Refuge En Terre / Thibault Marcilly

©

Architect: Thibault Marcilly
Location: , France
Construction: Thibault Marcilly, Jeanne Ader, Amandine Marcilly, Claude Marcilly, Marithé Marcilly, Jean Luc Marcilly, Baptiste Marcilly, Brigitte Marcilly
Size: 4 sqm, 2m/2m wide, 3,80m height
Project Year: September 2011
Photographs: Thibault Marcilly

Tea Houses / Swatt | Miers Architects

© Tim Griffith

Architect: Swatt Miers Architects
Location: Silicon Valley,
Project Team: Robert Swatt FAIA, Steven Stept AIA, Ivan Olds, Connie Wong (interiors), Jeanie Fan, Hiromi Ogawa
Structural Engineering: Yu Strandberg Engineering
Contractor: Neto Construction
Project Year: 2009
Photographs: Tim Griffith

Architectural Dialogues / Sasha Waltz

Architectural Dialogues is a film by Sasha Waltz shot in the unconventional setting of three museums and cultural centers:  Neues Museum in designed by David Chipperfield Architects in collaboration with Julian HarrapMAXXI National Museum of the XXI Century Arts in Rome designed by Zaha Hadid and the Jewish Museum in Berlin designed by Daniel Libeskind.

More on the film with trailers after the break!

Parkview Wheller Gardens / Fulton Trotter Architects

© John Mills

Architect: Fulton Trotter Architects
Location: Parkview, Wheller Gardens, 930 Gympie Road, QLD 4032,
Client: Wesley Mission Brisbane
Project Team: Mark Trotter, Hayley Crofts, Neil Roberts, Ryan Loveday, John Ward, Tanya Roth, Joanne Tenorio, Sam Weiler, Angela Barbeler, Lionel KettlerProject Builder: Evans Harch
Cost: $34M
Photographs: John Mills

 

Hans Klotz / monovolume architecture + design

© Urlich Egger

Architecture: monovolume architecture + design (Arch. Patrik Pedó_Arch. Juri Pobitzer)
Location: Linkes Etschufer 12, 39100 Bozen (BZ),
Architectural staff: Arch. Simon Constantini / Arch. Heidi Morandell
Client: Hans Klotz limited company
Structural Engineers: PlanPunkt GmbH
Realisation: 2010/11
Volume: 1,200 m³
Project Area: 280 sqm
Photographs: Urlich Egger

Mirror House / MLRP

© Laura Stamer

Architects: MLRP
Location: Fælledparken (Central Park), Corner of Blegdamsvej/Frederik V vej, Copenhagen,
Engineers: Grontmij A/S
Landscape: GHB Landscape A/S
Contractor: A.F.Hansen
Client: City of Copenhagen (CAU)
Project Area: 140 sqm
Photographs: Laura Stamer

Diller Scofidio + Renfro selected to transform the center of Aberdeen

View from Rosemount Viaduct - Rendering provided by the Diller Scofidio + Renfro submission boards

Aberdeen City Garden Trust has announced Diller Scofidio + Renfro (DS+R) as winner of the international design competition that will transform the center of Aberdeen. The based firm will be working with the Scottish practice Keppie Design and Philadelphia landscape architects OLIN. The “rich and varied” shortlist included Diller Scofidio + Renfro, Foster + Partners, Gustafson Porter, Mecanoo, Snøhetta & Hoskins and West 8. After an extended run-off between DS+R and Foster + Partners, the Aberdeen City Garden competition will be DS+R’s first major win in a European design competition.

Continue reading for more!

 

ICD | ITKE Research Pavilion 2011 / ICD / ITKE University of Stuttgart

© ICD /

Architects: ICD / ITKE University of Stuttgart
Location: Stuttgart, Germany
Project Team: Institute for Computational Design – Prof. AA Dipl.(Hons) Achim Menges Achim Menges, Institute of Building Structures and Structural Design – Prof. Dr.-Ing. Jan Knippers, Competence Network Biomimetics Baden-Württemberg
Planning and Realisation: Peter Brachat, Benjamin Busch, Solmaz Fahimian, Christin Gegenheimer, Nicola Haberbosch, Elias Kästle, Oliver David Krieg, Yong Sung Kwon, Boyan Mihaylov, Hongmei Zhai
Concept and Project Development: Oliver David Krieg, Boyan Mihaylov
Scientific Development: Markus Gabler (project management), Riccardo La Magna (structural design), Steffen Reichert (detailing), Tobias Schwinn (project management), Frédéric Waimer (structural design)
Surface: 72 sqm
Volume: 200m³
Material: 275 sqm Birch plywood 6,5mm Sheet thickness
Project Year: August 2011
Photographs: ICD / ITKE University of Stuttgart

SOM Chicago wins competition to design the Wujiang Greenland Tower

© SOM | MIR

The office of Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) has announced their victory in an international competition to design the Greenland Group Suzhou Center in Wujiang, . The 358-meter tower’s efficient split-core configuration demands a double-take, as the “curved, tapered form unifies the office, hotel and residential uses within a single volume.”

