Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects

Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects
Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Living Room, Windows, Chair
© Jannes Linders

Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Exterior Photography, Windows, Stairs, Facade, HandrailVijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, HandrailVijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior PhotographyVijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair, Countertop, BeamVijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - More Images+ 21

More SpecsLess Specs
Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Exterior Photography, Windows, Stairs, Facade, Handrail
© Jannes Linders

Text description provided by the architects. Vijzelgracht House is a national heritage site designed by Philips Vingboons in about 1670 as a weaver’s house. It is one of roughly eighty weaver’s houses that have survived. The restoration and renovation preserved the original layout and revealed as much of the original material as possible. Later additions were removed and partly rebuilt to a higher standard within the same volume.

Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography
© Jannes Linders

Craftsmanship and innovation. After the departure of the weavers, the house was occupied and used in various ways. This came to an abrupt end in 2008 when the building subsided. The City of Amsterdam declared the structure to be uninhabitable and fitted it with new foundations in 2015. Benthem Crouwel has transformed the house with its rich history into a contemporary family home.

Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Table
© Jannes Linders
Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Handrail
© Jannes Linders
Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Image 23 of 26
Section

The high-standard renovation involved a very wide range of techniques and materials, displaying both craftsmanship and innovation. Thanks to a number of alterations, the house is now fully equipped for the future, while many original details have been preserved. The storage structure added at the rear in the twentieth century has made way for a garden. The newly added three-floor conservatory, which replaces an 1870 extension deemed unworthy of preservation, enhances contact with this new garden.

Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair, Countertop, Beam
© Jannes Linders
Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Windows, Beam
© Jannes Linders
Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Image 20 of 26
Plan

Unity in diversity. The original use of the house is still legible in the new layout and surviving ‘traces’. Each of the bright rooms, which vary greatly in size, has a character of its own. The old layout is revealed once again and original elements, still intact, have acquired a place in the new interior. The applied colour palette unites and enhances the various materials and spaces. The palette ranges from dark tones on the lower floor to bright tones on the attic level. The careful new detailing combines with the original seventeenth-century elements to give this house a special character.

Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects - Interior Photography, Bathroom, Door, Toilet, Windows
© Jannes Linders

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Vijzelgracht House / Benthem Crouwel Architects" 18 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970267/vijzelgracht-house-benthem-crouwel-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.