg
Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Image 20 of 21
Section

At the same time, the topmost layer can be perceived as a “roof world”. Alongside the possibilities of orchestrating the roof area, there are two thermally enveloped levels presenting manifold opportunities for different kinds of usage. As well as conventional use, such as group rooms, workshops, etc., space will be made available for various kinds of open communication and play. In the process, various different room layouts and heights will be created. Everything becomes a play zone!

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Stairs, Glass, Facade, Handrail, Steel
© Christoph Kraneburg

A central indoor access area and the variously designed covered walkways are especially suitable for moving around. The covered walkways with their access staircases made of fair-faced concrete represent a particularly successful transition between the inside and the outside. These spatial transitions face southwards, towards the large garden. At the same time, the projecting arcades offer protection from direct sunlight, thus preventing the building from heating up excessively. It also makes it possible to go out into the fresh air without being exposed to the rain when the weather is bad.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Windows, Glass
© Christoph Kraneburg
Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Glass
© Christoph Kraneburg

Directly adjoining these and flooded with sunlight are the bright group rooms for the children. The administrative rooms are arranged along the north side of the building.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Facade
© Christoph Kraneburg

The building has been designed as a simple concrete construction – the folded layers, walls, supports and staircases have been left untreated and can be interpreted as elements of the constructional structure. Depending on the functional requirement, layers of acoustic panels, wall coverings, tiles, or built-in furniture are added to the walls and ceilings. The color and material concept works with the tense relationship between the rough fair-faced concrete and the splashes of color represented by these additional elements.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Steel
© Christoph Kraneburg
Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography
© Christoph Kraneburg

The layers of fair-faced concrete are also a striking design element in the façade. Between the layers are solid slabs of high-insulation material with a greenish-gray plaster surface and there are floor-to-ceiling window elements. On the north side facing the promenade, the building seems more closed – only the fully glazed play area on the ground floor can be looked in on. By contrast, on the south side, all the rooms are generously glazed and look out onto the park. The balconies and the arcades have a safety barrier in the form of stainless-steel netting.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Interior Photography, Windows, Handrail
© Christoph Kraneburg

In concrete terms, the building features two main stories plus a roof story. It provides rooms for three groups of toddlers (0-3 years), three kindergarten groups (3-6 years), and two children’s groups (6-10 years) and can take about 142 children in all. In other words, the new kindergarten not only has room for the children from the new quarter but also for the wider surrounding urban environment in the Sachsenhäuser Berg district.

Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt - Exterior Photography, Facade
© Christoph Kraneburg

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Frankfurt, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten at Henninger Park / Meixner Schlüter Wendt" 09 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966370/kindergarten-at-henninger-park-meixner-schluter-wendt> ISSN 0719-8884
© Christoph Kraneburg

赫宁格社区幼儿园 / Meixner Schlüter Wendt

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.