The Apple Campus in Cupertino

Campus in Cupertino

Last week the Internet and architecture blogs went crazy after Steve Jobs presented the new Apple Campus to the city of Cupertino, .

Rumors about Foster + Partners (an office with a high expertise on work environments) working with Apple on this new campus appeared on December last year on a Spanish newspaper, but there was never an official confirmation (or denial). But given that  the actual project fits with the information we received from an anonymous tipster last December, it seems it could be right:

“I recently got a tour of Norman Foster’s office in London and saw some images of the Apple Campus design. I believe the main building will be a large donut shaped building with all the offices and labs surrounding a large garden. It was a very pure form which connects to some of the recent Apple stores, but I was surprised that it didn’t really scream Apple to me. Of course it could have been a very preliminary design that wasn’t fully resolved yet. Anyway, I just thought I would pass on some info.”

During Steve Job’s presentation to the city of Cupertino we could see this round building, and Jobs outlined several facts on how this new campus for 12,000 people will improve the 98-acre site, such as taking parking underground to reduce the footprint, increasing landscaping from 20% to 80%, and planting more trees (3,700 now, 6,000 in the future). It even includes its own natural gas based energy generation plant (as seen on the drawings) with the electrical grid as backup.

Apple Campus in Cupertino

As for the 4-story round building, Jobs said:

“It’s a pretty amazing building. It’s a little like a spaceship landed. It’s got this gorgeous courtyard in the middle… It’s a circle. It’s curved all the way around. If you build things, this is not the cheapest way to build something. There is not a straight piece of glass in this building. It’s all curved. We’ve used our experience making retail buildings all over the world now, and we know how to make the biggest pieces of glass in the world for architectural use. And, we want to make the glass specifically for this building here. We can make it curve all the way around the building… It’s pretty cool.”

We reached Steve Jobs over the past weekend to get more details about the project and he said that he wasn´t interested in presenting the project on ArchDaily at this time, possibly because the project still needs to be approved by the city. We hope to bring you more details later on, so you can have an informed opinion.

More images from the presentation after the break.

Palms Residence / Marmol Radziner Prefab

© Deasey Penner Photography

The Palms Residence is located on a narrow, urban lot in Venice, . The home looks inward, incorporating covered decks and a small courtyard space, giving the structure a sense of privacy despite its location on an infill lot.

Architect: Marmol Radziner Prefab
Location: Venice, California, USA
Project Area: 2,800 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Deasey Penner Photography

AOL Offices / Studio O + A

© Jasper Sanidad

Architects: Studio O + A
Location: Palo Alto, California,
Project area: 73,024 sqf
Project year: 2011
Photographs: Jasper Sanidad

Moana / Fuse Architecture

© Wayne Capelli of Interface

This 4 bedroom 3.5-bathroom unique beach home is the product of the client’s desires to reflect the personal lifestyles of their family. This property is located on a highly popular surf spot in , CA, which is perfect for this active, surfing family of six. The design is perfectly suited to fuse together the distinctiveness of a modern home with the active beach vibe that encompasses the family.

Architect: Fuse Architecture
Location: Santa Cruz, , USA
Engineer: George Reynolds
Landscape Architect: Fuse Architecture
Project Year: 2006
Photographs: Wayne Capelli of Interface

Sky Arc Residence / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

The crescent plan of the house derives its form from topography and landscape, embedded in the hillside and similar to the gentle curvature of the Northern hills. Structures are placed for maximum preservation of native vegetation, including specimen Coast Live Oak and Madrone trees. Several landmark trees become focal points at entry or in foreground views. The simple volumes, clad in pre-weathered pewter-gray zink, are intended to recede into the texture of the landscape.

Architect: Will Bruder Architects
Location: California,
Project Area: 6,500 sqf
Photographs: Bill Timmerman

Vienna Way / Marmol Radziner

© Joe Fletcher Photography

The Vienna Way residence, designed for a young family, is located on a large, extensively landscaped lot in , CA. Floor to ceiling glazing and outdoor living spaces fully integrate the home within the California native landscape.