Continue reading for more!

 

House C:Z / SAMI-arquitectos

© FG + SG

Architect: SAMI-arquitectos – Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
Location: São Roque do Pico, Ilha do Pico, , Portugal
Team: João do Vale Martins, Inês Martins, Daniel Mentech
Project Year: 2010
Photographs: FG + SG architectural photography

Waterline: In the Studio / Harvard GSD

Special thanks for Adam Goss from Spirit of Space for sharing this great clip of  GSD “Waterline” studio led by Phil Enquist of SOM.  When ArchDaily visited , our team had the chance to interview Enquist and gain some insight to his urban design and planning strategies, especially, the Beijing Central Business District and his Vision for the Great Lakes.  This latest studio is a collaborative think tank of architecture, planning and landscape architecture students analyzing the Chicago River as a way to capitalize its potential to serve as a recreation, education, and transportation component of the city.  Currently, the river is neglected and its presence is often ignored; yet, the students of Harvard are attempting to “rethink what the River means to the City” by questioning the existing relationships between River and City, and the public’s persepective and awareness of the river.  Enquist’s multidisciplinary team is working to understand the issues of the river at large and by developing a larger, zoomed out, framework, smaller interventions can truly fuse to become a cohesive citywide system.   We enjoyed listening to the students and seeing their passion for the river and its potential for Chicago, and we hope you enjoy the video, as well.  Let us know what you think about the studio in the comments below.

© Alessandro Bu

Active Edge / 2A+B

Since the beginning, it has been very interesting to discover how, despite the fact that we have reached such an advanced state of urbanity (meaning the way we produce our more or less shared space), it is still possible to…

Hunter House / Darren Carnell Architects

Courtesy of

Architect: Darren Carnell Architects
Location:
Project Team: Darren Carnell, Jason Rosewarne, Shilo De Bono, Lindsay Sutherland, Jade Hutchison
Project Year: 2007
Photographs: Peter Clarke, Emma Cross

The Gravity Stool by Jólan van der Wiel, magnetic innovation

Young dutch designer Jólan van der Wiel has been announced as the winner of the [D3] Contest for young designers at the imm cologne fair.

Using a magnetic plastic compounds, magnets and simple gravity, Jólan gives birth to the Gravity Stool, an expressive piece of that is like a frozen moment of physics exposing the forces in action. You can see the full process on the above video by Miranda Stet.

© Jólan van der Wiel

The Gravity Stool thanks its unique shape to the cooperation between magnetic fields and the power of gravity.

Departing from the idea that everything is influenced by gravitation, a force that has a strongly shaping effect, I intended to manipulate this natural phenomenon by exploiting its own power: magnetism. The positioning of the magnetic fields in the machine, opposing each other, has largely determined the final shape of the Gravity Stool.

AME (Accouveur Multiplicateur d’Entreprises) / Wesh

Courtesy of

The main idea behind AME, the first concept by Wesh for a business incubator, is to re-create a small world where different companies can develop themselves and get bigger, with all services provided. The design questions the future of small companies in the periphery of the city for the next 20 years. How can a building enable many companies, each having their own singularity and size, to get along together and evolve? AME is all about wrapping plenty of entities into a bioclimatic greenhouse. For a monthly subscription, each company has its own space, which can be extended or reduced thanks to the company development. More images and architects’ description after the break.

House In Eifukucho / Upsetters Architects

© Yusuke Wakabayashi

Architects: Upsetters Architects
Location: Eifukucho,,
Project Area: 124.81 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Yusuke Wakabayashi

Resort Hotel / Holzer Kobler Architekturen

Courtesy of

Over an area of almost 150 hectares in the locality of , the year-round tourist resort Swiss Alps is being built. Hotels as well as apartments, an 18-hole golf course and a sports center will provide housing and recreation for up to 3000 guests. Despite the substantial size of the resort, the main goal of Holzer Kobler Architekturen is to create a sustainable, high-quality tourist experience. More images and architects‘ description after the break.

Summer House Skatoy / Filter Arkitekter As

© Elisabeth Hudson

Architect: Filter Arkitekter As
Location: ,
Contractor: Johan Brekka
Project Area: 100 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Elisabeth Hudson