1/3 House / Rever & Drage Architects

1/3 House / Rever & Drage Architects

Courtesy of Rever & Drage ArchitectsCourtesy of Rever & Drage ArchitectsCourtesy of Rever & Drage ArchitectsCourtesy of Rever & Drage Architects+ 19

  • Area Area of this architecture project Area:  100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Talgø
  • Lead Architects:Tom Auger, Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange
  • Country:Norway
More SpecsLess Specs
Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects

Text description provided by the architects. This detached house was built for a young couple in Sunndal who wanted to build a small home they could afford with limited funds. At the same time, they envisioned that their family would grow and they, therefore, wanted the building to be easily expandable, depending on how life developed. The man wanted a romantic and cosy building while his wife, who is a deer hunter, wanted a building that was practical with room for guns and other hunting equipment. Both saw the need to think simple, especially due to economic concerns, but at the same time, they wanted to think about the future so there would be no big leaps for making changes as their family changed.

Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects

The insulated part of the building has two floors, both with an area of 50 square meters. The uninsulated utility space (the outdoor space under the roof) has about twice that area. The former part responds to the need the couple has for living space today, and this area will probably be able to accommodate a family increase of one or two children. The latter part is the part that has the potential for expansion. In the meantime, the veranda functions as a storage room, garage, workshop, banquet hall and not least, as space for butchering deer. The windows in the insulated section are organized in a traditional way, albeit with a somewhat larger format than usual in such buildings, while the hall/veranda has a more industrial and temporary design.

Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects
Ground floor plan
Ground floor plan

The simple economic concept is that the owners have now built the part that they could afford, while the rest has untapped potential for what life might bring. By completely extending the roof at the beginning of the project, they significantly reduce the work for adding space when needed, and they have the area under the roof as a resource in the meantime.

Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects

The floorplan of the insulated part is organized around a warm core on both floors.  On the ground floor the entrance, kitchen and living room encircle the laundry room, while on the second floor the storage space, bedroom, second living room, and TV room are arranged around the bathroom. The front door is facing the courtyard while the back entrance is from the hall/veranda via the laundry room.

Elevation northwest
Elevation northwest
Elevation southeast
Elevation southeast

The roof over the utility space helps up by tilted glulam columns. These are built into the wall panels, but help define the openings towards the views of the landscape.  Under this roof you get an indoor/outdoor feeling – the space is both open and closed at the same time. Due to its expressive form, you also get a dramatic framing of views in different directions.  The utility space has a scale somewhere between housing and industrial, and the experience alternates between large and small.

Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects

Because of the simplistic design, the building appears a little abstract. The similarity between the concept model and the finished building is striking. From the driveway, the building is dominated by the insulated part while the utility space disappears behind. Seen from the sides, the relationship between the two is fairly balanced – one is big and lights while the other is small and heavy.

Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects

One of the most interesting things about this building is that in the future it may end up resembling a completely traditional local farmhouse, once all the potential area has been converted. As such, something that started as an unusual building will gradually develop to become more traditional. The only remaining traces will be the tilted glulam columns from the former hall/veranda. These will be built into the exterior walls and only appear in the window openings, in a way reminiscent of the transept chapel buttress of Gloucester Cathedral.

Courtesy of Rever & Drage Architects
Courtesy of Rever & Drage Architects

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "1/3 House / Rever & Drage Architects" 11 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929985/1-3-house-rever-and-drage-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of Rever & Drage Architects

挪威三分之一住宅,为未来留余地 / Rever & Drage Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.