Architect: Marmol Radziner
Location: Venice, California,
Interior Designer, Landscape Architect, General Contractor: Marmol Radziner
Structural Engineer: C.W. Howe and Partners Inc.
Project Area: 4,554 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Joe Fletcher Photography

Jackse Winery / Architectural Resources Group

© David Wakely

Architects: Architectural Resources Group
Location: St. Helena, ,
Client: Napa Valley Vintners
Civil: Degenkolb, The Engineering Partnership, Ray E. Slaughter, RGH
Consultants: Riechers & Spence
Landscape: Jonathan Plant & Associates
Furniture: Julie Drechsel with Workspace Solutions
Project area: 7,960 sqm
Project year: 2009
Photographs: David Wakely

LAPD MTD + MSP / John Friedman Alice Kimm Architects

© Fotoworks

This project is one piece of the Los Angeles Police Department’s (LAPD) new headquarters facility, originally awarded through a competition to a team that included the LA office of DMJM/Design (now part of AECOM), Denver-based Roth+Sheppard, Studio 0.10, and John Friedman Alice Kimm Architects (JFAK).

Architect: John Friedman Alice Kimm Architects
Location: Los Angeles, , USA
Project Area: 300,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Fotoworks

Reggie Rodriguez Community Center / Sparano + Mooney Architecture

© Toshi Yashimi

This park’s new community center provides a 6,300 square foot space including a two-story multi-purpose room, a snack bar which serves both the building and the park, storage areas, an elevator, two rooftop decks and space for four non-profit agencies (including a child care facility, a clinic and a computer laboratory) providing services for the at-risk youth of the neighborhood. There is also a neighborhood police drop-in station for the Montebello police. The scope of work for this $900,000 project included full ADA compliance upgrade for the park and the rehabilitation and reprogramming (to storage) of existing restrooms located in the park.

The design was developed through a series of community meetings with the Montebello neighborhood and was strongly influenced by the community outreach effort led by the SMA design team. The project was completed and has been featured in Architectural Record’s on-line magazine and in Architecture and Bauwelt magazines.

Architects: Sparano + Mooney Architecture
Location: , California, USA
Project Team: John Sparano, Anne Mooney, Ludwing Juarez and Jorge Beltran
Project Area: 6,300 sqf
Photographs: Toshi Yashimi

Hercules Public Library / Will Bruder Architects

© Bill Timmerman

The new Public Library is conceived as a community gathering place and a functionally efficient vessel of knowledge and discovery. Rooted in the landscape and traditions of the town and region, the library draws from diverse eastern and western cultures—tied to the climate of courtyard missions, Eastern gardens, and Northern California.

Architect: Will Bruder Architects
Location: Hercules, California, USA
Project Area: 20,162 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Bill Timmerman

Los Angeles Mission College / Cannon Design

© Feinknopf Photography

Architects: Cannon Design
Location: Los Angeles, , USA
Engineering: Integrated Engineering Consulting Engineers
Project area: 87,000 sqf
Photographs: Feinknopf Photography

Rita Atkinson Residence / Valerio Dewalt Train Architects

© Nic Lehoux

Architects: Valerio Dewalt Train Architects
Location: San Diego, California,
Project Architect: Tom Daly
Project Team: Anthony Valerio, Alan Barker, Brian Wening
Design Principal: Joseph Valerio
Principal In Charge: Randy Mattheis
Proyect Year: 2010
Project Area: 226,000 sqf
Photographs: Nic Lehoux

In Progress: Ocean Front Mixed-Use / Kanner Architects

rendering

These two 3-story mixed-use buildings, side-by-side reflecting each other, sit on a narrow thirty-foot lot along Ocean Front walk on world famous . This culturally diverse urban community is a busy commercial pedestrian area, popular with tourists and locals alike.

