All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Interior Design
  4. China
  5. Atelier tao+c
  6. 2019
  7. JHW Store / Atelier tao+c

JHW Store / Atelier tao+c

  • 02:00 - 26 May, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
JHW Store / Atelier tao+c
JHW Store / Atelier tao+c, upper floor stair and opening. Image © Fangfang Tian
upper floor stair and opening. Image © Fangfang Tian

gf vitrine. Image © Fangfang Tian gf view of the sunken space. Image © Fangfang Tian gf main space. Image © Fangfang Tian material and light. Image © Fangfang Tian + 31

  • Interiors Designers

  • Location

    Zhengzhou, Henan, China
  • Category

  • Design Team

    Tao Liu, Chunyan Cai, Li Xiong, Sisi
  • Contractor

    Shanghai Tianchen construction & decoration co.ltd.
  • Area

    405.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

facade. Image © Fangfang Tian
facade. Image © Fangfang Tian

Text description provided by the architects. A greyscale palette of two materials - the washed granolithic plaster juxtaposed with brushed stainless steel, one is rough and dull while the other is sterile and reflective, which formed an austere monochrome space for this two-stories men-wear select shop.

gf main space. Image © Fangfang Tian
gf main space. Image © Fangfang Tian
gf vitrine. Image © Fangfang Tian
gf vitrine. Image © Fangfang Tian

In this project, Atelier tao+c boldly applied washed granolithic plaster as the main material for interior walls and floors. The material has a different name - Shanghai plaster, which has been most commonly used as exterior façade finish for the art deco buildings in Shanghai back to 1920s, a material which is granitic stones mix the cement to form a gentle and rough texture. Reusing this once-popular yet forgotten material, the architects seek to evoke memories of the most dynamic and creative era and city to convey a more "local" sense of the street. Responding to the owners’ request to feature domestic fashion brands in the space and promote local young designers. 

gf view of the sunken space. Image © Fangfang Tian
gf view of the sunken space. Image © Fangfang Tian
Axon
Axon
material. Image © Fangfang Tian
material. Image © Fangfang Tian

Located in a banal shopping mall in Zhengzhou, the architect puts a lightweight inner shell made of Shanghai plaster and perforated stainless steel into the original building, enclosed a mysterious inner field. The sun shines through the perforated stainless steel, projected oblong spots onto the fine-grained ground.

upper floor main space. Image © Fangfang Tian
upper floor main space. Image © Fangfang Tian
upper floor glass tunnel. Image © Fangfang Tian
upper floor glass tunnel. Image © Fangfang Tian

The center of the ground floor is recessed by three steps to form a sunken place to loosely divide the display area and the activity area. The slab above the square was cut away to form a double-height space, and the original beams were exposed and became a cross in the opening. A staircase surrounded by Shanghai plaster passes through, the horizontal linear lighting hanging on the ceiling of the ground floor turns up and vertically across the opening which visually connects two layers.

gf the steps. Image © Fangfang Tian
gf the steps. Image © Fangfang Tian

On both floors, there is respectively a glass box as the display and installation place. The one on the ground floor breaks through the original building boundary and forms a convex window to the street. The glass corridor on the upper floor crossed over the opening.

stair. Image © Fangfang Tian
stair. Image © Fangfang Tian
glass tunnel and opening. Image © Fangfang Tian
glass tunnel and opening. Image © Fangfang Tian

The display items and vitrines are assembled with 5mm-thick stainless steel plates. The metal plates intersected together and avoid the welding marks. The boxy body of vitrines contrasted with the slim lines of clothing railings formed a complete and independent display system.

detail. Image © Fangfang Tian
detail. Image © Fangfang Tian
material. Image © Fangfang Tian
material. Image © Fangfang Tian

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "JHW Store / Atelier tao+c" 26 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917200/jhw-store-atelier-tao-plus-c/> ISSN 0719-8884
upper floor stair and opening. Image © Fangfang Tian

JHW服装店 / 西涛设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.