The Maintenance-Free House / Arkitema Architects

© Jesper Ray

Architects: Arkitema Architects
Location: 5800 Nyborg,
Area: 156.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Jesper Ray, Helene Høyer Mikkelsen

COBE’s Adaptive Reuse of Nordhavnen Silo Marks Beginning of Redevelopment

Courtesy of COBE

Danish firm COBE is transforming the largest industrial building in Nordhavnen – a silo – into an apartment building with both private and public functions. For COBE, who also created the urban development plans for Nordhavnen, this project marks the beginning of the post-industrial area’s future. Nordhavnen is a harbor area located only 4km from Copenhagen‘s city centre.

“The exciting thing about old industrial property is how to preserve their soul and at the same time use them for something else,” said Klaus Kastbjerg, the owner of the silo, commenting on the project. To preserve the soul of the silo, the architects will maintain a raw industrial feeling on the interior. Each of the 40 retrofitted apartments will contain visible historic remnants such as existing concrete columns and walls.

Keep reading after the break for more information and images…

Incineration Line in Roskilde / Erick van Egeraat

© Tim Van de Velde

Architects: Erick van Egeraat
Location: 4000 Roskilde,
Year: 2014
Photographs: Tim Van de Velde

3XN Designs Affordable Housing Tower in Denmark

Courtesy of

The influx of students in Aarhus, Denmark is causing the city to rapidly expand. In response to the growing need for affordable housing close to the local university, 3XN teamed up with developer Jens Richard Pedersen to design a residential high-rise near the institution. The future tower has been dubbed La Tour as an ode to the building that currently occupies the site, Hotel La Tour.

Newly released renders and model photographs depict the tower as a sweeping semi-circular form that rises in steps. The gradual elevation of the building will start at the street, defining the transition from the surrounding small-scale buildings to the urban high-rise typology. For more information and images, read on after the break.

Light Matters: Whiteness in Nordic Countries

Dybkær Church, Silkeborg, . Architecture: Regnbuen Arkitekter. Image © 2010

The Scandinavian countries have developed great buildings that resonate with both the scarce light in winter and the long summer days. Henry Plummer, Professor Emeritus at the University of Illinois at Urbana-Champaign, has very carefully studied the various daylight phenomena in the Nordic countries, with extensive photo journeys and brilliant writing that combines an analytical perspective with a poetic touch. His view of daylight looks beyond the practical advantages of using reflective white spaces to facilitate bright rooms; the passionate photographer is much more interested in the light effects that play with the local beauty of nature and touch the human soul.

Read on for more about how Nordic light enters white spaces

AD Classics: Aarhus City Hall / Arne Jacobsen and Erik Møller

Courtesy of VisitAarhus.com

In 1941, at the height of World War II in Western Europe, the city of Aarhus, Denmark achieved an unusual architectural feat. It finished construction on a brand new city hall that was to be a beacon of democratic governance while the city lay under direct Nazi occupation. Designed four years earlier by the heralded duo of , the Rådhus survived the war and became an internationally recognized classic of Danish modernism.

Livsrum – Cancer Care Centre / ARCGENCY

Courtesy of

Architects: ARCGENCY
Location: Vejle, Denmark
Area: 1450.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of ARCGENCY

Bjarke Ingels Lays Foundation Brick at LEGO House

BIG‘s LEGO House is now under construction, following a one of a kind foundation laying ceremony featuring – what else – supersized  bricks. Bjarke Ingels himself was in attendance to lay one of the foundation bricks. Constructed in LEGO‘s hometown of Billund, Denmark, the LEGO House will be a 12,000 square metre “hands-on minds-on experience centre.”

