House | 002 / Rafael Pinoti Arquitetura

House | 002 / Rafael Pinoti Arquitetura

House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior PhotographyHouse | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior Photography, StairsHouse | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Interior Photography, Stairs, FacadeHouse | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Interior PhotographyHouse | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - More Images+ 21

Birigui, Brazil
More SpecsLess Specs
House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior Photography
© Felipe Cuine

Text description provided by the architects. The essence of this specific project was based on initially, identify the particularities of the surroundings of flat ground with not very generous dimensions, and then extract the maximum of it taking advantage of the highest level of the condominium. The concept idea was the primordial element that was responsible to guarantee the valorization of preserved green areas, in the core of the site, providing direct interaction with the flora. 

House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior Photography, Stairs
© Felipe Cuine
House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Image 22 of 26
Sketch
House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior Photography, Stairs
© Felipe Cuine

With the objective to expand all natural resources for inside to the project, an internal square was created to promote the human perception through internal and external volumetric materials, defining a completely democratic atrium where all functionalities of the daily routine as cooking, living room, laundry and based on the superior pavement, all privative accommodations.   

House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Interior Photography, Chair
© Felipe Cuine

We have developed a natural structure hanging as a lateral beam of the full length putting in evidence the main point of intersection between the union and organization attributes, exploring the efficiency of thermal benefits in relationship with the aesthetics.

House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Interior Photography
© Felipe Cuine
House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Image 15 of 26
Ground floor plan
House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Image 19 of 26
Section 02
House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Interior Photography
© Felipe Cuine

The Project Manager has dedicated himself to the social interaction in the basement area and the private areas are managed completely on the superior level of the house, where the service area was smartly applied on the rooftop side by side with the bedrooms, generating functional attributes based on the isolation and insolation. 

House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior Photography
© Felipe Cuine

A raw concrete structure highlights the frame and context of the project, enhancing the volumetric and architectural simplicity introduced serenely in that site. 

House | 002  / Rafael Pinoti Arquitetura - Exterior Photography
© Felipe Cuine

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House | 002 / Rafael Pinoti Arquitetura" [Residência | 002 / Rafael Pinoti Arquitetura] 18 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969890/house-002-rafael-pinoti-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.