Power Stations Bjornstokk and Ovre Forsland / Stein Hamre Arkitektkontor As

© Mir &

Stein Hamre Arkitektkontor As shared with us their design for new hydraulic power stations in northern . The main idea is that the power stations should adapt to the site. More images and architect description after the break.

Northface House / Element Arkitekter AS

© Dinesen

Architects: Element Arkitekter AS
Location: Stavanger,
Design Team: Cathrine Vigander, Vidar Kutsen, Hallvard Huse, Alexander Wærste
Consultants: Boye og Waage & Co AS, Jan Petter Dybdahl AS and Moelven Massivtre AS
Gross area: 277 sqm.
Completion: 2010
Photographs: Element Arkitekter AS

 

The Teachers House / Element Arkitekter AS

© Element Arkitekter AS

Architects: Element Arkitekter AS
Location: Osterhaus gate 4, Oslo,
Client: Union of Education Norway
Structural Engineer: Dr. Tech Kristoffer Apeland AS
Energy Consultant: Siv. Ing. JP Dybdahl AS
Artists: Jorunn Sannes (main façade), May Bente Aronsen (acoustic artpiece in lobby)
Total Area: 1,794 sqm
Photographs: Element Arkitekter AS

   

Kilden / ALA Architects

© Iwan Baan

Architects: ALA Architects
Location: Kristiansand,
Completion: July 2011
Competition Team: ltd, Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston
Project Team: ALA Architects ltd / Helsinki, Kristians
In Collaboration With: SMS Arkitekter AS / Kristiansand
Client: Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
Photographs: Iwan Baan

New Våler Church Proposal / We Are You

Courtesy of

The proposal for the new church in by We Are You plays an important role in the landscape marking a new chapter in the history of Våler and presenting itself as a public meeting place for the people. This is demonstrated through its archetypal form and somewhat enigmatic exterior which create these expectations. More images and architects’ description after the break.

Naval Training Facilities / Longva Arkitekter

© Ivan Brodey

Architect: Longva Arkitekter
Location: Bergen,
Project: Naval Training Facilities
Client: Norwegian Defence Estates Agency
Date of Completion: 2011
Area: 9,050 sqm
Cost: 40 Mill Euro
Photographer: Ivan Brodey

New Valer Church Proposal / Krill Architecture

Courtesy of

In the competition for the church of , Krill Architecture focused on a concept of an open ring in the woods. Tapping on a source of collective creativity in modern architecture, their design offers the chance to bring the development of church architecture to a new level. A building combining monumentality to accessibility, openness to spirituality, is awesome, while being friendly. In short: a church fitting in this time. More images and architects’ description after the break.

New Church of Våler Proposal / Francesco Fiotti

view from the woods / © Sergio Capasso

Placed in the southern part of the project area in continuity with the ancient church, the proposal for the New Church of by Francesco Fiotti architects attempts to recover not only the orientation of it, but also the memory. Their design makes reference to the boat as a symbol of Christianity that welcomes and protects within it the faithful; the Drakkar as tribute at the exploratory tradition of the Norwegian people. More images and architects’ description after the break.

Spire / Visiondivision

Spire ©

Last week, we shared a great series of modular summer residences by Visiondivision that ranged from a small cabin to a massive castle. In the meantime, the firm has also been working on a competition proposal to replace a church in , a small Norwegian town, after a devastating fire. For a firm that typically takes a standard design approach and then reinvents it or inverts it to form a completely new paradigm, we were impressed by their ability to bring a simplistic elegance to this religious structure.

More about the church after the break.

New Våler Church Proposal / Martina Engblom & Ragnar Eythorsson

Courtesy of & Ragnar Eythorsson

As an attempt to translate the history and dignity this space possesses, the design proposal for the New Church by Martina Engblom & Ragnar Eythorsson presents visitors with an upraised monolithic structure, calling attention to what lies underneath to create a space for reflection. In calling attention to its existance, or lack there of, the substructural remains of the old church becomes the presumption for the new church. More images and architects’ description after the break.

