We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Flekkefjord Cultural Center / Helen & Hard

Flekkefjord Cultural Center / Helen & Hard

© Jiri Havran© Jiri Havran© Jiri Havran© Jiri Havran+ 30

Flekkefjord, Norway
© Jiri Havran
© Jiri Havran

Text description provided by the architects. The project is situated on the waterfront of Flekkefjord, a town on Norway’s south coast. it incorporates a theater hall, cinema, library, black box, youth club, and a cultural school. The task was to combine various cultural functions as compact and efficient as possible and to create spaces that facilitate synergies, multi-use and attractive meeting places. It should be inviting and inspiring and build further on Flekkefjord's identity.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

The main gesture of the cultural centre is the large stairwell towards the plaza and harbor, both indoor and outdoor, which leads the audience from the entrance to all public functions in the higher stories. The outdoor stair doubles as a south-facing amphi and extends the public area of the plaza up on the façade of the cultural centre. Indoor the stairs help to distribute the audience to different levels from the lower foyer at larger events, without the foyer seeming empty at smaller events. In the evening the stairs and the foyer-ceiling visually transform communication- and mingling areas into one big space connecting to the plaza outside. This spatial continuity is accentuated by a stepped ceiling design folding down to form the back wall of the foyer and linking to the large frontal stairwell in similar red colour and lighting strips marking the steps.

© Jiri Havran
© Jiri Havran
2nd floor plan
2nd floor plan
© Jiri Havran
© Jiri Havran

The cantilevering roof structure over the foyer is made of glue-laminated timber beams, other walls and floors are made in concrete clad with birch plywood in the public areas. 

© Jiri Havran
© Jiri Havran
Section 02
Section 02
© Jiri Havran
© Jiri Havran

The building is situated in Flekkefjord´s traditional city structure of white timber clad 2-3 story buildings. A challenge was to adapt the new large building in scale and materiality to the existing buildings. This is achieved by keeping heights low and with a roof geometry that is shaped and adjusted to different contextual situations. One smaller traditional house on the plot was kept and built around. The facades towards the city have smaller openings which relate to the typical vernacular façade rhythms clad in white timber panels whilst towards the public square and the fjord view the facades open up with a generous reception hall reaching over three stories.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Flekkefjord, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Flekkefjord Cultural Center / Helen & Hard" 04 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934859/flekkefjord-cultural-center-helen-and-hard> ISSN 0719-8884
© Jiri Havran

挪威弗莱克菲尤尔文化中心 / Helen & Hard

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.