227 Flat / OODA

© ctrl + N | productions

Architects: OODA
Location: Oporto, Portugal
Design Team: Diogo Brito, Rodrigo Vilas-Boas, Francisco Lencastre
Project Year: 2012
Project Area: 150.0 sqm
Photographs: ctrl + N | productions

Leading architects fight to save Chicago’s historic Prentice Women’s Hospital

© C. William Brubaker via Flickr user UIC Digital Collections

Over 60 prominent architects, including Frank Gehry and Jeanne Gang, signed a letter asking Chicago Mayor Rahm Emanuel to grant Bertrand Goldberg‘s Prentice Women’s Hospital landmark status and make it a permanent part of Chicago’s built environment.  ”A building this significant”, the letter read, it “should be preserved and reused.”  Goldberg’s architectural work has been iconic to Chicago’s city-scape.  Building such as Marina City, River City, Wright College and Astor Tower have all made a tremendous impact on the personality of the city.

More on the state of the building after the break.

Ice House / Minarc

© Torfi Agnarsson

Architects: Minarc
Location: Reykjavik,
Design Team: Erla Dögg Ingjaldsdóttir, Tryggvi Thorsteinsson
Project Year: 2011
Project Area: 1,500 sq ft
Photographs: Torfi Agnarsson

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: Wall house / Anupama Kundoo, University of Queensland

Photomontage by: Jessica Spresser

Anupama Kundoo‘s Wall House, originally built in Auroville, India in 2000, will be partially reconstructed at a 1:1 scale at the Venice Biennale this year for the theme of “Common Ground” by director David Chipperfield.  This portion of the exhibition is supported by the University of Queensland, whose students and staff will assist with the construction of the replica alongside Indian craftspeople and Italian builders.  The house has been described as a testing ground for spatial and technological innovation.  In its debut at the Venice Biennale, it will afford Kundoo the opportunity to further explore these experiments.

Follow us after the break to see the innovations behind this widely acknowledged piece of architecture.

Francis Gregory Library / Adjaye Associates

© Edmund Sumner

Architects: Adjaye Associates
Location: , DC, USA
Project Year: 2012
Photographs: Edmund Sumner

[BUENOS AIRES] New Contemporary Art Museum Competition Results

1st place / Courtesy of Shelby Ponce & Eduardo Ponce
Hosted by [AC-CA], the results were recently announced for their [BUENOS AIRES] New Contemporary Art Museum competition. With the aim of a design for a new art museum in the heart of the city, Shelby Ponce & Eduardo Ponce took the first place award, which successfully engages and establishes a cultural dialogue with the urban fabric surrounding it. As the capital of and located on the western shore of the estuary of the Río de la Plata, the city is an important economic center. Its architecture is a combination of different styles which gives it a unique architectural beauty. More images and information on the winning proposals after the break.

Feldbalz House / Gus Wüstemann

© Bruno Helbling

Architects: Gus Wüstemann
Location: Zurich,
Project Team: Marta B. Goñi, Rodrigo Iturrieta
Project Year: 2008
Project Area: 276.0 sqm
Photographs: Bruno Helbling

Parrish Art Museum Sets Opening Date / Herzog + de Meuron

New . Photo by Cully/EEFAS © Herzog & de Meuron

After a long design process, Herzog & De Meuron’s Parrish Art Museum is set to open the 10th of November.  The project marks the first art museum to be built on the East End of Long Island in more than a century, and intends to become a cultural centerpiece as one of the most recognizable architectural landmark in the region.   “We could not be prouder of this amazing accomplishment,” Director Terrie Sultan said. “The new building is a beautiful embodiment of the creative legacy of the East End…The Parrish will take its place as a real center for cultural engagement for the entire East End.”

More about the museum after the break.

