Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior PhotographyIlot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior PhotographyIlot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior PhotographyIlot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography+ 25

  • Architects: MVRDV
  • Area Area of this architecture project Area :  23000
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AGROB BUCHTAL
  • Architect : MVRDV
  • Clients : Kaufman & Broad, ADIM
  • Founding Partners In Charge : Winy Maas
  • Partner : Bertrand Schippan, Jeroen Zuidgeest
  • Design Team : Nils Christa, Marie Saladin, Thomas Boerendonk, Roxana Aron, Marco Gazzola, Adam Mierzwa, Florian Hoanen, Antoine Ceunebroucke, Michael Labory, Nicolas Land, Charlotte Kientz, Rouba Daham, Sarah Sioufi
  • Visualization : Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra, Kirill Emelianov, Tomaso Maschietti, Constanza Cuccato
  • Copyright : MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)
  • Co Architects : Flint
  • Landscape Design : Sabine Haristoy
  • City : Bordeaux
  • Country : France
More SpecsLess Specs
Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. Ilot Queyries is a courtyard apartment building providing 308 homes – including 163 for social housing – parking, commercial space, and a rooftop restaurant in an intimate urban setting with plenty of light, air, and a large collective green space. Located to the east of the River Garonne in Bordeaux, across from the city’s UNESCO World Heritage historic centre, the building is part of a new neighbourhood of four buildings master-planned by MVRDV alongside Joubert Architecture.

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

The project is envisaged as a test-bed for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise, and liveliness – with the density, ecology, light, and comfort of the modern city. Ilot Queyries thus adopts the same approach as the Bastide-Niel masterplan: the building fills the site to its boundaries, lending an intimate feeling to the streetscape, while the roofs are arranged into carefully calibrated slopes to provide maximum ventilation, daylight, and sun to the building itself and to its neighbours.

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

The result, designed in partnership with local architects Flint, is a large, irregularly shaped courtyard building almost 200 metres long. At 5,200m2, the large courtyard provides a park-like space for the residents; located one storey above ground level, it also hides the residents’ parking below. The building responds to its surroundings on all sides: on the south-eastern end of the building, sections as low as one storey relate to the low-rise neighbours, while on the north-east, facing the river, it rises as high as nine storeys. At this high point, a glass crown houses a restaurant with views of the river and the historic centre of Bordeaux beyond.

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

On all sides, the façades facing the street are lower than those facing the central courtyard. In accordance with the rules developed in the Bastide-Niel masterplan, the roof slopes vary between 14 degrees and 45 degrees depending on their relation to the sun. These slopes create complex and interesting interior spaces, which help to define varied apartments in a wide range of sizes – making the building home to many different types of residents, while also giving a unique and homely feel to each living space.

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode
Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

The project’s street-facing façades present a muted, cream-coloured palette, blending in with the surroundings. However, the courtyard-facing façades are finished in a bright red textured stucco. Together with the green courtyard landscape of 83 alder and birch trees and a variety of grasses, this presents a visually exciting environment to complement the liveliness of the park space. At various locations, large portals through the building connect the interior courtyard to the outside, introducing flashes of colour that draw the attention of passers-by and inspire curiosity about the space inside.

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

"The Covid-19 pandemic showed everyone how valuable outdoor spaces close to their homes can be, and I hope Ilot Queyries can show that such amenities don’t require compromise”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “The building creates close and intimate streets without ugly parked cars thanks to its ample car parking. At the same time every apartment is provided a balcony or loggia, while the green park space becomes a wonderful community amenity."

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography, Facade
© Ossip van Duivenbode
Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

"This project served as preparation for the grander plan of the Bastide Niel development”, adds Maas. “With this project we were able to test some of our ideas, which resulted in a masterplan with more greenery in the streets, better cost optimisation for façades, and more open courtyards."

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

Ilot Queyries is the largest building in a development of four buildings master-planned by MVRDV and Joubert Architecture. Ilot Queyries itself was designed by MVRDV with co-architects Flint, while Joubert Architecture and Flint also designed the other buildings in the development. The landscape architecture of Ilot Queyries was designed by MVRDV in collaboration with Sabine Haristoy and Flint.

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV - Exterior Photography
© Ossip van Duivenbode

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Quai des Queyries, 33100 Bordeaux, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV" 17 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968597/ilot-queyries-apartment-building-mvrdv> ISSN 0719-8884

© Ossip van Duivenbode

法国大型庭院式公寓 Ilot Queyries / MVRDV

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.