We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lattice Book House / Scenic Architecture Office

Lattice Book House / Scenic Architecture Office
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Shan Liang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 上海东复建筑幕墙工程, 上海圣柳建筑装饰, 宏宇竹业科技
  • Lead Architects: Xiaofeng Zhu, Shan Liang
  • Structure & Mep:Tongji University Institute of Architectural Design and Research
  • Client:Xuhui Riverfront Development Investment and Construction Ltd.
  • Structure:Tongji University Institute of Architectural Design and Research
  • MEP:Tongji University Institute of Architectural Design and Research
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Old train track and south facade. Image © Shan Liang
Old train track and south facade. Image © Shan Liang

Text description provided by the architects. Supported by freestanding steel lattice structure walls, a group of platforms float in the trees with various heights. A bending stair links all the platforms and brings people to every space in diversified locations and sizes. Relying on the platforms, these spaces are interrelated and open to each other. The steel lattice wall and glass curtain, which are both transparent, blur the layer boundaries between platforms and interior/exierior.

Second and third platform. Image © Shan Liang
Second and third platform. Image © Shan Liang
Section
Section
First floor reading space. Image © Shan Liang
First floor reading space. Image © Shan Liang

The Lattice House is a book café. Sitting at any corner of the house, the books on the lattice structure and surrounding branches and leaves become all touchable sceneries. This building reproduces the spatial experience of forest in an artificial way, and makes a symbiotic relationship between abstract and representational in a continuous scale.

Mutual perception between inside and outside. Image © Shan Liang
Mutual perception between inside and outside. Image © Shan Liang
Detail. Image Courtesy of Scenic Architecture Office
Detail. Image Courtesy of Scenic Architecture Office
Second and third platform. Image © Shan Liang
Second and third platform. Image © Shan Liang

We expect to merge structure, furniture and space into one, to make this building a physical media that can establish relevance among scale, space and perception. We believe that this relevance is the beginning of architectural mind.

View from the rooftop platform to Huangpu river and Lupu bridge. Image © Shan Liang
View from the rooftop platform to Huangpu river and Lupu bridge. Image © Shan Liang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Xuhui Riverfront Park, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lattice Book House / Scenic Architecture Office" 13 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885791/not-ready-lattice-book-house-scenic-architecture-office> ISSN 0719-8884
Central stair. Image © Shan Liang

上海格楼书屋 / 山水秀建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.