Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, BeamKids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, TableKids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Kitchen, TableKids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Windows, Beam+ 24

  • Area Area of this architecture project Area :  340
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :HIBINOSEKKEI
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  @aroma, Bozo, KIDS DESIGN LABO, Runon, Solso
More SpecsLess Specs
Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Windows, Beam
© HIBINOSEKKEI

Text description provided by the architects. This is a nursery on the 2nd floor of a building in Atsugi, Kanagawa. It’s an architectural design office ‘HIBINOSEKKEI’ which specializes in designing kindergarten and nursery that designs and manages this nursery.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Windows, Beam
© HIBINOSEKKEI

As the following 8 points, many elements of forests in Atsugi are taken into interior designs. Then here can be the place where children can concentrate on playing while creating plays by themselves and taking exercise.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Kitchen, Beam, Windows
© HIBINOSEKKEI
Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Kitchen, Windows, Facade, Beam, Handrail
© HIBINOSEKKEI

1.  Trail Steps - There are many steps in this nursery. Even in a limited space, with steps children will take exercise. 

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Image 24 of 24
Plan
Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Beam
© HIBINOSEKKEI

2. Forest in a Building - In the steps, various kinds of plants are placed so that children can feel green inside. Also, they can notice small changes in plants in each season like sprouts and blooms.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Kitchen
© HIBINOSEKKEI

 3.  Cave Atelier - The atelier is surrounded by low walls so that children can concentrate on drawing while blocking adults’ eyes. The inside wall is a blackboard to display children’s works, draw with chalk, play with magnets, and so on. 

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Windows
© HIBINOSEKKEI

4. Explorer Library - Next to the atelier, there is a bookshelf. On the bookshelf, there are an aquarium and some insect cages. Next to them, there are picture books and an encyclopedia about creatures, so they can watch the creatures while looking up. Their interests can be connected to learning.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Deck, Handrail, Beam
© HIBINOSEKKEI
Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Closet, Shelving, Windows, Beam
© HIBINOSEKKEI

5. Secret Path - Next to the explorer library, there is a narrow path and it has a shelf of toys for the playhouse. This space faces the east and children can enjoy their imagination world while feeling the warm sunlight. Next to this space, there is a long planter so that they can touch the soil and raise up vegetables and plants.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Kitchen, Beam
© HIBINOSEKKEI

6.  View Counter - When climbing up to the highest step, there is a counter where people can see the city view. Children can take picture books from the bookshelf behind the counter and read them here, have lunch here, and watch trains and people outside. 

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Windows, Beam
© HIBINOSEKKEI
Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography
© HIBINOSEKKEI

7. Mirror Pond - The toilet space is surrounded by mirror walls. Though the toilet is in the classroom, people don’t feel any oppressive feeling but can feel as if the classroom with many plants is continuous. These mirror walls can be the place space for children to draw, enjoy the wonder of the mirror or create creative plays.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair
© HIBINOSEKKEI

8. Forest Dining - The height of the kitchen counter is suited to children’s sizes so that they can decide how much they eat and prepare their lunch by themselves. This lower counter is convenient for cooking. Also over this counter, they can communicate with chefs more easily. It stimulates children’s interest in food.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography
© HIBINOSEKKEI

From these 8 points, as the model case of a nursery in building, this nursery is the place to spread children’s plays and learning and grow up their rich mindset and health.

Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro - Interior Photography, Windows, Beam, Chair
© HIBINOSEKKEI

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Atsugi, Kanagawa, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kids Smile Labo Nursery / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro" 01 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967741/kids-smile-labo-nursery-hibinosekkei-plus-youji-no-shiro> ISSN 0719-8884
© HIBINOSEKKEI

Kids Smile Labo托儿所 / 日比野設計+幼児の城

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.