Wiel Arets: Autobiographical References / Robert McCarter

: Autobiographical References  offers a unique and unparalleled view of this internationally renowned architect. Wiel Arets’ optimistic outlook towards the future, which he calls ‘A Wonderful World: A New Map of the World’, underlies his global philosophy. This book presents Arets’ lectures on that topic, debates between him and other thinkers and makers, 60 exemplary designs from his studio, and an extensive series of interviews with Arets. Within these texts his background, education, projects, and teachings are interwoven in a discussion that highlights the evolution of his career.

Arena Cuiabá / GCP Arquitetos

© Neorama / ALMA Estúdio

Replacing the existing Stadium Governador José Fragelli, the new Arena Cuiabá, designed by GCP Arquitetos, is aimed at being an instrument of urban renewal and a legacy for future generations. By transforming this area, which is currently far away from it’s major potential, they have created a landmark park for sports, culture, education and leisure to the Mato Grosso State capital, Cuiabá. Occupying an area of approximately 300,000 sqm, the unusual Arena´s bowl footprint, with four open corners, is the result of a design strategy, which allowed the solution of several issues, such as giving the desired flexibility of a smaller capacity Arena for the legacy mode and local environmental constrains. More images and architects’ description after the break.

ArcelorMittal Orbit / Anish Kapoor & Cecil Balmond

Courtesy of ArcelorMittal

Authors: Anish Kapoor & Cecil Balmond
Location: Olympics B+B, Omega Works, 4 Roach Rd, , Greater E3 2LX, UK
Project Year: 2012
Project Area: 114.5 sqm
Photographs: Gautier Deblonde, Courtesy of ArcelorMittal

Courtesy of COMPLEX CITY

Wine Concept Store / COMPLEX CITY

COMPLEX CITY… shared with us their Wine Concept Store which is focused around three basic concepts: the vertical, the visual, and sensitivity. The image of the vine and its linearity are the starting point of this verticality that is reflected

Gymnase Clapiers / MDR Architectes

© Benoit Wehrlé

Architects: MDR Architectes
Location: Montpellier,
Design Team: Sancie Matte Devaux, Frédéric Devaux, Arnaud Rousseau
Project Year: 2012
Project Area: 900.0 sqm
Photographs: Benoit Wehrlé

Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

Singapore University of Technology and Design – Student Housing and Sports Complex / LOOK Architects

LOOK Architects…, in collaboration with Surbana International Consultants, has put forth the winning design proposal for Singapore University of Technology and Design’s (SUTD) new student housing and sports facilities, envisioning a spatial framework that embraces creative liberty and possibilities.

Brancott Estate Heritage Centre / Fearon Hay Architects

© Patrick Reynolds

Architects: Fearon Hay Architects
Location: Marlborough,
Project Year: 2011
Project Area: 415.0 sqm
Photographs: Patrick Reynolds

Sonos Studio / RA-DA

© Ralf Strathmann

Architect: RA-DA - Rania Alomar, AIA, RA, DA
Location: La Brea Art & Design District – , CA
Completed: May 2012
Building area: 4000 sq ft
Design Team: Rania Alomar – Design Lead; Jesse Madrid – Job Captain/Designer.
Client: Sonos
Contractor: Lemarc Builders, Ryan Dumoulin
MEP: Maftoon Inc.
Photographer: Ralf Strathmann

  

AD Recommends: Best of the Week

© Edmund Sumner

Best from last week, just in case you missed it. The main image belong to London 2012 Basketball Arena by Wilkinson Eyre Architects we stay in for Coca Cola Beatbox Pavilion an experimental fusion
 of architecture, sport, music and technology designed by Asif Khan and Pernilla Ohrstedt, both projects can be seen in our special of  London 2012 Olympics. Don’t miss the great LiYuan Library in Beijing or Life in spiral house in . Finally, revisit Fire Station Dordrecht designed by René van Zuuk Architekten.

Video: House in Komazawa / Go Hasegawa

Our friends at the ja+u have shared with us a video tour of House in Komazawa, designed by Go Hasegawa & Associates. This rustic, home is fully clad a variety of eucalyptus wood. Inside, a permeable second floor visually connects to the spaces throughout the entire house and allows for the passage of natural light from the library skylight above to the main living room below.