the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. Neri&Hu Design and Research Office
  6. 2017
  7. The Walled - Tsingpu Yangzhou Retreat / Neri&Hu Design and Research Office

The Walled - Tsingpu Yangzhou Retreat / Neri&Hu Design and Research Office

  • 22:00 - 13 February, 2018
The Walled - Tsingpu Yangzhou Retreat / Neri&Hu Design and Research Office
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 38

  • Architects

  • Location

    1 Baocheng Road, Hanjiang District, Yangzhou, Jiangsu, China
  • Architect & Interior Designer

    Neri&Hu Design and Research Office
  • Design Team

    Lyndon Neri & Rossana Hu (Founding Partners, Principal in Charge), Federico Saralvo (Senior Associate), Ziyi Cao (Associate), Fong Huang (Senior Project Manager), Sela Lim (Senior Architectural Designer), Zhao Lei (Senior Architectural designer), Callum Holgate , Leyue Chen , Valentina Brunetti ( Senior Architectural Designer), Sean Shen, Xin Liu , Bin Zhu, Nicolas Fardet (Associate, product design), Yun Wang, Jin Zhang
  • Area

    4200.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Text description provided by the architects. Situated in close proximity to Yangzhou’s scenic Slender West Lake, the site given to Neri&Hu to design a 20-room boutique hotel was a challenging one, dotted with small lakes and a handful of existing structures. The design brief called for the adaptive reuse of several of the old buildings by giving them new functions, while adding new buildings to accommodate the hotel’s capacity needs.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
Diagram
Diagram
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Neri&Hu’s strategy to unify these scattered elements was to overlay a grid of walls and paths onto the site to tie the entire project together, resulting in multiple courtyard enclosures. The inspiration for the design actually originates with the courtyard house typology of vernacular Chinese architecture. As with the traditional courtyard, the courtyard here gives hierarchy to the spaces, frames views of the sky and earth, encapsulates landscape into architecture, and creates an overlap between interior and exterior. 

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Constructed entirely from reclaimed grey brick, the gridded walls’ narrow interior passageway forces a long perspective, while light plays off the various brick patterns, enticing guests to venture ever deeper into the project. Within the walls, several of the courtyards are occupied by guest rooms and other shared amenities such as the reception, library, and restaurant.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
Courtyard Guestroom Plan 1F
Courtyard Guestroom Plan 1F
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Many of the building roof lines are confined within the height of the walls surrounding them, so that they are not visible from afar. Hotel guests traverse the site using the walled pathways to discover their rooms. Once within, there is a clear separation between the building and the walls, a layering of privacy and a sliver of landscape for guests to enjoy. Other courtyards are unoccupied, pockets of lush garden to offer relief from the sense of enclosure. 

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Journeying along the walls, guests can also ascend through openings above to gain privileged vantage points that look out across the gridded landscape and beyond to the surrounding lakes. Here three additional buildings take their place in the panorama; the rising second floor of the largest courtyard building, a lakeside pavilion of four guestrooms, and a multifunction building at the furthest reaches of the site. Renovating the existing derelict warehouse building, with a partial new concrete addition, this multifunction building houses a restaurant, a theater

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute
Lakeview Guestroom Elevation
Lakeview Guestroom Elevation
Courtesy of Tsingpu
Courtesy of Tsingpu

Renovating the existing derelict warehouse building, with a partial new concrete addition, this multifunction building houses a restaurant, a theater and an exhibition space. With this project, Neri&Hu’s ambition lies in utilizing a strong landscape element—the wall and courtyard—to unify a complex site and program, while the rustic materiality and layered spaces seek to redefine tradition with a modern architectural language.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Neri&Hu Design and Research Office
Office
Cite: "The Walled - Tsingpu Yangzhou Retreat / Neri&Hu Design and Research Office" 13 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888969/the-walled-tsingpu-yangzhou-retreat-neri-and-hu-design-and-research-office/> ISSN 0719-8884
© Pedro Pegenaute

青普扬州瘦西湖文化行馆 / 如恩设计研究室