All
Projects
Products
Events
Competitions

Berkeley Way Academic Office Building / WRNS Studio

Berkeley Way Academic Office Building / WRNS Studio
  • Lead Architects: WRNS Studio
  • Contractor : Turner Construction Company
  • Electrical, Technology Engineer : Mazzetti & Associates, Inc.
  • Mechanical, Plumbing Engineer : Interface Engineering
  • Structural Engineer : Estructure Inc.
  • Civil Engineer : Freyer & Laureta, Inc.
  • Landscape Architect : Andrea Cochran Landscape Architecture
  • Cost Consultant : Cumming Construction Management, Inc
  • Acoustical Consultant : RGD Acoustics
  • Lighting Designer : Auerbach Glasow
  • Food Service Consultant : Webb Food Services Design Consultants, Inc.
  • Building Transportation Engineer : Edgett Williams Consultant Group, Inc.
  • Waterproofing Consultant: Simpson Gumpertz & Heger
More Specs Less Specs
© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Text description provided by the architects. As increasing enrollment, fiscal constraints, and decades of underinvestment challenge public universities across California, the University of California, Berkeley models cost-effective, high-quality design by employing a private developer mindset. Berkeley Way West is a new hybrid academic and speculative office building located in the dense, bustling heart of Berkeley. The new building houses the University’s Psychology, Global Health, and Education departments, as well as numerous private companies, including Microsoft. By leasing space to private tenants, the University meets current space demands, supports revenue goals, and anticipates future growth. Berkeley Way West will eventually be occupied entirely by UC Berkeley.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Located on a tight urban site at the edge of campus, Berkeley Way West is expressed as two interlocking L’s that create a stacked forum, or two distinct, multi-level atrium spaces around which the building is massed and the program is oriented. This strategy creates a social heart for the building, optimizes buildable square footage, pulls in natural light, and responds to both the urban and campus conditions.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

Weighted towards a major commercial artery directly to the west, the larger mass rises to eight stories and picks up on the life of the street with ground floor retail and storefront vitrines topped by offices that look out onto the city. The lower massing, containing academic classrooms and departmental offices, steps down towards a midblock walkway, pedestrian plaza, and garden that connect to UC Berkeley’s campus to the east. Corten steel, raw concrete, and a light, glassy façade articulated with aluminum fins further distinguish Berkeley Way West as a building that is both of its campus and its city.

1st floor plan
1st floor plan

Activated by the public realm, the lower forum of the multi-level atrium connects city street to university plaza with circulation, retail, and informal social spaces, inside and out. In contrast, the light and airy upper forum cues the privacy needed for focused work and study with skylights that flood the terrazzo interior with indirect light. With ample break out areas, the forums offer a stand-in for the campus quads for which the site did not have space.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

It was important to UC Berkeley that the three different academic departments be equally represented, with their particular identities integrated into the architecture. The multi-level atria helps make evident each department’s identity as part of the fabric of the interior space. The culture of each department is expressed by exposing collaborative, public program elements—meeting spaces, certain offices, and learning environments—to the atrium, while private functions move to the building perimeter. Signage and a vibrant paint palette further distinguish each group.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

Berkeley Way West introduces a more efficient and thus different—fewer private offices, less square footage per person—way of working and meeting for academics. Careful attention was paid to understanding each department’s culture and needs to help ensure they’d thrive within their new home. For example, Public Health required the ability to draw boundaries around groups writing NIH grants, Psychology favored open and collaborative workspaces, and Education expected private offices with ample windows. In response, the design team developed a flexible “work canvas,” or kit of parts that aligns with UC standards, while allowing for a specific response to the needs of each department.

5th floor plan
5th floor plan

The result is a variety of comfortable, healthy, learn/work spaces that democratize access to stunning views and daylight and feel uniquely “owned” by each group. The speculative office portion of the building was approached similarly, with the goal of offering each tenant the ability to customize their own space while feeling embedded in the community and the city.

© Jeremy Bittermann
© Jeremy Bittermann

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Berkeley, California, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Berkeley Way Academic Office Building / WRNS Studio" 06 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929565/berkeley-way-academic-office-building-wrns-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.