the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Portugal
  5. João Tiago Aguiar Arquitectos
  6. 2015
  7. LAPA BUILDING / João Tiago Aguiar Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

LAPA BUILDING / João Tiago Aguiar Arquitectos

  • 04:00 - 31 May, 2015
LAPA BUILDING / João Tiago Aguiar Arquitectos
LAPA BUILDING / João Tiago Aguiar Arquitectos, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 47

Text description provided by the architects. The Project is about the reconstruction of a building located in Lisbon’s historical city centre. The existing building in an advanced degradation condition and lacking architectural quality was demolished and completely rebuilt, reshaping its compartmentalization, without distorting the memory of the environment in order to preserve the urban heritage of the neighbourhood, but guided by a contemporary intervention that marks the time of its execution.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Both façades were demolished and rebuilt, keeping however, through metrics and materials, the memory of the building.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The building’s intended use is for housing, is built on the west edge of the plot and it is developed in 4 floors (one semi buried and the latter corresponding to the attic), totalling a gross floor area of ​​about 350m2 of new construction.

Section
Section

The program consists of 3 apartments: one duplex 1+1 bedroom apartment in the semi buried floor and level 0, one 2 bedroom apartment on the 1st floor and one 3 bedroom duplex on the 2nd floor and its attic. 2 parking places inside the plot were also provided. The vertical communication between floors is ensured by a common staircase that unfolds in the core of the building itself.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The entrance to the duplex apartment with the semi buried floor and ground-floor is made through the top level. This way you have access to a wide space that overlooks the bottom floor and which immediately allows a general perception of the whole area as well as the view of the outer space/patio, for the exclusive use of this fraction. The lower floor totally opens up for this garden with swimming-pool, leaving the social areas along the façade under a double room’s height.

Floor Plan
Floor Plan

Since the purpose of the 2 bedroom apartment on the 1st floor was to re-house one tenant who lived in the former building for over 50 years, it was designed without great virtuosity.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The entrance to the 3 bedroom duplex in the upper floors, which houses the building owners, is made by the lower level where the rooms are. From this floor and just by the entrance starts a staircase that leads us to the top floor, reserved for the social area. The ceilings follow the shape of the roof, ripped open to two mansards on the front façade and opening into a terrace at the back, from where you have the best views of the city and of the Tagus river.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
João Tiago Aguiar Arquitectos
Office
Cite: "LAPA BUILDING / João Tiago Aguiar Arquitectos" 31 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/634643/lapa-building-joao-tiago-aguiar/> ISSN 0719-8884