Kuopio City Theatre / ALA Architects

© Tuomas Uusheimo

Architects: ALA Architects
Location: , Finland
Client: City of Kuopio
Area: 11500.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Tuomas Uusheimo

New Images Take You Inside ALA’s Helsinki Central Library

Central Library. Image ©

Take a tour inside ALA Architect’s Helsinki Central Library with a new animation and set of images revealing the project’s spacious interiors. The project, which was awarded to ALA through an international competition, boasts a unique set of programs, such as a ground floor cinema, second story sauna, “Nerd Attic” and dreamy “Book Heaven” that is topped with a cloud-like undulating roof and includes a distinctive outdoor “Citizens’ Balcony.”

Hipsterkasbah (Otaniemi Campus, Aalto University) / ALA Architects

Boulevard Rendering. Image Courtesy of

ALA Architect‘s submission for Aalto University‘s Campus2015 international design competition proposed a “conglomerate of buildings to form an incubator of activity.” Their aim was to “connect existing structures and projects to create a new areal hotspot, an urban concentration with vivid street life” in order to nurture an “open display of creativity.”

Helsinki Central Library Winning Proposal / ALA Architects

Courtesy of

ALA Architects have just won the design competition for the new Central Library with their entry “Käännös”. Located in the heart of , the 16,000 square meter library building will consist almost entirely of public spaces and will offer a wide selection of services. It will serve as the new central point for the city’s impressive public library network and is slated to open in 2018. More images and architects’ description after the break.

Venice Biennale 2012: Finnish Pavilion presents “New Forms in Wood”

Kilden Performing Arts Centre; , Norway / ALA Architects © Ivan Baan

Wood has always been ’s preferred building material, as both nature and the forest has long provided a livelihood and enduring source of inspiration for Finnish artists and architects. Now, with the use of modern technology and new treatment methods, Finnish architects are pushing the boundaries of this conventional material to unleash new creative potential. To celebrate the reopening of the newly restored, Alvar Aalto-designed Finnish pavilion at the 2012 Venice Biennale, “New Forms in Wood” will highlight the work of young Finnish architects who have used wood inventively in their recent works.

Continue after the break to review the exhibition’s featured projects and architects.

Kilden / ALA Architects

©

Architects: ALA Architects
Location: Kristiansand, Norway
Completion: July 2011
Competition Team: ALA Architects ltd, Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston
Project Team: ALA Architects ltd / , Kristians
In Collaboration With: SMS Arkitekter AS / Kristiansand
Client: Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
Photographs: Iwan Baan

Tampere Glass Pavillion / ALA Architects

© Courtesy of

ALA Architects has proposed to plant a Magnolia tree for . An intelligent glass dome will provide this tree with a more southern climate, complete with ventilation, shading and lighting. The air exhaust of the parking garage will provide additional heating during the cold, dark months. This dome will have its own microclimate fine-tuned using the technical abilities provided by its glazed surface. The Magnolia will be nurtured to burst into a magnificent bright pink blossom by the first of May annually. Its strong perfumed scent will fill the pavilion, on some spring days the scent might even flow down to the parking garage.

Cloud City / ALA Architects

Courtesy

Finnish design team, ALA Architects has shared with us their latest commission, a mixed use project in , Cloud City. Seeking to take advantage of available space within the urban core, this unique project brings density to a underutilized courtyard within a large existing factory block. Additional images, including a full set of detailed floor plans and a description by the architects after the break.

In Progress: Kilden / ALA Architects

© ALA Architects

Architects: ALA Architetcs
Location: ,
Project team: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston and Birger Grönholm with Niklas Mahlberg, Pekka Sivula, Pauliina Rossi, Pauliina Skyttä, Sami Mikonheimo, Jani Koivula,Auvo Lindroos, Aleksi Niemeläinen, Erling Sommerfeldt, Ingrid Kokkonen, Tomi Henttinen, Harri Ahokas, Anniina Koskela Klaus Stolt
Collaborators: SMS Arkitekter AS: Erik Sandsmark, Wenche Aabel, Lasse Stamrud, Hanne Alnes (local partner) WSP Multiconsult AS (structural engineering) Arup Acoustics (hall acoustics) Brekke Strand Acoustics (room acoustics) Sweco Grøner (mechanical engineering) Cowi (electrical engineering) TPC (theater technical engineering)
Client: Teater og Konserthus for Sørlandet IKS
Project area: 24,000 sqm
Project year: In construction
Photographs: Courtesy of ALA Architects