More on the LEGO House, and the foundation laying ceremony, after the break

Hasle Harbour Bath / White

© Signe Find Larsen

Architects: White
Location: , Denmark
Design Team: Fredrik Pettersson, Mikkel Olsen, Katrine Hvidt, Martin Münter
Area: 960.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Signe Find Larsen

Under the Skin: Exploring BIG Through the Danish Maritime Museum

© Rasmus Hjortshøj

With a voluminous portfolio and a bold, light-hearted persona, Bjarke Ingels is among the most respected young architects of the era. Now, as he enters his forties, this article from Icon looks at one of his longest-running projects: The Danish National Maritime Museum. Exploring the development of this project from competition winning proposal in 2006 to completion last year, it discusses some of BIG’s more daring decisions for the museum’s design, as well as Ingels’ development as an architect on the international stage.

The Empowerment of Aesthetics: Denmark’s Pavilion at the 2014 Venice Biennale

© Nico Saieh

Denmark‘s exhibition for the 2014 Venice Biennale focuses on the country’s history as a pioneer in the development of a welfare state, and the role that architecture, in connection with art, literature and science had in creating an aesthetic manifestation of this ’better life for all’. By exploring the output of a range of fields in connection to a wider social movement, Empowerment of Aesthetics comes to a fuller understanding of how modernity affected architecture in .

BIG Unveils Design For “Zootopia” In Denmark

Courtesy of

Danish architects BIG () have just released ambitious designs for a zoo in Givskud, Denmark. It’s a project that provides an intriguing opportunity for, as BIG explains, the creation of a space with “the best possible and freest possible environment for the animals’ lives and relationships with each other and visitors.” The firm has been working for the past two years to make Zootopia what the Danish press is calling “the world’s most advanced zoo.” According to Givskud Zoo‘s director Richard Østerballe, the park’s transformation will benefit greatly from BIG’s fresh approach to design–one that has been characterized by the integration of nature and natural elements into cutting-edge, innovative architecture.

The project will attempt to “integrate and hide buildings” within the landscape. Upon entering the zoo, visitors can either enter a large central square or climb the “building-landscape,” allowing them to get a general overview of the layout of the park. From this central element, visitors can access different areas of the zoo. A 4km hiking trail connects the different areas (which represent the continents of Africa, America and Asia).

 The first phase is expected to be completed in 2019 to coincide with the park’s 50th anniversary.

Read on for more images and BIG’s project statement. 

Junya Ishigami + Associates Win Competition to Design World Peace Pavilion in Copenhagen

Exterior. Image ©

Svendborg Architects and junya.ishigami+associates have won first place in the HOPE foundation’s House of Peace Competition. The competition brief calls for a monumental architectural installation to be built in the city harbor of Copenhagen, one that will endure as a lasting symbolic form devoted to world peace. The firms’ winning entry is a floating, cloud-like structure that seems almost to hover over the harbor’s horizon.

Løgstør Sports Hall / CEBRA

© Mikkel Frost

Architects: CEBRA
Location: 9670 Logstor,
Area: 1400.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Mikkel Frost

Bicycle Snake / DISSING+WEITLING Architecture

Courtesy of DISSING+WEITLING Architecture

Architects: DISSING+WEITLING Architecture
Location: 1560 København V,
Area: 235 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of DISSING+WEITLING Architecture

C.F. Møller Selected to Design Vocational School in Denmark

Courtesy of C.F. Møller Architects

C.F. Møller Architects have won in an invited competition to design a new building for the Herningsholm Vocational School in HerningDenmark. The new building consists of three angular building volumes, brought together under a single sloping roof, which responds to its context among other buildings on the school’s campus by going from three stories on the Southern end to two in the North.

The architects describe the building as being “designed inside-out… as well as outside-in”, with a dual focus on providing optimal learning spaces inside but also on providing learning spaces in the three outside areas defined by the building’s volume.

More on the design after the break

Ecco’s Hotel / DISSING+WEITLING Architecture

© Adam Mørk

Architects: DISSING+WEITLING Architecture
Location: Ecco Alleen 4, Tonder,
Area: 4,000 sqm
Year: 2013
Photographs: Adam Mørk

The Birds Nest / Primus Arkitekter

Courtesy of

Architects: Primus Arkitekter
Location: Randbølvej 67, Vanløse,
Area: 130 sqm
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Primus Arkitekter