Villa Bamble / Aslak Haanshuus Arkitekter

Villa Bamble / Aslak Haanshuus Arkitekter
  • Lead Architects:Aslak Krogness Haanshuus
  • Clients :Private
  • Engineering :Degree of Freedom
  • Contractor :Entreprenør Ulf Solbakken AS
  • Country:Norway
More SpecsLess Specs
© Aslak Krogness Haanshuus
© Aslak Krogness Haanshuus

Text description provided by the architects. The project is located in Bamble in Stathelle municipality in Telemark, Norway. The house is located high up in a new residential area located right next to the forest to the east and to the south. The plot slopes to the north with views of the Frierfjord.

© Aslak Krogness Haanshuus
© Aslak Krogness Haanshuus
Ground floor plan
Ground floor plan
© Aslak Krogness Haanshuus
© Aslak Krogness Haanshuus

The starting point for the project was to fit a relatively large detached house into a natural plot, in the most gentle way possible. The ambition was to limit excavation and digging and preserve as much natural vegetation as possible.

© Aslak Krogness Haanshuus
© Aslak Krogness Haanshuus

Before sketching began, accurate measurements of terrain and all trees were made. In order to retain as much as possible of natural topography and vegetation, the house has an enclosed lower floor fitted where the plot has a natural recess. The main floor is adapted to the formation of the terrain and consists of 4 wings that each connect the natural heights in the plot. At the end of all four axes, terraces for an outdoor living have been established.

© Tom Gustavsen
© Tom Gustavsen

On the main floor, the plan is made so that the bedroom is facing the morning sun to the east, the kitchen and dining room to the southwest, and the living room to the northwest and the view of the fjord. The gables have large window openings and all internal corners in the meeting point between

© Tom Gustavsen
© Tom Gustavsen
© Tom Gustavsen
© Tom Gustavsen

the axes are opened up so the house connects to the forest and trees close to the facades. A smaller terrace is located close to the dining room with access to a walkway over to a sheltered spot on the site.

© Aslak Krogness Haanshuus
© Aslak Krogness Haanshuus

The house has a flat roof to keep the height low in the terrain and emphasize the horizontal concept with the main floor as a bridge connecting the natural heights of the site. All terraces are provided with an open structure above, both to create a more sheltered zone adjacent to the patios and to eventually integrate sun shading in a good way.

© Aslak Krogness Haanshuus
© Aslak Krogness Haanshuus

Material use is simple with a sorbet-spruce fir panel on all facades. The main floor and lower floor are emphasized with different profiles of the cladding. Exterior otherwise, there is paved concrete and walkways around the house and driving areas are with gravel.

© Erik Hesby
© Erik Hesby

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Bamble / Aslak Haanshuus Arkitekter" 17 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933848/villa-bamble-aslak-haanshuus-arkitekter> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.