New Church in Våler Proposal / Studio DMTW

Courtesy of

Compared to the design of a secular building, where the focus primarily lies on the programmatically and functional aspects, Studio DMTW believes a church has additive characteristics which need to be considered. Their design combines both the history of the place and all requirements that are imposed on a contemporary church with a high symbolic value and aesthetics and is thus entitled to the new living center for the community. More images and architects’ description after the break.

New Church of Vaaler Proposal / CEBRA

Courtesy of CEBRA

The design proposal by CEBRA for the New Church of is based on the most widespread symbol for the Christian church: the cross. Located in the south eastern part of , it is a strong visual symbol, which beautifully combines the horizontal with the vertical in its simplicity – and in its meaning the worldly with the heavenly. In the same way, the cross also represents the church’s fundamental function. More images and architects’ description after the break.

New Church in Norway Proposal / Studio BANG

Courtesy of

Studio BANG shared with us their design proposal for the competition for Ny Kirke, a new church in Norway. Through creating a perceivable tribute to the old wooden church, their concept results in an upward focus that transports light into the holy space. More images and a brief architects’ description after the break.

Skyscape Church / We Architecture

Courtesy of

Burnt down in 2009, the beautiful church from 1805 has been designed as a new church by WE Architecture. Meant to provide symbolic landmark to succeed the old building, the new Vaaler church is placed further east from the placement of the old church, marking the historic axis with its tower. The new building is designed as a simple box where one corner is lifted up in order to point out the church room and the tower. More images and architects’ description after the break.

Reststop Akkarvikodden / Manthey Kula Architects

© Paul Warchol

Architects: Manthey Kula Architects
Location: Lofoten,
Photographs: Paul Warchol, Steinar Skaar 

   

Into The Landscape / Rintala Eggertsson Architects

© Dag Jenssen

Architect: Rintala Eggertsson ArchitectsVibeke Jenssen, Dagur Eggertsson, Sami Rintala and Kaori Watanabe
Location: Bjørgeøyan, , Norway
Client: Municipality of Seljord
Project Management: Harriet Slaaen
Curator: Springer kulturstudio, Gunn-Marit Christenson
Landscape Architect: Feste Grenland, Tone Telnes, Jan Feste and Jarle Svendsen
Engineering: Sweco Norge, Nils Petter Due and Geir Sageien
Building Management: Olav Kåsa
Contractor Building: Skorve Per Ivar Magnushommen and Sjur Reutz
Contractor Electricity: Dyrud Elektro Vidar Valhovd og Kevin Rue
Photographs: Dag Jenssen

Arboretum / Rintala Eggertsson Architects

© Pasi Aalto

Architects: Rintala Eggertsson Architects – Vibeke Jenssen, Kaori Watanabe, Sami Rintala and Dagur Eggertsson
Location: Øverbyvegen88-104, 2825 Gjøvik,
Client: Public Construction and Property Management (Statsbygg), Tommy Pedersen
User: Gjøvik Care Centre
User representative: Norwegian Directorate for Children, Youth and Family Affairs (Bufetat), Anne-Beth Brekke, Geir Rune Nyhus and Kai Børresen
Curator: Public Art Norway (KORO), Mette Kvandal and Per Henrik Svalastog
Design Team: Dagur Eggertsson, Julian Fors, Fabricio Ferreira Fernandes, Matthew Donnachie, Sölvi Magnússon, Kaori Watanabe and Vibeke Jenssen
Photographs: Pasi Aalto

Seljord Watch Tower / Rintala Eggertsson Architects

© Dag Jenssen

Architect: Rintala Eggertsson Architects
Location: Bjørgeøyan, Seljord,
Client: Municipality of Seljord
Project Architects: Vibeke Jenssen, Dagur Eggertsson, Sami Rintala and Kaori
Project Management: Harriet Slaaen
Curator: Springer kulturstudio, Gunn-Marit Christenson Watanabe
Landscape Architect: Feste Grenland, Tone Telnes, Jan Feste and Jarle Svendsen
Engineering: Sweco Norge, Nils Petter Due and Geir Sageien
Photographs: Dag Jenssen