the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Tourism
  4. Norway
  5. JVA
  6. 2014
  7. Steinsdalsfossen Waterfall / JVA

Steinsdalsfossen Waterfall / JVA

  • 02:00 - 15 December, 2015
Steinsdalsfossen Waterfall / JVA
Steinsdalsfossen Waterfall / JVA, © Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

© Jiri Havran © Nils Petter Dale © Nils Petter Dale © Nils Petter Dale + 23

  • Consultants

    Grindaker AS, Multiconsult As Bergen, Lysstoff AS
  • Primary Architects

    Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Siv Hofsøy, Claes Cho Heske Ekornaas, Rakel Helling, Jens Herman Næss, Martin Blum-Jansen, Ane Groven
  • More Specs Less Specs
© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

Text description provided by the architects. The Norwegian Public Roads Administration has been commissioned by the Norwegian Parliament and Government to develop the National Tourist Routes, consisting of 18 selected stretches of road passing through Norway's beautiful and varied landscape. The objective is to turn Norway into a more attractive destination for tourists, by enhancing the experience of the magnificent natural scenery with bold architecture.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

Jarmund / Vigsnæs Architects was commissioned to develop the destination at Steinsdalsfossen, Hardanger. Lush green vegetation, waterfalls, mountains and glaciers have in the area attracted tourists for more than a hundred years.

Plan Footpath
Plan Footpath

The project consists of a parking area with tourist information center and a restroom facility in addition to a footpath leading to the main attraction: Steinsdalsfossen waterfall.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

The site for the parking area and tourist facilities is situated across the river from the waterfall, along the curve of a trafficked road. The project aims to integrate itself into the landscape, while connecting the parking and tourist facilities to the waterfall. The project simultaneously directs views towards the waterfall as well as provides a barrier towards the road.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

A slanted concrete wall was introduced to mediate the difference in levels between the road and the parking area. This wall becomes the spine of the project as it follows the curve of the road on one hand, while being the backbone for the buildings on the other.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

The toilet and tourist information buildings are sculpted concrete volumes physically connected to the wall through covered outdoor spaces. As the volumes gradually separate away from the wall, twisting and pointing towards the waterfall, they are reflecting at the same time the movement of the road as well as the static view of the waterfall.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

Internally, this twist allows for the interior of the tourist information to be focused on a framed view of the waterfall itself through a large window. Externally, the twist creates a portal between the parking-area and the green grass ramp that leads the tourists towards the waterfall as well as focusing the views from the rest area towards the waterfall.

Section AA
Section AA

Concrete is the main material of the project. In situ concrete allowed the sculpted building volumes to be constructed in a way that does not differentiate between walls and the roofs, giving the project a cohesive form. Furthermore, the concrete was given a pigment containing chromium-dioxide, resulting in a green surface.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

This green color links the building to the landscape, which is dominated by green fields and vegetation as well as the almost fluorescent green color of the river and waterfall in the springtime. The concrete molds were made of coarse planks to give the volumes a rough and uniform texture on the outside of the walls and roofs. However, the ceilings and walls facing covered areas are given a smooth surface.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

The pedestrian areas around the rest-area and tourist information as well as the footpath leading to and behind the waterfall are made of brushed gray concrete with angular shapes. The grey concrete is framed and subdivided by strips of corten steel.

© Jiri Havran
© Jiri Havran

The project aims to deliver not only a practical break from life on the road, but also a dramatic experience of nature where architecture enables new ways of seeing the landscape.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
JVA
Office
Cite: "Steinsdalsfossen Waterfall / JVA" 15 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778737/steinsdalsfossen-waterfall-jva/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nils Petter Dale

挪威Steinsdalsfossen 瀑布服务站 / JVA