Architect: Kanner Architects
Location: Venice Beach, , USA
Project Area: 13,000 sqf

Lafayette Park Recreation Center / Kanner Architects

© Nicolas O.S. Marques

The Lafayette Park Recreation Center is the first completed LEED-certified building for The City of Los Angeles.  The project is a 15,000 sqf addition to, and remodel of an existing 1963 community center, resulting in an L-shaped plan.  The design challenge was to deliver an inexpensive public building that would be low- to no- maintenance, functional and attractive.

Architects: Kanner Architects
Location: Los Angeles, ,
Client: The City of Los Angeles
Photographs: Nicolas O.S. Marques

Camino Nuevo High School / Daly Genik Architects

© Tim Griffith

This charter high school houses 500 students in Silver Lake, a multi-cultural community adjacent to downtown Los Angeles. It is the third project, in a series of four that the Daly Genik Architects has designed for the charter school client. The schools were launched by a nonprofit community development corporation to provide small, focused schools for children in a dense and underserved urban Los Angeles neighborhood. In 2000 and 2003 the office completed an elementary and a middle school on a single block campus in MacArthur Park.

Architect: Daly Genik Architects
Location: Los Angeles, California,
Project Team: Kevin Daly (Principal-in-Charge), Tomaso Bradshaw, Patrick McEneany, Stephan Bohne, Anthony Anderson, Jared Ward, Aaron Whelton, Irena Bedenikovic, Timothy Morshead, Kody Kellogg
Structural Engineering: John Labib + Associates
Mechanical Engineering: Tsuchiyama Kaino Sun & Carter
Electrical Engineering: Konsortum 1
Civil Engineering: Pfeiler and Associates
Geotechnical Engineering: Geotechnologies, Inc.
Landscape Architect: Ahbe
Code Consulting: Schirmer Engineering
Specifications: Philip Easton
Contractor: Turner Special Projects
Photographs: Tim Griffith

Desert House / Marmol Radziner

© Joe Fletcher

Architects: Marmol Radziner
Location: , , USA
Project area: 20,234 sqm
Project year: 2005
Photographs: Joe Fletcher Photography

Housing & Dining Services Administration Building / Studio E Architects

© David Hewitt & Anne Garrison

Featuring a new 8,000 sqf main catering kitchen for the campus, the Housing & Dining Services Administration Building is home to UCSD’s Catering and Housing, Dining & Hospitality staff—here everything to do with food or housing on campus is handled. The project site is in the southwestern corner of the UCSD campus and sits on the western edge of campus. The building overlooks North Torrey Pines Road which is a major thoroughfare. The neighborhood across this road to the west is a mix of small scale housing and a church. On campus, the immediate neighbors are classrooms and laboratories to the north, a student dining commons to the east and a new residential complex now under construction to the south. The site was chosen in part because the catering operations could share the loading/drop off space with the student dining commons.

Architect: Studio E Architects
Location: North Torrey Pines Road, , , USA
Landscape Architect: IVY Landscape
General Contractor: Swinerton Incorporated
Project Area: 43,400 sqf
Project Year: 2009
Photographs: David Hewitt & Anne Garrison

Cactus Tower / Eric Owen Moss Architects

© Tom Bonner

The existing 30,000 sqf building was originally used for light manufacturing, constructed in the 1940′s, has walls of poured concrete, and a roof structure that is a sequence of wood bow string trusses. A large steel frame, enclosed with corrugated metal, 50 feet high, is located just outside the warehouse, where a industrial press was once housed. The now vacant tower was stripped revealing a ramshackle steel support structure, and a supporting concrete block wall. With the intention to reuse the existing structure, Eric Owen Moss Architects reinterpreted the space to create an outdoor meeting and gathering area.

More photographs and drawings of the Cactus Tower following the break.

Architects: Eric Owen Moss Architects
Location: Los Angeles, California,
Photographs: Tom Bonner