We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Elementary School Lebbeke / Compagnie O Architects

Elementary School Lebbeke / Compagnie O Architects

© Tim Van De Velde© Tim Van De Velde© Tim Van De Velde© Tim Van De Velde+ 15

More SpecsLess Specs
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Text description provided by the architects. In Lebbeke we challenged ourselves to create a typology, which has the potential to grow and follow the changing school environment. A building with “a heart”.

Intelligent structureThis design starts from an intelligent structure that allows flexible infill. Its grid size adapts and responds to the site and program. The heart -which is the open space- finds itself in the middle of the building. The atrium, with a span of over 20 meters between the columns, bonds the surrounding spaces. A steel grid with another rhythm and density encloses it. The structure becomes denser (6 by 8 meters) to create a frame for a set of classrooms. Next to the street side, the grid is looser to facilitate other functions. The placing of these results in a buffer zone between the village and the school community.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Classrooms around an atriumThe use of the large atrium is twofold: on one side it is a gym, on the other space serves as a lunchroom. The atrium can be divided into two zones by a mobile partition wall. After hours it becomes a place for various children activities.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
Section
Section
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The classrooms are placed according to their hierarchy: toddlers on the ground floor, the first grade is located on the first floor, the second grade is placed in the more open corner. The highest grade is directed towards the public domain in which the oldest kids will soon have to find their place.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The vestibuleThe white wall facade along the street is an outcome of the urban regulations, which state the relationship with the existing context. Additionally, it is used to create an open in-between space, “a vestibule”. Here, between the wall facade and the structure, different early and late school activities can take place. It is a car free zone for waiting and arriving, for playing and observing. A place for parents and kids. A zone where you can peek into the school’s life.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Brusselsesteenweg 43, 9280 Lebbeke, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Elementary School Lebbeke / Compagnie O Architects" 06 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943026/elementary-school-lebbeke-compagnie-o-architects> ISSN 0719-8884
© Tim Van De Velde

比利时莱贝克初中 / Compagnie O Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.